Δολοφονία Κασόγκι: «Προσχεδιασμένη εκτέλεση - Εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία», λέει η έκθεση του ΟΗΕ

Δολοφονία Κασόγκι: «Προσχεδιασμένη εκτέλεση - Εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία», λέει η έκθεση του ΟΗΕ Facebook Twitter
1

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι ήταν το θύμα μιας «εσκεμμένης, προσχεδιασμένης εκτέλεσης» στην οποία εμπλέκεται το κράτος της Σαουδικής Αραβίας συμπεραίνει η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, στην πρώτη ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο του δημοσιογράφου. 

Η Agnes Callamard, ερευνήτρια των Ηνωμένων Εθνών λέει πως η το κράτος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνο για αυτή την «εκτέλεση χωρίς δίκη». Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το αν στη δολοφονία του Κασόγκι εμπλέκονται ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ή ο βασιλιάς Σαλμάν. Όμως τονίζει πως «υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που αξίζουν περαιτέρω έρευνας από μία αρμόδια αρχή προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποδοθεί όλες οι ποινικές ευθύνες. Μάλιστα φτάνει στο σημείο να αναφέρει πως ο Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, είχε «πλήρη επίγνωση των εξουσιών του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και φοβόταν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία».

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται στοιχεία από τις τουρκικές μυστικές  υπηρεσίες αλλά και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, μετά την είσοδο του στο προξενείο ο Κασόγκι δέχτηκε μια ένεση με υπνωτικό και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ασφυξία καθώς έβαλαν το κεφάλι του μέσα σε μια πλαστική σακούλα. 

Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά σε διάλογο του Κασόγκι με συμπατριώτες του, ο οποίος υπάρχει καταγεγραμμένος σε ηχητικό ντοκουμέντο. «Θα σε πάμε πίσω. Υπάρχει εντολή από την Interpol» λέει ένας Σαουδάραβας στον Κασόγκι ο οποίος απαντά πως «δεν υπάρχει καμία κατηγορία εναντίον μου» και προσθέτει πως τον περιμένουν άνθρωποι έξω από το προξενείο. 

Αρχικά το Ριάντ αρνούνταν κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση του θανάτου του Κασόγκι. Αργότερα το βασίλειο ισχυρίστηκε πως ναι μεν ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από μία ομάδα ατόμων, κάποιοι από τους οποίους ήταν στον στενό κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου, όμως τόσο ο Μπιν Σαλμάν όσο και ο βασιλιάς της χώρας δεν γνώριζαν τίποτα για το θέμα.

Διεθνή
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια