Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν το θύμα μιας «εσκεμμένης, προσχεδιασμένης εκτέλεσης» στην οποία εμπλέκεται το κράτος της Σαουδικής Αραβίας συμπεραίνει η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, στην πρώτη ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του δημοσιογράφου. 

 

Η Agnes Callamard, ερευνήτρια των Ηνωμένων Εθνών λέει πως η το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνο για αυτή την «εκτέλεση χωρίς δίκη». Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν στη δολοφονία του Κασόγκι εμπλέκονται ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή ο βασιλιάς Σαλμάν. Όμως τονίζει πως «υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που αξίζουν περαιτέρω έρευνας από μία αρμόδια αρχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδοθεί όλες οι ποινικές ευθύνες. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να αναφέρει πως ο Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, είχε «πλήρη επίγνωση των εξουσιών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και φοβόταν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία».

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία από τις τουρκικές μυστικές  υπηρεσίες αλλά και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, μετά την είσοδο του στο προξενείο ο Κασόγκι δέχτηκε μια ένεση με υπνωτικό και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ασφυξία καθώς έβαλαν το κεφάλι του μέσα σε μια πλαστική σακούλα. 

 

 

 

 

Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά σε διάλογο του Κασόγκι με συμπατριώτες του, ο οποίος υπάρχει καταγεγραμμένος σε ηχητικό ντοκουμέντο. «Θα σε πάμε πίσω. Υπάρχει εντολή από την Interpol» λέει ένας Σαουδάραβας στον Κασόγκι ο οποίος απαντά πως «δεν υπάρχει καμία κατηγορία εναντίον μου» και προσθέτει πως τον περιμένουν άνθρωποι έξω από το προξενείο. 

Αρχικά το Ριάντ αρνούνταν κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση του θανάτου του Κασόγκι. Αργότερα το βασίλειο ισχυρίστηκε πως ναι μεν ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από μία ομάδα ατόμων, κάποιοι από τους οποίους ήταν στον στενό κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου, όμως τόσο ο Μπιν Σαλμάν όσο και ο βασιλιάς της χώρας δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα.