Κωνσταντίνος Τζούμας: Η Πρωτοχρονιά μου με την Πόλα στη Νέα Υόρκη

Κωνσταντίνος Τζούμας: Η Πρωτοχρονιά μου με την Πόλα στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
0

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1975 κατρακυλάμε από μεσημεριανά γεύματα σε απογευματινά τσάγια, από δείπνα σε ολονύχτια πάρτι και κυριακάτικα μπραντς. Έχω μπαφιάσει από «φανταστικά που ήταν χθες το βράδυ» και «σούπερ πάρτι, ε;», λες και επεξεργάζομαι το διδακτορικό μου στην dolce vita. Έχω αδειάσει, μπουχτισμένος από το υψηλό γούστο, αποστασιοποιημένη σοφιστικασιόν και ανεξερεύνητα πρόσωπα με ακινησία αγκυλωμένης μάσκας.


Ο Άντζελο έχει οργανώσει σπέσιαλ εορταστικό πακέτο για μαγική νυχτερινή βόλτα στη μητροπολιτική Πρωτοχρονιά με πρόποση σαμπάνιας entre nous, μετά σε ένα λοφτ για μεξικάνικο δείπνο με μυστικιστικές αρτίστες και beautiful people σε έξαρση κοκαϊνομανίας, μετά βραζιλιάνικη ντίσκο, για φινάλε κάπου «glamorous for breakfast» και ίσως μια βόλτα στο Σέντραλ Παρκ, ξημέρωματα, με χιόνι.


Δεν θέλω να κάνω τίποτα, δεν θέλω να γιορτάσω κάτι που δεν καταλαβαίνω. Να ξεσαλώσουμε για μία ακόμα βραδιά που είμαστε ζωντανοί και συνεχίζουμε και κάθε χρόνο θα γιορτάζουμε την παραμονή και θα το ρίχνουμε έξω. Λες και κάθε βράδυ κάνουμε και τίποτε άλλο. Θέλω να μείνω σπίτι, μόνος, όπως ο σαξοφωνίστας από απέναντι, που, ασχέτως του τι συμβαίνει στην πόλη, παίζει τον δικό του σκοπό.

Ωραία, θα κάνω παρέα στην Πόλα. Ακουγόταν τόσο διαλυμένη, θα 'χε κλατάρει... Θα είμαι τρυφερός μαζί της, ένας άγγελος, δεν θα 'χω αντίρρηση να κοιμηθεί σαν παιδί στην αγκαλιά μου, όμορφη και μόνη, η Γαλλογιαπωνέζα κούκλα που αφαίρεσε τη μήτρα της για να απαλλαγεί από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να απολαμβάνει το σεξ χωρίς έγνοιες, τώρα φρικαρισμένη, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στα αεροδρόμιο Κέννεντυ, Πρωτοχρονιά του '75.


Το τηλέφωνο χτυπάει κάθε τόσο, απ' την Άννα με τον Αλέξη, «Δεν θα 'ρθεις; Γιατί; Σε λίγο φεύγουμε, χρόνια πολλά», απ' τη Βίλμα με τη Μονίκ, «Γιατί δεν έρχεσαι, είμαστε στους Μεξικάνους, χρόνια πολλά», απ' τον Γιώργο με τη Μαιρούλα, «Έχεις τις κλειστές σου ή γαμάς ινκόγκνιτο; Χα, χα, πάμε για βραζιλιάνικα κόλπα», και απ' τον Άντζελο, «Μα, τι σε έχει πιάσει; Προτιμάς να μείνεις μόνος; Πρωτοχρονιά; Καινούργιος χρόνος! Πάμε απ' το Plaza». «Φίλησέ με» του πετάω. Γελάμε.


Μ' αρέσει να είμαι ο τηλεφωνητής υπηρεσίας, σε επαφή με τις μετακινήσεις της παρέας, αυτήν τη νύχτα που η πόλη στην πλατεία Τάιμς εκπέμπει εκρηκτικές φωτοβολίδες, υγρές αγκαλιές και ρουφηχτά φιλιά, με τις ανάσες τους ν' αχνίζουν. Το τηλέφωνο όσο κυλάει η νύχτα έχει σιγήσει. Έχει πάει τρεισήμισι όταν ξαναχτυπάει, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να απαντήσω.
Καλεί συνέχεια, σαν να μου στέλνει κάποιο μήνυμα. Το σηκώνω. «... Είπα να πάω σε κάτι φίλους στη Φλόριντα, αλλά δεν βρήκα το κουράγιο... Είμαι στο αεροδρόμιο και δεν ξέρω τι να κάνω... μπορείς να κάνεις κάτι πριν καταρρεύσω;» ακούω μέσα σε λυγμούς.


«Πόλα, αγάπη μου, θέλεις να 'ρθεις εδώ;»

«... μπορώ; Όου, αυτό είναι... είσαι υπέροχος, σ' ευχαριστώ, ω, είσαι...»

«Έλα τώρα».

Ωραία, θα κάνω παρέα στην Πόλα. Ακουγόταν τόσο διαλυμένη, θα 'χε κλατάρει... Θα είμαι τρυφερός μαζί της, ένας άγγελος, δεν θα 'χω αντίρρηση να κοιμηθεί σαν παιδί στην αγκαλιά μου, όμορφη και μόνη, η Γαλλογιαπωνέζα κούκλα που αφαίρεσε τη μήτρα της για να απαλλαγεί από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να απολαμβάνει το σεξ χωρίς έγνοιες, τώρα φρικαρισμένη, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, στα αεροδρόμιο Κέννεντυ, Πρωτοχρονιά του '75.


Κάτι συμβαίνει... απέραντη σιωπή... το σύμπαν σαν ν' αφουγκράζεται... Κάτι ίσως πάει ν' αλλάξει, μπορεί για καλύτερα... σίγουρα; Αχνοφέγγει μια προσδοκία αποκάλυψης... Χτυπάει το κουδούνι. Ανοίγω την πόρτα, σκύβω από πάνω, τη βλέπω που ανεβαίνει τα σκαλιά, έρχεται...

«Πόλα, χρόνια πολλά, χρόνια πολλά, Πόλα...» αυτοσχεδιάζω τραγουδώντας.

Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός

 
Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ