Επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα κερδίζει το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων

Nasa climate research scientist awarded World Food prize Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων τιμήθηκε την Πέμπτη μία επιστήμονας της NASA για την κλιματική έρευνα, η οποία έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος καριέρας της εξηγώντας πως η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ο λόγος για την Cynthia Rosenzweig, γεωπόνο και κλιματολόγο, επικεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών της NASA Goddard, η οποία υπηρετεί, επίσης, ως βοηθός επικεφαλής ερευνήτρια στο Columbia Climate School του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη.

Η Cynthia Rosenzweig, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τιμήθηκε με το βραβείο των 250.000 δολαρίων για μία καινοτόμο μοντελοποίηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή τροφίμων, σε μία τελετή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως η προσοχή των επιστημόνων θα στραφεί στην ανάγκη βελτίωσης των τροφίμων και των γεωργικών συστημάτων, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press πριν από την τελετή βράβευσής της, υποστήριξε πως δεν μπορούμε στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αν πρώτα δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το σύστημα τροφίμων. «Δεν μπορούμε να παρέχουμε επισιτιστική ασφάλεια για όλους αν δεν εργαστούμε πραγματικά σκληρά για να αναπτύξουμε ανθεκτικά συστήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Στο έργο που παρουσίασε η  Rosenzweig έχει μελετήσει πώς οι αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και πώς η γεωργία επιδεινώνει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, συνέβαλε σε μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την οποία τα παγκόσμια συστήματα αγροδιατροφής δημιουργούν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τη Rosenzweig αυτές οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν και ο κόσμος να να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις δασικές πυρκαγιές στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια

Περιβάλλον / Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια - Μελέτη

Εάν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τελικά τους 2-3 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σχεδόν όλες οι περιοχές του πλανήτη θα γίνουν πιο ευάλωτες
THE LIFO TEAM
Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Περιβάλλον / Γιατί οι μέδουσες φτάνουν ως τις ακτές;

Ο Δημήτρης Βαφείδης, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος στο Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, εξηγεί την έξαρση των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ