Πάνος Τεζαψίδης: Η σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά μου στη Λαχόρη

Πάνος Τεζαψίδης: Η σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά μου στη Λαχόρη Facebook Twitter
1

Στα τόσα χρόνια που συνοδεύω ομάδες ταξιδιωτών του Κανόνα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχω κάνει Πρωτοχρονιές σε απίστευτα μέρη, από τις σαβάνες της Αιθιοπίας μέχρι τις ζούγκλες της Νέας Γουινέας και από τις ερήμους της Λιβύης μέχρι τους παγετώνες της Χιλής. Και όλες ήταν ξεχωριστές.


Η πιο σουρεαλιστική Πρωτοχρονιά που έχω κάνει, όμως, ήταν η περσινή, στη Λαχόρη του Πακιστάν, στη μέση ενός περιπετειώδους πολιτιστικού ταξιδιού σε μια ακραία ισλαμική χώρα, που ακόμη δεν έχει επηρεαστεί από τον δυτικό τρόπο ζωής. Στο Πακιστάν πήγαμε για να γνωρίσουμε από κοντά τους πολιτισμούς της Κοιλάδας του Ινδού, που πρωτοεμφανίστηκαν στην περιοχή περίπου το 6000 π.Χ., και η Λαχόρη ήταν ένας σπουδαίος σταθμός στην αποστολή μας αυτή, αφού έχει να παρουσιάσει εξαιρετικά μνημειακά σύνολα ισλαμικής αρχιτεκτονικής, καθώς και ένα πλούσιο σε εκθέματα μουσείο. Αυτό βέβαια που μας έκανε εντύπωση ήταν, παρ' όλα αυτά που ακούμε στην Ελλάδα για το Πακιστάν, το ότι ακόμη και στα πιο απομονωμένα χωριά συναντήσαμε πολύ φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Κι εκεί που περιμέναμε ότι θα κάναμε Πρωτοχρονιά στα δωμάτιά μας, ξαφνικά, μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, μας υποδέχτηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπάλες, αστέρια και ψεύτικο χιόνι. Και δεκάδες άνθρωποι στα γιορτινά τους να περιφέρονται στους μπουφέδες, ενώ παντού τριγύρω υπήρχαν ένοπλοι αστυνομικοί που φρόντιζαν για την προστασία μας. Μέχρι και Αϊ-Βασίλη είχε!

Αποφασισμένοι ότι δεν θα γιορτάζαμε Πρωτοχρονιά, μια και τα δυτικά έθιμα δεν είναι ακόμη αποδεκτά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν κάναμε κανένα σχέδιο για το βράδυ της αλλαγής του χρόνου. Κι εκεί που περιμέναμε ότι θα κάναμε Πρωτοχρονιά στα δωμάτιά μας, ξαφνικά, μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, μας υποδέχτηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο, μπάλες, αστέρια και ψεύτικο χιόνι. Και δεκάδες άνθρωποι στα γιορτινά τους να περιφέρονται στους μπουφέδες, ενώ παντού τριγύρω υπήρχαν ένοπλοι αστυνομικοί που φρόντιζαν για την προστασία μας. Μέχρι και Αϊ-Βασίλη είχε!

Η άλλη έκπληξη ήταν όταν εμφανίστηκε Πακιστανή χορεύτρια ντυμένη από την κορφή ως τα νύχια –και με πέπλο παρακαλώ– που χόρεψε λικνίζοντας το κορμί της μπροστά στους «μιαρούς» ξένους. Ένα απίστευτο θέαμα για μια τέτοια συντηρητική χώρα και κυρίως για μας, που με τίποτα δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Το θέαμα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ήταν άσεμνο, για τα πακιστανικά δεδομένα ήταν κάτι παραπάνω από προκλητικό, με αποτέλεσμα πολλοί Πακιστανοί να έρχονται στο εστιατόριο για να χαζέψουν την τολμηρή δεσποινίδα που χόρευε μπροστά μας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η βασιλόπιτα-έκπληξη που έβγαλα στο τραπέζι, που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους υπόλοιπους.


Την ώρα που οι συνταξιδιώτες μου απολάμβαναν τη γνήσια ελληνική βασιλόπιτα, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

— Τι νόστιμη βασιλόπιτα! Μα, πού τη βρήκες;

— Την κουβαλάω από την Ελλάδα.

— Και πώς την έφερες τη βασιλόπιτα από την Ελλάδα;

— Την είχα μέσα στη βαλίτσα.

— Καλά, και πώς δεν διαλύθηκε τόσες μέρες;

—Α, την είχα για προστασία μέσα στη σακούλα με τα άπλυτα!

Ακόμα γελάμε.

 

— Πάνος Τεζαψίδης, διοργανωτής ταξιδίων του Κανόνα

Ταξίδια
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Νομίζω ότι ο Κανών είναι το καλύτερο γραφείο στην Ελλάδα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αντίστοιχα κορυφαία του εξωτερικού. Και μπράβο του που τολμάει και κάνει τέτοια ταξίδια.