Επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα κερδίζει το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων

Nasa climate research scientist awarded World Food prize Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων τιμήθηκε την Πέμπτη μία επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα, η οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος καριέρας της εξηγώντας πως η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ο λόγος για την Cynthia Rosenzweig, γεωπόνο και κλιματολόγο, επικεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών της NASA Goddard, η οποία υπηρετεί, επίσης, ως βοηθός επικεφαλής ερευνήτρια στο Columbia Climate School του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Η Cynthia Rosenzweig, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τιμήθηκε με το βραβείο των 250.000 δολαρίων για μία καινοτόμο μοντελοποίηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων, σε μία τελετή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως η προσοχή των επιστημόνων θα στραφεί στην ανάγκη βελτίωσης των τροφίμων και των γεωργικών συστημάτων, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press πριν από την τελετή βράβευσής της, υποστήριξε πως δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αν πρώτα δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων. «Δεν μπορούμε να παρέχουμε επισιτιστική ασφάλεια για όλους αν δεν εργαστούμε πραγματικά σκληρά για να αναπτύξουμε ανθεκτικά συστήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο έργο που παρουσίασε η  Rosenzweig έχει μελετήσει πώς οι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και πώς η γεωργία επιδεινώνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, συνέβαλε σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής δημιουργούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τη Rosenzweig αυτές οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν και ο κόσμος να να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ