Εκπληκτικό, αρχέγονο δάσος με δέντρα 130 μέτρων ανακαλύφθηκε σε κρυφή καταβόθρα της Κίνας

Εκπληκτικό, αρχέγονο δάσος με δέντρα 130 μέτρων ανακαλύφθηκε σε μια κρυφή καταβόθρα της Κίνας Facebook Twitter
Φωτ.: Xinhua
0

Eξερευνητές σπηλαίων στην περιοχή Guangxi της Κίνας ανακάλυψαν ένα αρχαίο δάσος, που παρέμενε για αιώνες κρυμμένο μέσα σε μία φυσική καταβόθρα, βάθους 192 μέτρων.

Η καταπράσινη κοιλότητα -που σχηματίστηκε αργά μέσα στον χρόνο από το νερό της βροχής, καθώς διάβρωνε τα πετρώματα- ξεπερνά σε όγκο τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στο εσωτερικό της, οι εξερευνητές βρήκαν ένα αρχέγονο δάσος με αρχαία δέντρα ύψους 130 μέτρων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News. Η ομάδα εξερεύνησης χρειάστηκε αρκετές ώρες για να φτάσει στον πυθμένα της καταβόθρας, αφού κατέβηκαν με σχοινί σχεδόν 330 πόδια.

Ο επικεφαλής της ομάδας Chen Lixin δήλωσε στο Xinhua ότι η βλάστηση που βρήκαν στον πυθμένα ήταν πυκνή, και σε αρκετές περιπτώσεις έφτανε ως τους ώμους τους. Οι εξερευνητές αποκαλούσαν την καταβόθρα "tiankeng" στα μανδαρίνικα, που θα πει «λάκκος του ουρανού».

«Δεν θα με εξέπληττε αν βρίσκαμε είδη σε αυτά τα σπήλαια τα οποία δεν έχουν περιγραφεί ποτέ από την επιστήμη μέχρι τώρα», εκτίμησε μιλώντας στο AccuWeather ο εκτελεστικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Σπηλαίων στο Νέο Μεξικό, George Veni. 

Στο τερέν της Κίνας συναντά κανείς πολλούς παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς - άλλωστε η χώρα φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη καταβόθρα στον κόσμο, την Xiaozhai Tiankeng, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Tiankeng Difeng του Τσοντσίνγκ. 

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ