ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Πρώτη στις καισαρικές η Ελλάδα: Οι πόλεις που σπάνε ρεκόρ και τα μέτρα που φέρνει το Υπουργείο Υγείας

Πρώτη στις καισαρικές η Ελλάδα: Οι πόλεις που σπάνε ρεκόρ και τα μέτρα που φέρνει το Υπουργείο Υγείας Facebook Twitter
13

Οι μη απαραίτητες καισαρικές που γίνονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και όσα δείχνουν τα στοιχεία από τις κλινικές της χώρας είναι ένα ζήτημα που δεν αποτελεί νέο, αλλά το Υπουργείο Υγείας φαίνεται πως ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, και δείχνουν την Ελλάδα να είναι πρώτη στις καισαρικές τομές σε όλο τον κόσμο, προκαλούν έντονη ανησυχία, όπως τόνισε ο ίδιος αλλά παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε επίκαιρη ερώτηση για τα αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το 2017, το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα ανήλθε στο 56,8%, όταν σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 15%.

Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Αγρίνιο φθάνει στο 83% ενώ στη Σύρο στο 69%.

«Όντως η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», αναγνώρισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα, και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», επεσήμανε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει δέσμη παρεμβάσεων για να αναστραφεί η εικόνα αυτή με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί, με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

«Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει, όχι απλώς να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο, αλλά να ελέγχουν και τα οικονομικά κριτήρια. Δεν μπορεί σε ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν γίνει 12 γέννες σε μια μέρα και οι 11 να γεννάνε με καισαρική τομή και να εκδίδεται τιμολόγιο με επιπλοκές. Βρέθηκαν κλινικές να κάνουν 80% καισαρικές και το 100% να έχουν επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ», επέμεινε ο κ. Μανιός όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση λοιπόν στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος», ανταπάντησε ο υπουργός Υγείας.

Ελλάδα
13

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανικά ΜΜΕ για Φρέντη Μπελέρη - Πύρρο Δήμα: Το κόμμα Μητσοτάκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές δύο Αλβανούς

Ελλάδα / Αλβανικά ΜΜΕ για Φρέντη Μπελέρη - Πύρρο Δήμα: Το κόμμα Μητσοτάκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές δύο Αλβανούς

Ο Πύρρος Δήμας «προκάλεσε αναφέροντας τον όρο 'Βόρεια Ήπειρος'» - Βουλευτής σχολίασε «είναι να αυτοκτονείς με την κατάντια της Ελλάδας, που έβαλε υποψήφιο έναν καταδικασμένο»
NEWSROOM
Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
καλα ολα αυτα τα αρθρα για τις καισαρικες κλπ - εμενα με προβληματιζει μηπως πρεπει να εισελθουν θεματα ταυτοτητας φυλου.Σοβαρα τωρα επειδη δεν τους εμπιστευομαι ουτε να μπορουν να δεσουν τα κορδονια τους. που ακριβως ειναι η μελετη του ΠΟΕ που λεει για 15 μεγιστο;;;;;Εγω αυτο που βρηκα ειναι εδω και λεει για "Since 1985, the international healthcare community has considered the ideal rate for caesarean sections to be between 10-15%" http://www.who.int/reproductivehealth/publications/maternal_perinatal_health/cs-statement/en/Ολη η διατυπωση ειναι σε πολυ προσεκτικη γλωσσα unlike τους Συριζαισμους. Καμια αναφορά σε "μεγιστο"Επισης γενικα η συζητηση για τις καισαρικες δεν λαμβανει υποψη οτι οι γεννες πλεον γινονται σε ηλικιες "μη φυσιολογικες" (υπο την εξελικτικη έννοια του ορου) δηλ να ξεκινάνε απο 17-18-20. http://www.who.int/reproductivehealth/publications/maternal_perinatal_health/cs-statement/en/
Το 10-15% που εχει προκυψει απο τον ΠΟΥ εχει σχεση με τα ποσοστα επιπλοκων. Δεν γινεται τα ποσοστα επιπλοκων να ειναι 10-15% και οι καισαρικες 60%, απλα δεν υπαρχει αντιστοιχια. Επιπλεον, υπαρχουν ενδειξεις καισαρικης που ειναι απολυτες (επιπωματικος πλακούντας,εγκάρσιο σχήμα του εμβρύου,εκλαμψία και προεκλαμψία, ρήξη μήτρας κατά τον τοκετό,σιαμαία έμβρυα κα) και οντως σωζονται ζωες. Υπαρχουν και σχετικες ενδειξεις (προηγούμενη καισαρική τομή, εξωσωματικη, διδυμη κυηση, κεφαλοπυελική δυσαναλογία -αυτη την καραμελα που χρησιμοποιουν συνηθως οι γιατροι στις εγκυους) και καποιες απο τις σχετικες που ειναι αμφιλεγομενες, οπως η ηλικια της μητερας. Αν δεν υπαρχει προηγουμενως ενδειξη δεν υπαρχει λογος να προγραμματισεις μια καισαρικη επειδη η μητερα ειναι 40-45 χρονων. Ναι, μπορει οντως να χρειαστει καισαρικη (οπως η καθε επιτοκος, ακομη κι αν ειναι 20 χρονων) αλλα δεν ειναι ενδειξη για να προγραμματισεις ενα τοσο μεγαλο (δεν ειναι καθολου απλο) χειρουργειο.Θα επιμεινω οτι τα ποσοστα καισαρικης (στις περισσοτερες δυτικες χωρες) ειναι θλιβερα. Δεν ειναι θλιβερο που δεν λαμβανονται υποψην οι επομενες γεννιες και υπερισχυει το κερδος και η ευκολια; Δεν ειναι θλιβερη η νοσηροτητα που μπορει να προκυψει απο αυτην την επεμβαση (βλεπε παραπανω σχολια); Δεν ειναι θλιβερο που στο μελλον, λογω των πολυ μεγαλων ποσοστων καισαρικης που πιθανον να επηρεασουν την εξελικτικη μας πορεια (το μεγεθος του κεφαλιου μεγαλωσει, γιατι δεν θα χρειαζεται να περασει το γεννητικο σωληνα)οντως δεν θα μπορουμε να γεννησουμε φυσιολογικα;
Κάθε φορά στα συγκεκριμένα άρθρα διαβάζω για τα ωφέλη του φυσικού τοκετού και πέρα από γενικότητες δεν διαβάζω τίποτα συγκεκριμένο. Φαντάζομαι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα έχει κάποια λίστα. Πάντως, κρίνοντας από τις ανασκαφές που βρίσκουμε μητέρες θαμμένες μαζί με τα νεογέννητα τους, "θαυμάζω" το μεγαλείο της... φυσικότητας.
Πάντως, κρίνοντας από τις ανασκαφές που βρίσκουμε μητέρες θαμμένες μαζί με τα νεογέννητα τους, "θαυμάζω" το μεγαλείο της... φυσικότητας. Πηγή: www.lifo.grΤρομερό επιχείρημα ρε μάστορα. Μας αποστόμωσες. Σοβαρός, εμπεριστατωμένος και τεκμηριωμένος πάνω απ' όλα. Έχω πάθει πλάκα δηλαδή...Στα σοβαρά τώρα, μερικοί άνθρωποι σε κάνουν να τραβάς τα μαλλιά σου...
Από τα σχόλια πάλι γενικότητες. Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα σε παλαιότερες κοινωνίες, η πιο απτή και επιστημονική απόδειξη είναι οι ανασκαφές. Ο άλλος τραβάει και τα μαλλιά του κιόλας. Με μέσο όρο ηλικίας για τις γυναίκες τα 25 χρόνια στη υστερομινωική Κρήτη βάση ανθρωπολογικών μελετών σε νεκροταφεία με μια από τις κύριες αιτίες θανάτου τη γέννα. Μεγαλύτερη τεκμηρίωση δεν υπάρχει από αυτό.
Α ρε και να ειχε στειλει την εγκυκλιο ο Αδωνις και να ελεγε για τα οικονομικα οφελη του φυσιολογικου τοκετου, και τη παγκοσμια πρακτικη.Τι θα ακουγαμε για νεοφιλελευθερισμο που απαιτει οικονομικοτερες γεννες, τι για τις νεοφιλελευθερες πρακτικές στο NHS κλπ κλπ, τι οτι επεμβαινει στο πως οι γυναικες θα χειριστουν τον τοκετο τους....Προφανως υπαρχει θεμα, απο την αλλη τους τελευταιους που θα εμπιστευομουν να το λυσουν θα ηταν οι γραφειοκρατες του συριζα, οραματιστες ενα νοσοκομειο για την νομεκλατουρα πολλα κεντρα υγειας για την πλεμπα και τους "αντιδραστικους"
Σε πρόχειρη αναζήτηση για τα ωφέλη βρήκα μόνο κάτι μπαρούφες του στυλ "τα κατάφερες ως γυναίκα" και "συμμετοχή του άντρα στη διαδικασία". Άντε να δεχτώ το θέμα του θηλασμού που και αυτό το έχουν γελοιοποιήσει ορισμένες θηλάζοντας τα παιδιά του μέχρι να πάνε σχολείο. Ποιός θα ξεχάσει την τούρτα-βυζια για τα γενέθλια του τρίχρονου παιδιού της από μανούλα του fb. Συνεχίστε τις αρνητικές αλλά μάλλον πρόκειται για την ψευδαίσθηση οτι όσες γεννούν με φυσικό τρόπο είναι καλύτερες μητέρες μέσω ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού.
Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι το όφελος το ότι "τα κατάφερα ως γυναίκα". Δοκίμασε να κάνεις και μία όχι πρόχειρη αναζήτηση και θα βρεις πάρα πολλές πληροφορίες για το θέμα.
Μαλλον πρεπει να κανεις πιο εκτεταμενη αναζητηση γιατι τα οφελη του φυσικου τοκετου ειναι παρα πολλα και για την μαμα και για το παιδι, περα του θηλασμου. Αν διαβασεις τα ερευνητικα δεδομενα οσον αφορα τις -αναιτιες- παρεμβασεις (βλεπε κλισμα, ορος και αλλα, με χειροτερη τη καισαρικη) θα αναθεωρησεις. Αναμφισβητητα ο φυσικος τοκετος ειναι ο ιδανικοτερος τροπος τοκετου, αλλα δυστυχως εχει υπεριχσχυσει ο φοβος του πονου.Ας μην παιρνουμε σαν παραδειγμα τι εκανε μια μαμα ολιγον "πυροβολημενη" για να κρινουμε ολους τους υπολοιπους. Επισης, επειδη εθιξες το θεμα της διαρκειας του θηλασμου, με μια "προχειρη" αναζητηση θα βρεις οτι ανθρωπολογικα ο μεσος χρονος φυσικου αποθηλασμου ειναι το λιγοτερο 2,5 χρονων και το μεγιστο 7. Κανενα παιδακι δεν πηγε γυμνασιο θηλαζοντας!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110651/Ορίστε και η επιστημονική απόδειξη. Με δύο λόγια στην περίπτωση καισαρικης το μικροβιωμα (τα βακτήρια συμβιωτες) του οργανισμού δεν είναι τα ίδια μετά από φυσιολογικό τοκετό σε σχέση με την καισαρική. Άλλη έρευνα (έχει χρησιμοποιήσει την προαναφερθησα ως παραπομπή, ένα απλό search στο Google scholar και θα τη βρεις) έχει αποδείξει ότι εξαιτίας αυτής της διαφοράς τα παιδιά από καισαρική είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες και σύμφωνα με την "θεωρία υγιεινής" και σε αυτοανοσα νοσήματα. Προς Θεού δεν υποβαθμιζω τη σημασία της καισαρικης όπου είναι πολλές φορές απαραίτητη για ασφαλή τοκετό τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί αλλά όταν δεν χρειάζεται καλό είναι να μη γίνεται.
Προσπαθώντας να στηρίξεις τη θέση σου φτάνεις στο άλλο άκρο. Προφανώς και δεν είναι πιο άξια η μάνα που γεννά φυσιολογικά ή που θηλάζει. Το πρώτο δεν είναι καν στο χέρι της, ενώ και το δεύτερο μπορεί να μην είναι εφικτό για κάποιους λόγους. Ωστόσο, αυτό που λέει το άρθρο είναι ότι στην ουσία γίνονται καισαρικές χωρίς να υπάρχει λόγος. Δε χρειάζεται να ψάξεις στο διαδίκτυο για να αντιληφθείς ότι είναι προτιμότερη η φυσική διαδικασία, από ένα, έστω και τόσο απλό, χειρουργείο και μια τομή που σε πονάει για κάποιο διάστημα ενώ παράλληλα πρέπει να φροντίζεις το νεογέννητο παιδί σου.
@ Seth131 Ως απάντηση στο σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι σε εμένα, έχω να σου πω ότι είσαι εκτός θέματος. Αν ήσουν στο σχολείο και έγραφες έκθεση θα είχες μηδενιστεί πάραυτα. Είσαι εντελώς εκτός θέματος ρε μάστορα, πως να το κάνουμε δηλαδή; Πιο εντελώς δεν γίνεται. Το άρθρο μας λέει για τις αχρείαστες και απίστευτα πολλές καισαρικές που γίνονται στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις κι εσύ μας λες για ανασκαφές και πεθαμένα νεογέννητα και ότι η καισαρική - η τεχνητή γέννα δηλαδή - είναι προτιμότερη από τον φυσικό τοκετό, ακόμα κι αν δεν συντρέχει κανένας προφανής λόγος, ακόμα και με την προσοχή και την ιατρική παρακολούθηση που απολαμβάνει μια έγκυος στην σημερινή εξελιγμένη τεχνολογικά εποχή. Και σε ρωτάω τώρα εγώ: τι δεν καταλαβαίνεις; Και πόσο πιο λιανά να γίνει για να το καταλάβεις δηλαδή; Λυπήσου μας, να χαρείς...
Μπορούσες να γράψεις από την αρχή ότι είμαι εκτός θέματος και όχι να μιλάς για τεκμηρίωση. Εγώ δεν αντιλέγω επί της αρχής ότι οι καισαρικές μπορεί να είναι αχρείαστες. Απλώς γελάω με τη θεοποίηση της φυσικότητας και την άρνηση του δικαιώματος επιλογής, εφόσον υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα.