Ανησυχία στην Ευρώπη μετά την αναστολή παροχής πληροφοριών των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Ανησυχία στην Ευρώπη μετά την αναστολή παροχής πληροφοριών των ΗΠΑ προς την Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παγώσει την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με την Ουκρανία προκαλεί έντονη ανησυχία στις ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν το κενό. Ωστόσο, η αντικατάσταση του αμερικανικού δικτύου πληροφοριών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η Ουάσιγκτον έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Κιέβου τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας δορυφορικές εικόνες, πληροφορίες σημάτων και στοχευμένα δεδομένα για τις επιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων. Η αναστολή της συνεργασίας αυτής αφήνει την Ουκρανία πιο ευάλωτη σε ρωσικές επιθέσεις, ιδιαίτερα σε πυραυλικά πλήγματα.

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, αναμένεται να ενισχύσουν τις προσπάθειες συλλογής και διαμοιρασμού πληροφοριών. Όμως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ευρωπαϊκή κοινότητα πληροφοριών δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μαζικότητα και την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών υπηρεσιών.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καλύψουν πλήρως αυτό το κενό», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις δυνατότητες των συμμάχων.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 18 υπηρεσίες πληροφοριών με δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στον τομέα των δορυφορικών δεδομένων και της ανάλυσης πληροφοριών.

Ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε: «Η Ουάσιγκτον διαθέτει περισσότερους αναλυτές, περισσότερα συστήματα και ορισμένα εξειδικευμένα μέσα που δεν έχουν οι Ευρωπαίοι».

Ανησυχία για τις ρωσικές επιθέσεις

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη έγκαιρων προειδοποιήσεων σχετικά με ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για την ανίχνευση εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων.

«Κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την αντιβαλλιστική άμυνα», δήλωσε ο αναλυτής Μίκολα Μπιελιέσκοφ. «Η Ουκρανία βασιζόταν στις αμερικανικές πληροφορίες για να εντοπίζει τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις πριν χτυπήσουν πόλεις και κρίσιμες υποδομές».

Επιπλέον, η διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών επηρεάζει άμεσα τη χρήση των αμερικανικών συστημάτων HIMARS, καθώς οι Ουκρανοί πλέον χάνουν σημαντικά δεδομένα στοχοποίησης. «Μπορούμε να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε, αλλά ουσιαστικά "πυροβολούμε στα τυφλά"», δήλωσε Ουκρανός αναλυτής.

Ευρωπαϊκή απάντηση: Πώς αντιδρούν οι σύμμαχοι;

  •  Ηνωμένο Βασίλειο: Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, οι ΗΠΑ διέταξαν τη Βρετανία να σταματήσει να διαμοιράζεται αμερικανικές πληροφορίες με την Ουκρανία. Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την αναφορά.
  • Γαλλία: Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιέν Λεκορνού, δήλωσε ότι η γαλλική κατασκοπεία είναι ανεξάρτητη και ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες στην Ουκρανία.
  • ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι εξετάζουν εναλλακτικούς τρόπους υποστήριξης, αλλά δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ.

Αποκλεισμός της Ουκρανίας από δορυφορικές εικόνες

Η Maxar Technologies, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής δορυφορικών εικόνων στην Ουκρανία, έχει διακόψει την πρόσβαση των Ουκρανών στις υπηρεσίες της.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες βασίζονταν στις εικόνες αυτές για την ανάλυση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και τον σχεδιασμό επιθέσεων.

Η διακοπή πρόσβασης επιβλήθηκε κατόπιν εντολής της αμερικανικής κυβέρνησης, με τη Maxar να δηλώνει ότι το πρόγραμμα Global Enhanced GEOINT Delivery για την Ουκρανία έχει ανασταλεί.

Η απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν την παροχή πληροφοριών έχει εγείρει μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Κονσταντίν φον Νοτζ, επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας πληροφοριών στο γερμανικό κοινοβούλιο, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργήσουν ένα δικό τους δίκτυο κατασκοπείας, προτείνοντας την πρωτοβουλία "Euro Eyes".

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε τα ισχυρά κράτη να ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες γρήγορα και με ασφάλεια», δήλωσε.

Η διακοπή της παροχής πληροφοριών από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία αλλάζει τις ισορροπίες και εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί μόνη της.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας: Πώς ο Πούτιν μετατρέπει τον πόλεμο σε μοντέλο ανάπτυξης

Διεθνή / Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας: Πώς ο Πούτιν μετατρέπει τον πόλεμο σε μοντέλο ανάπτυξης

Η Ρωσία του Πούτιν βασίζεται στην πολεμική βιομηχανία για οικονομική ανάπτυξη, καθυστερώντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και τη σταθερότητα μετά τον πόλεμο;
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Οι Δέκα Εντολές θα αναρτώνται στα δημόσια σχολεία υποχρεωτικά, λέει νέο νομοσχέδιο

Διεθνή / Τέξας: Οι Δέκα Εντολές θα αναρτώνται στα δημόσια σχολεία υποχρεωτικά, λέει νέο νομοσχέδιο

Το Τέξας προωθεί νομοσχέδιο που απαιτεί την ανάρτηση των Δέκα Εντολών σε όλες τις δημόσιες σχολικές αίθουσες, προκαλώντας αντιδράσεις για πιθανή παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι ζητά 30 δισ. δολάρια για παραγωγή όπλων και ανάσχεση της ρωσικής προέλασης

Διεθνή / Ο Ζελένσκι ζητά 30 δισ. δολάρια για παραγωγή όπλων και ανάσχεση της ρωσικής προέλασης

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τη Δύση να προσφέρει 30 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας - Εξελίξεις με τις επιθέσεις της Ρωσίας και τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες
LIFO NEWSROOM
ΔΟΤΗΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Η περίπτωση του δότη σπέρματος με τα 67 παιδιά: «Γεννήθηκαν και στην Ελλάδα» - Δέκα έχουν καρκίνο

Παιδιά που γεννήθηκαν από αυτόν τον δότη, έχουν εντοπιστεί σε 8 διαφορετικές χώρες: Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα «κόβει» τις επενδύσεις και οι 75 φτωχότερες χώρες του πλανήτη τρέχουν να αποπληρώσουν τα χρέη

Διεθνή / Η Κίνα «κόβει» τις επενδύσεις και οι 75 φτωχότερες χώρες του πλανήτη τρέχουν να αποπληρώσουν τα χρέη

Η χρηματοδότηση της Κίνας μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI) έχει μειωθεί σημαντικά, προκαλώντας ανησυχία σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από αυτές τις επενδύσεις
LIFO NEWSROOM