Ερευνητές πιστεύουν ότι έλυσαν το «μυστήριο»: Γιατί δελφίνια τρίβουν το σώμα τους σε κοράλλια;

Ερευνητές πιστεύουν ότι έλυσαν το «μυστήριο»: Γιατί δελφίνια τρίβουν το σώμα τους σε κοράλλια; Facebook Twitter
0

Το 2009, στην Ερυθρά Θάλασσα, παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά δελφινιών: το ένα μετά το άλλο, έτριβαν το σώμα τους πάνω σε κοράλλια. 

Ήταν επιλεκτικά με τον τύπο των κοραλλιών στα οποία τρίβονταν, παρατήρησε η βιολόγος Άντζελα Ζίλτενερ, επισκέπτρια ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, η οποία πέρασε τα επόμενα 13 χρόνια προσπαθώντας να εξηγήσει αυτή την παράξενη συμπεριφορά. 

Παρατηρώντας τα δελφίνια και μελετώντας τις ιδιότητες των κοραλλιών, η Ζίλτενερ και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν πως τα θηλαστικά φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν τον ύφαλο ως κάποιου είδους πηγή «φαρμάκου». Βιοενεργές ενώσεις στη βλέννα που απελευθερώνεται από δύο διαφορετικούς τύπους κοραλλιών και θαλάσσιων σφουγγαριών πιθανότατα βοηθούν τα δελφίνια να προστατεύσουν το δέρμα τους. 

Είναι η πρώτη φορά που αυτού του είδους η συμπεριφορά παρατηρείται σε κητώδη, σύμφωνα με τη μελέτη. Όμως, έχει παρατηρηθεί ότι κάποια πτηνά, θηλαστικά, έντομα και ερπετά χρησιμοποιούν τμήματα φυτών ή άλλες ουσίες για την αντιμετώπιση παθογόνων ή παρασίτων. 

Η Ζίλτενερ χρειάστηκε να κάνει χρόνια καταδύσεις με τον τοπικό πληθυσμό δελφινιών για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. «Πρέπει κατά κάποιο τρόπο να σε υιοθετήσουν τα δελφίνια. Πήρε χρόνο για να δω όλα τα μυστικά τους», δήλωσε στο CNN. 

Παρατήρησε ότι τα δελφίνια έτριβαν το σώμα τους μόνο σε δύο τύπους κοραλλιών, στα Rumphella aggregata και Sarcophyton και το σφουγγάρι Ircinia. Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν τους οργανισμούς με διαφορετικούς τρόπους. Όταν ήταν σε ομάδες, συχνά έκαναν «ουρά» και εναλλάξ έτριβαν το σώμα τους στον ένα τύπου κοραλλιού, ενώ η ενασχόληση με το άλλο δεν φαινόταν να αποτελεί «ομαδική» δραστηριότητα. 

Με το ένα τύπο κοραλλιού και τα σφουγγάρια- τα οποία είναι πιο συμπαγή, έχουν πιο σκληρή υφή- τα δελφίνια είχαν την τάση να πιέζουν ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος και να το στρίβουν. Αντίθετα, στο άλλο κοράλλι γλιστρούσαν όλο τους το σώμα αρκετές φορές, τρίβοντας πολλά σημεία ταυτόχρονα. Ακόμη, με αυτό το κοράλλι κάποιες φορές το δελφίνι το ξερίζωνε, το κουβαλούσε στο στόμα του για μερικά λεπτά και το κουνούσε, κάτι που είχε ως συνέπεια να διαρρεύσουν οι ενώσεις του οργανισμού και να απλωθούν στο κεφάλι του θηλαστικού. 

Επειδή ο ύφαλος είναι προστατευόμενος, η ομάδα πήρε άδεια για μικρά δείγματα, μόλις ενός εκατοστού, από τα κοράλλια και το σφουγγάρι που χρησιμοποιούσαν τα δελφίνια. Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι οργανισμοί περιείχαν 17 βιοενεργές ενώσεις με διαφορετικές ιδιότητες, όπως αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ή ορμονικές, σύμφωνα Γκέρτρουντ Μόρλοκ, χημικός και καθηγήτρια Επιστήμης των Τροφίμων στο Justus Liebig University Giessen στη Γερμανία, η οποία ήταν συν-συγγραφέας της έρευνας. 

Οι τρεις οργανισμοί έδειχναν να έχουν παρόμοια, αλλά και κάποια διαφορετικά αποτελέσματα. «Το κοινό ήταν ότι και οι τρεις οργανισμοί είχαν πληθώρα αντιβακτηριακών και αντιμικροβιακών δράσεων. Από την άλλη, το ένα από τα κοράλλια είχε ενώσεις σαν οιστρογόνα, κάτι που δεν ίσχυε για τους άλλους δύο οργανισμούς», εξήγησε η Μόρλοκ.  

Σκοπός αυτής της συμπεριφοράς είναι πιθανότατα να ρυθμίσουν και να προστατεύσουν το μικροβίωμα του δέρματος, κατά κάποιο τρόπο όπως οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια κρέμα, επεσήμανε η Μόρλοκ. 

Η ερευνητική ομάδα δεν είχε οριστικές αποδείξεις ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούσαν τα κοράλλια σαν μορφή φαρμάκου, αν και αυτά τα θηλαστιλά συχνά υποφέρουν από μυκητιάσεις και δερματικά εξανθήματα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι δεν τρίβονταν όλα τα δελφίνια πάνω στα κοράλλια. Τα νεαρότερα, κάτω του ενός έτους, απλά παρακολουθούσαν, ανέφερε η Ζίλτενερ. Κάτι που έκανε τους ερευνητές να πιστέψουν ότι αυτή η συμπεριφορά μαθαίνεται και δεν είναι έμφυτη. 
 

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM