IANIC: Πώς μοιάζει η «Πόλη του Σήμερα»;
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

IANIC: Πώς μοιάζει η «Πόλη του Σήμερα»;

Ο Άγγελος Δραγκόλας, CEO της IANIC, μιλά για τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία με σκοπό να δημιουργήσει λύσεις για «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις.

ΑDVERTORIAL

 

Πολλές φορές μιλάμε για τις πόλεις του μέλλοντος σαν να είναι κάτι μακρινό. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το μέλλον είναι τώρα και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε. Μια καθημερινότητα πιο εύκολη, πιο «έξυπνη» και, φυσικά, πιο βιώσιμη. Αυτός είναι και ο στόχος της IANIC, μιας εταιρείας που πρωτοπορεί στον τομέα του Internet of Things (ΙoT), δημιουργώντας το καινοτόμο Smartville, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα σε όσα ξέραμε για την Πόλη του Σήμερα.

 

Μιλήσαμε με τον Άγγελο Δραγκόλα, CEO της IANIC, για την ψηφιοποίηση των πόλεων, το Smartville app και το όραμα για πόλεις πραγματικά βιώσιμες.

 

Με το SmartVille app o πολίτης έχει στα χέρια του ένα ισχυρό ψηφιακό εργαλείο ελέγχου της κατανάλωσης νερού με τη δυνατότητα να θέτει όρια για την εξοικονόμηση του φυσικού αυτού αγαθού.

 

—  Πώς ξεκίνησε η IANIC; Ποια ήταν η αρχική ιδέα και πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα; Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για το Smartville;
Η IANIC είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία ανάπτυξης λογισμικών και λύσεων IoT που γεννήθηκε μέσα από την επιτακτική ανάγκη ψηφιακού ανασχηματισμού της κοινότητας. Ως μέλος του Olympios Group εντρυφήσαμε στον τομέα της διαχείρισης του νερού, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής στον απομακρυσμένο έλεγχο των υποδομών ύδρευσης σε πολλούς δήμους της χώρας, διαπιστώνοντας πόσο αποτελεσματικότερη θα ήταν η ολιστική διαχείριση του συνόλου των έξυπνων μετρητών, αισθητήρων και συσκευών που έχουν εγκατασταθεί στο πεδίο εάν χρησιμοποιούσαμε μία ενιαία πλατφόρμα. Έτσι, από το 2020, 32 νέοι επιστήμονες, ειδικοί στον τομέα τους, εργάστηκαν για να κάνουν αυτή την ιδέα πράξη. Η ιδέα επεκτάθηκε από τα δίκτυα ύδρευσης στο σύνολο των έξυπνων εφαρμογών που θα εγκατασταθούν στις σύγχρονες οικιστικές περιοχές κι έτσι γεννήθηκε το SmartVille, ο ψηφιακός εγκέφαλος του ζωντανού, κοινού μας τόπου, της Πόλης του Σήμερα. 

 

Το SmartVille είναι ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα διαχείρισης οριζόντιων επιπέδων IoT που επιτρέπει τον έλεγχο έξυπνων μετρητών, αισθητήρων και συσκευών από διαφορετικές περιοχές μιας ψηφιακής και αυτόνομης πόλης με στόχο τη βιωσιμότερη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, την ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων και της ενέργειας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. 

 

— Το Smartville app είναι μια εξαιρετικά πρωτοποριακή εφαρμογή. Πώς λειτουργεί; Γιατί χρειάζεται να υπάρχει στα smartphones μας;
Έχοντας αναπτύξει ήδη την πλατφόρμα διαχείρισης IoT, το SmartVille, και βλέποντας τα οφέλη για τους Οργανισμούς Ύδρευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, θεωρήσαμε αναγκαίο να βγει αυτή η πληροφορία και στο κοινό. Έτσι δημιουργήσαμε το SmartVille app, την έξυπνη εφαρμογή που δείχνει στον καθένα από εμάς με απτό τρόπο τη δύναμη που έχουν τα δεδομένα όταν αξιοποιούνται έξυπνα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Με το SmartVille app o πολίτης έχει στα χέρια του ένα ισχυρό ψηφιακό εργαλείο ελέγχου της κατανάλωσης νερού με τη δυνατότητα να θέτει όρια για την εξοικονόμηση του φυσικού αυτού αγαθού. Παράλληλα, μπορεί να λαμβάνει και να εξοφλεί τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικά (e-bill), να ενημερώνεται εγκαίρως για διακοπές υδροδότησης και για τον εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασής τους, να λαμβάνει ειδοποιήσεις για πιθανές διαρροές στην οικία του μέσω του «έξυπνου» υδρομέτρου και να αποστέλλει ηλεκτρονικά αιτήσεις κι αναφορές για προβλήματα υδροδότησης. 

 

IANIC: Πώς μοιάζει η «Πόλη του Σήμερα»;

 

— Η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη κρίση που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Πώς συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια η εφαρμογή Smartville;
Η εφαρμογή SmartVille βοηθάει τον πολίτη να συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη χρήση της επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση νερού λόγω του έγκαιρου εντοπισμού των διαρροών και της δυνατότητας καθορισμού ορίων κατανάλωσης, η εξοικονόμηση χαρτιού λόγω της μείωσης των έντυπων λογαριασμών, η μείωση ρύπων από τον περιορισμό των μετακινήσεων προς τις υπηρεσίες, καθώς η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, όπως και η ταχύτερη παρέμβαση και επίλυση των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, με την άμεση αναφορά προβλημάτων υδροδότησης από τους πολίτες. 

 

— Μπορείτε να μας πείτε την άποψή σας σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα των έξυπνων πόλεων; Πώς μοιάζουν οι πόλεις του μέλλοντος, πόσο κοντά ή μακριά είναι η Ελλάδα στην υλοποίηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής έξυπνης κοινότητας και ποιοι είναι οι στόχοι της IANIC προς αυτή την κατεύθυνση;
Προηγουμένως δεν αναφερθήκαμε τυχαία στο SmartVille ως τον ψηφιακό εγκέφαλο της Πόλης του Σήμερα. Για την IANIC, οι έξυπνες πόλεις δεν τοποθετούνται στο απώτερο μέλλον ούτε αποτελούν ανεξάρτητες οντότητες, αποκομμένες από τις ανάγκες της κοινότητας, όπου η χρήση της τεχνολογίας είναι αυτοσκοπός. Αντιθέτως, αποτελούν φιλόξενα κέντρα, με το σύνολο του πληθυσμού να απολαμβάνει αυξημένη ποιότητα ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον και με την έξυπνη τεχνολογία να χρησιμοποιείται σε καίριες λύσεις υπό τη βασική προϋπόθεση να είναι καθαρή.

 

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις επιτάσσουν άμεσες λύσεις, σήμερα. Η κατάλληλη τεχνολογία υπάρχει, σήμερα. Μένει να εφαρμοστεί και κυρίως να επικοινωνηθούν ξεκάθαρα τα οφέλη της στους πολίτες, ότι θα εξοικονομούν νερό και ενέργεια, θα μετακινούνται πιο γρήγορα και οικονομικότερα, οι γειτονιές τους θα είναι πιο καθαρές, οι δρόμοι τους θα είναι πιο ασφαλείς, καθώς θα φωτίζονται αποτελεσματικότερα, ότι η καθημερινότητά τους θα βελτιωθεί. Όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά σήμερα.

 

Μάθε περισσότερα για την IANIC και το SmartVille app εδώ: https://ianic.eu/

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ