Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες- Δημοσκόπηση σε 7 ευρωπαϊκές χώρες

Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες- Δημοσκόπηση σε 7 ευρωπαϊκές χώρες Facebook Twitter
Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες, δείχνει δημοσκόπηση
0

Επτά ευρωπαϊκές χώρες κατατάχθηκαν στις λιγότερο ανεκτικές σε επίπεδο αποδοχής μεταναστών, σύμφωνα με έρευνα της Gallup.

Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Την ίδια ώρα η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο ασύλου, μετά από την φωτιά στη Μόρια, αναφέρει το Thomson Reuters Foundation.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες, με κύριους εκφραστές τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κροατία, ήταν στην κορυφή του δείκτη Gallup, με τις χώρες που είναι λιγότερο ανεκτικές σε μετανάστες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, οι πιο έντονες αλλαγές στη στάση των πολιτών εντοπίστηκαν στο Περού, τον Ισημερινό και την Κολομβία, που έχουν δεχθεί μεγάλο όγκο μεταναστών από την Βενεζουέλα.

Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες- Δημοσκόπηση σε 7 ευρωπαϊκές χώρες Facebook Twitter
Οι χώρες που είναι περισσότερο και λιγότερο ανεκτικές στους μετανάστες
 

Ο Καναδάς ήταν η πιο φιλόξενη χώρα προς τους μετανάστες, ακολουθούμενη από την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η μελέτη βασίστηκε σε περισσότερες από 140.000 συνεντεύξεις σε 145 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Η δημοσκόπηση ζήτησε από τους πολίτες την άποψή τους, σχετικά με το γεγονός, ότι οι μετανάστες ζουν στη χώρα, γίνονται γείτονές τους και παντρεύονται δικούς τους ανθρώπους.

Οι βαθμολογίες του δείκτη κυμαίνονταν από 1,49 στη Βόρεια Μακεδονία έως 8,46 στον Καναδά, ακριβώς κάτω από τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία 9.

Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανεκτικός στους μετανάστες- Δημοσκόπηση σε 7 ευρωπαϊκές χώρες Facebook Twitter
Τα στοιχεία ανά περιοχή κα ήπειρο του κόσμου

Η ειδικός της Gallup για τη μετανάστευση Julie Ray δήλωσε ότι η ελαφρά μείωση της αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, στο 5,21 το 2019 από 5,34 το 2016, οφείλεται σε σημαντικές αλλαγές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το σκορ του Περού υποχώρησε σε 3,61 από 6,33 το 2016, ενώ ο αριθμός των Κολομβιανών, που δήλωσαν ότι οι μετανάστες που ζούσαν στη χώρα τους αποτελούν καλό παράδειγμα, μειώθηκε στο 29% από το 61%.

Ο πρώτος δείκτης αποδοχής μεταναστών της Gallup πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιδράσεων, μετά την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη το 2015.

Τότε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς την Γηραιά Ήπειρο, αφήνοντας πίσω τους τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, κυρίως.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν από καιρό διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εισροής μεταναστών, πολλοί από τους οποίους φτάνουν σε μεσογειακές χώρες μετά από επικίνδυνα και αβέβαια ταξίδια με πλοιάρια.

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού μπλοκ αναμένεται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο την Τετάρτη, το οποίο θα υποχρεώνει νομικά όλα τα κράτη - μέλη να φιλοξενήσουν το μερίδιο των προσφύγων που τους αναλογεί. Αυτό δε, απορρίφθηκε από αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η πρόταση υποβλήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια, που φιλοξενούσε περισσότερους από 12.000 μετανάστες. Τέσσερις φορές πάνω από τον αριθμό που θα έπρεπε να φιλοξενεί, σχολιάζει το Thomson Reuters Foundation.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο η Σουηδία και η Ιρλανδία κατέκτησαν το Gallup top 10, με τις χώρες που είναι πιο δεκτικές στους μετανάστες.

Η ειδικός της Gallup, Julie Ray, είπε ότι ορισμένοι θα εκπλαγούν από τις θετικές στάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, όπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει τον περιορισμό της μετανάστευσης ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του.

«Παρά το γεγονός ότι η μετανάστευση είναι τόσο καυτό θέμα στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί δέχονται ως επί το πλείστον τους μετανάστες» πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν την έκτη θέση στον δείκτη ακριβώς πίσω από τη Σιέρα Λεόνε. Η ειδικός είπε ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ ήταν πολύ πιο αποδεκτοί στους μετανάστες, σε επίπεδο παγκόσμιου μέσου όρου, σημειώνοντας 7,10 στην βαθμολογία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης έδειξε ότι η αποδοχή των μεταναστών ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων γενεών, των ατόμων με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και εκείνων που ζούσαν σε αστικές και όχι σε αγροτικές περιοχές.

Με πληροφορίες από το Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM