Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία του πολέμου και τη στήριξη της Δύσης στο Κίεβο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η κλιμάκωση των εχθροπραξιών συνεχίζεται λίγες ημέρες πριν από κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών διαπραγματευτών.
Το κέντρο της Ντομπροπίλια στην περιφέρεια του Ντονέτσκ επλήγη από ρωσική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής, με αποτέλεσμα 11 νεκρούς και 30 τραυματίες, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στην πόλη Μπογκοντούχιβ, στην ανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους επτά, σύμφωνα με τον περιφερειακό στρατιωτικό διοικητή, Όλεγκ Σινεγκούμποφ.
Ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την Ντομπροπίλια για δεύτερη φορά, ενώ στο σημείο βρίσκονταν ήδη διασώστες, χαρακτηρίζοντας την τακτική αυτή "απάνθρωπη και δειλή".

"Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ότι οι στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει. Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε την αεράμυνά μας και να επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις στη Μόσχα", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αμερικανικές κυρώσεις, διακοπή στρατιωτικής βοήθειας και νέες εντάσεις
Οι ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει νέες κυρώσεις και δασμούς κατά της Ρωσίας, αλλά παράλληλα τόνισε ότι θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο να συνεργαστεί με τη Μόσχα παρά με το Κίεβο στην προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Λίγο πριν από τις επιθέσεις, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη διαμοίραση στρατιωτικών πληροφοριών με την Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στην ουκρανική ηγεσία, καθώς οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούνταν για τον εντοπισμό επικείμενων ρωσικών επιθέσεων.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ "πνιγηρή για τις ελπίδες της Ουκρανίας", τονίζοντας ότι η διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο δίνει πλεονέκτημα στη Μόσχα.
"Η ελπίδα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια σύγκρουση όπως αυτή. Αυτή τη στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ αφαιρεί κάθε ελπίδα από την Ουκρανία, μειώνοντας τις πιθανότητές της να σταματήσει τον Πούτιν ή να τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.
Η αντίδραση της Ευρώπης – Αύξηση στρατιωτικών δαπανών
Η ανασφάλεια που προκαλεί η αμερικανική πολιτική έναντι της Ουκρανίας ωθεί την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμυνά της.
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να επιταχύνουν την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
"Πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την ασφάλειά μας και να αυξήσουμε την παραγωγή εξοπλισμού, καθώς για πολύ καιρό δεν παράγαμε αρκετά", είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να χρηματοδοτήσουν την άμυνά τους, ενώ η Γερμανία εξετάζει τροποποιήσεις στους δημοσιονομικούς κανόνες της ώστε να εγκρίνει νέο πακέτο αμυντικών δαπανών ύψους 500 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις δοκιμάζουν την αντοχή της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με εντατικοποιημένα ρωσικά πλήγματα, αβεβαιότητα στη δυτική στήριξη και την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών υπό δυσμενείς όρους.
Με τον Ζελένσκι να πιέζει για αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία και την Ευρώπη να αναζητά στρατηγικές ενίσχυσης της άμυνάς της, η Ουκρανία συνεχίζει τη μάχη της σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο.