Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Το Μπάαλμπεκ είναι ένα τεράστιο αρχαίο επίτευγμα.
0

To Millennium το έζησα στη Βηρυτό ή και Παρίσι της Ανατολής, που ήταν βομβαρδισμένη όμως εκείνον τον Δεκέμβρη του 1999. Μόλις είχε τελειώσει εκείνος ο άθλιος εμφύλιος του Λιβάνου, υπήρχε πλέον ειρήνη και θα άνοιγε το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Κι εμείς οι παλαβοί, τέσσερις ήμασταν, επηρεασμένοι απ’ όλα αυτά που λέγονταν για τη λάγνα Ανατολή, ας όψεται ο οριενταλισμός, είπαμε «και δεν πάμε για Πρωτοχρονιά στη Βηρυτό;». Είχαμε κι έναν Λιβανέζο φίλο οδοντίατρο, τον Χασάν ή αλλιώς Τρύφωνα, που γνωριζόμασταν από τα φοιτητικά μας χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ζούσε εκεί. «Ελάτε, ελάτε» μας έλεγε και ξανάλεγε, ε, δεν θέλαμε και πολλά… Πήγαμε.

Φτάσαμε βράδυ αργά και με ένα ταξί μες στη σκοτεινιά βρήκαμε το ξενοδοχείο μας, το Mayflower, στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Hamra. Ήταν αγριευτικό αυτό το σκοτάδι. Ελάχιστα φώτα εδώ κι εκεί, με διάσπαρτα μπλόκα αγριωπών οπλισμένων ομάδων, Χριστιανών Φαλαγγιτών, Δρούζων Μουσουλμάνων, Αλεβιτών κ.λπ. Πολλά κτίρια κατεστραμμένα, με τρύπες από βλήματα και σφαίρες, και οι δρόμοι άδειοι.

Ελάχιστα φώτα εδώ κι εκεί, με διάσπαρτα μπλόκα αγριωπών οπλισμένων ομάδων, Χριστιανών Φαλαγγιτών, Δρούζων Μουσουλμάνων, Αλεβιτών κ.λπ. Πολλά κτίρια κατεστραμμένα, με τρύπες από βλήματα και σφαίρες, και οι δρόμοι άδειοι.

Το βράδυ του Millennium στο ξενοδοχείο, ενώ ετοιμαζόμασταν για την ντίσκο (διεθνών προδιαγραφών), άρχισαν τα πυροτεχνήματα. Μου φάνηκε ότι γίνονταν βομβαρδισμοί, εγώ είχα μπει στο κλίμα του πολέμου, αλλά αυτοί γιόρταζαν την αλλαγή της χιλιετηρίδας. Σε λίγο οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο και αυτοκίνητα που κόρναραν. Αργότερα, στην ντίσκο, χαμός, τα έδιναν όλα, χόρευαν πάνω στα τραπέζια. Πολύ όμορφος λαός, κεφάτος, τέτοιο γλέντι δεν ξανάδα, βακχικό και αξέχαστο.

Την επομένη, ημέρα Πρωτοχρονιάς του 2000, είχαμε κανονίσει να δούμε το Μπάαλμπεκ, τον μυθικό αρχαίο ρωμαϊκό ναό του θεού Ήλιου που λόγω μεγέθους δεν είχε τελειώσει ποτέ. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας εποχής και κανονίσαμε να πάμε με Μερσεντές νοικιασμένη με τον οδηγό για 100 δολάρια. Διασχίζαμε την κοιλάδα Μπεκάα, όπου κάποια στιγμή μας σταματούν σε ένα μπλόκο κάτι φανατικοί μουσουλμάνοι οπαδοί του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Ήταν με μακριά μούσια και φορούσαν σαλβάρια, στα χέρια τους αυτόματα, έτοιμα για πυροβολισμό. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Ανοίξαμε τα παράθυρα. Σκιαχτήκαμε, ούτε γέλια ούτε φωνές… Ησυχία και γύρω μας αφίσες του Χομεϊνί. Μας επέστρεψαν αμίλητοι τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα και ξεκινήσαμε για τον ναό σοκαρισμένοι.

Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Ατέλειωτες κολόνες και ερείπια, ελάχιστοι τουρίστες.

Το Μπάαλμπεκ εντυπωσιακό, τεράστιο αρχαίο επίτευγμα ο κεντρικός ναός του Βάαλ αλλά και ο ναός του Βάκχου. Ατέλειωτες κολόνες και ερείπια, ελάχιστοι τουρίστες. Ο οδηγός μάς κέρασε αρκετές μικρές και πολύ νόστιμες πίτσες και πήραμε χορτάτοι τον δρόμο του γυρισμού από άλλη κατεύθυνση. Μέσα από χωριά Δρούζων Μουσουλμάνων.

Περάσαμε από μπλόκα Σύρων στρατιωτών. Πώς τα φέρνει η ζωή και οι Σύροι, που τότε ήταν κατακτητές στον Λίβανο, τώρα κατά εκατομμύρια είναι πρόσφυγες στον Λίβανο… Πάντως, βρήκα τη χώρα λιγότερο εντυπωσιακή από αυτό που περίμενα. Εξαιρετική κουζίνα, πανέμορφοι άνθρωποι, αλλά ήθελα κάτι παραπάνω!

Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Το Μάαλμπεκ, ο μυθικός αρχαίος ρωμαϊκός ναός του θεού Ήλιου, λόγω μεγέθους δεν είχε τελειώσει ποτέ.
Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Είναι ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας εποχής .

______________

Ο Δημήτρης Μαυρογιάννης είναι πρώην καθηγητής οικονομικών

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ