Δολοφονία Κασόγκι: «Προσχεδιασμένη εκτέλεση - Εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία», λέει η έκθεση του ΟΗΕ

Δολοφονία Κασόγκι: «Προσχεδιασμένη εκτέλεση - Εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία», λέει η έκθεση του ΟΗΕ Facebook Twitter
1

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν το θύμα μιας «εσκεμμένης, προσχεδιασμένης εκτέλεσης» στην οποία εμπλέκεται το κράτος της Σαουδικής Αραβίας συμπεραίνει η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, στην πρώτη ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του δημοσιογράφου. 

Η Agnes Callamard, ερευνήτρια των Ηνωμένων Εθνών λέει πως η το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνο για αυτή την «εκτέλεση χωρίς δίκη». Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν στη δολοφονία του Κασόγκι εμπλέκονται ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή ο βασιλιάς Σαλμάν. Όμως τονίζει πως «υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που αξίζουν περαιτέρω έρευνας από μία αρμόδια αρχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδοθεί όλες οι ποινικές ευθύνες. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να αναφέρει πως ο Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, είχε «πλήρη επίγνωση των εξουσιών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και φοβόταν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία».

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία από τις τουρκικές μυστικές  υπηρεσίες αλλά και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, μετά την είσοδο του στο προξενείο ο Κασόγκι δέχτηκε μια ένεση με υπνωτικό και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ασφυξία καθώς έβαλαν το κεφάλι του μέσα σε μια πλαστική σακούλα. 

Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά σε διάλογο του Κασόγκι με συμπατριώτες του, ο οποίος υπάρχει καταγεγραμμένος σε ηχητικό ντοκουμέντο. «Θα σε πάμε πίσω. Υπάρχει εντολή από την Interpol» λέει ένας Σαουδάραβας στον Κασόγκι ο οποίος απαντά πως «δεν υπάρχει καμία κατηγορία εναντίον μου» και προσθέτει πως τον περιμένουν άνθρωποι έξω από το προξενείο. 

Αρχικά το Ριάντ αρνούνταν κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση του θανάτου του Κασόγκι. Αργότερα το βασίλειο ισχυρίστηκε πως ναι μεν ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από μία ομάδα ατόμων, κάποιοι από τους οποίους ήταν στον στενό κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου, όμως τόσο ο Μπιν Σαλμάν όσο και ο βασιλιάς της χώρας δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα.

Διεθνή
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

1 σχόλια