Η ώρα της αλήθειας για τον Κασόγκι; Παραδίδεται η τελική έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη δολοφονία

Η ώρα της αλήθειας για τον Κασόγκι; Παραδίδεται η τελική έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τη δολοφονία Facebook Twitter
0

Νέος γύρος αποκαλύψεων και εξελίξεων αναμένεται να ξεκινήσει για την πολύκροτη δολοφονία Κασόγκι καθώς η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις θα παραδώσει την Τετάρτη την τελική της έκθεση για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η τελική της έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιούνιο ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια θα παρουσιάσει μια σειρά συστάσεων, οι οποίες όμως δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη.

Η Καλαμάρ, που ηγήθηκε των ερευνών για την υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι «σχεδίασαν και διέπραξαν» τη στυγνή δολοφονία και «υπονόμευσαν σοβαρά» τις έρευνες για το έγκλημα που διαπράχθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Το πόρισμά της αναμένεται να περιλαμβάνει συστάσεις απόδοσης ποινικών ευθυνών σε κράτη και άτομα από κοινού. Πριν μήνες είχε καταδικάσει την έλλειψη διαφάνειας στις κεκλεισμένων των θυρών δίκες των σαουδαραβικών αρχών εναντίον των 11 υπόπτων για τη δολοφονία Κασόγκι, τονίζοντας ότι αυτές δεν πληρούν τα βασικά νομικά πρότυπα, ζητώντας να διεξαχθούν ανοικτές δίκες υπό διεθνή εποπτεία.

Η Καλαμάρ αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της στις 26 Ιουνίου ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ανάμεσα στα 47 κράτη – μέλη του Συμβουλίου, μέλος είναι και η Σαουδική Αραβία.

O δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκγι, εξαφανίστηκε μετά την επίσκεψη στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο και καθώς αργότερα έγινε γνωστή η δολοφονία του, ξέσπασε ένας τεράστιος σάλος με διεθνείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και τον σκοτεινό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας πίσω από τη στυγερή εκτέλεση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM