Οκτώ χασάπικα της πόλης που ξέρουν τις κοπές τους

Γιάννης των Εξαρχείων Facebook Twitter
Ο Γιάννης των Εξαρχείων είναι σταρ κρεοπώλης και έχει πιστό κοινό για όσα βάζει στη βιτρίνα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ο Γιάννης των Εξαρχείων (Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, 210 3301230, 210 3842270) είναι σταρ κρεοπώλης και έχει πιστό κοινό για όσα βάζει στη βιτρίνα του. Πολλοί τον γνώρισαν από το kit μαγειρίτσας που τους έλυσε τα χέρια ένα Πάσχα και έμειναν για τις τρυφερές μοσχίδες από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, τα χοιρινά που φέρνει από την Καρδίτσα και τον Μπακρατσά, ο οποίος συνεργάζεται με το Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τα κοτόπουλα από την Πίνδο και τη Σπάρτη, για τα αρνάκια ΠΟΠ Ελασσόνας αλλά και για τα ζουμερά μπιφτέκια που φτιάχνει στο παρασκευαστήριό του και τα λουκάνικα χωρίς συντηρητικά, τις σεφταλιές και τα κεμπάπ.

Άλλο φημισμένο κρεοπωλείο του κέντρου είναι αυτό του Παπούλια στο Παγκράτι (Πύρρωνος 2, 210 7518000), τον εμπιστεύεται η Σπονδή και ήταν από τους πρώτους που έμαθε στην Αθηναίους τι είναι οι γαλλικές κοπές και πώς μπορεί να τις διαχειριστούν στο σπίτι. Φέρνει κρέατα απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ανοιχτός και τις Κυριακές.

Στα Κάτω Πετράλωνα, η Νάξια Επιλογή (Κειριαδών 44, 210 3471540) φέρνει κρέατα από τα ορεινά της Νάξου, που θα σας βγουν λουκούμι, και κάποια από την Κρήτη. Αν θέλετε να πάρετε κιμά για να κάνετε μπέργκερ, αυτή είναι η διεύθυνση που χρειάζεστε. Έχει και έναν τρομερό πετεινό, ο Αρτέμης, που έχει το μαγαζί, κόβει διαφορετικά για κοκκινιστό, διαφορετικά για λεμονάτο και εξηγεί γιατί, δίνει και πολύ καλές συμβουλές για μαγείρεμα. Είναι η νέα εμμονή των ψαγμένων foodies.

ΚΡΕΑΣ Facebook Twitter
Ο Αγγελής στη Βαρβάκειο μπορεί να σιτέψει το κομμάτι κρέατος που θα του ζητήσετε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη Βαρβάκειο, και χωρίς να χρειαστεί καν να βρεθείτε στα ενδότερα της αγοράς, θα συναντήσετε τον πιο «διαβασμένο» κρεοπώλη της, τον Αγγελή (Αιόλου 81, εντός στοάς), που φέρνει κρέατα ελευθέρας βοσκής από μικρούς παραγωγούς της Ορεστιάδας, της Νάξου και μοσχίδα από την Κερκίνη Σερρών. Μπορεί να σιτέψει το κομμάτι κρέατος που θα του ζητήσετε, φτιάχνει αρνίσιο ρολό, κιμά, κοτόπουλο γεμιστό με πιπεριά και γραβιέρα Νάξου, αρκεί να τα παραγγείλετε μία μέρα πριν. Κάνει τα δικά του λουκάνικα, μοσχαρίσια, βουβαλίσια και χοιρινά, μόνο με κρέας, αλάτι και πιπέρι. Ξέρει από κοπές και μπορεί να σας κατευθύνει, ενώ, ακόμα κι αν δεν έχετε μαγειρέψει ποτέ στη ζωή σας, έχει τυπωμένες τις οδηγίες για να ξέρετε ποιο κομμάτι είναι κατάλληλο για κατσαρόλα, φούρνο ή τηγάνι. Αν θέλετε να ζήσετε όλη την εμπειρία του Αγγελή, ζητήστε να σας ετοιμάσει ένα καρπάτσιο για να το απολαύσετε επί τόπου, στον πάγκο του. Διαθέτει κατάστημα και στη Γλυφάδα (Παρ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, 2108980082).

Τα χασάπικα της πόλης που ξέρουν τις κοπές τους Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παραδοσιακός και καλός είναι ο Στέλιος στην Καστέλλα (Λεωφ. Αλέξανδρου Παπαναστασίου 37, Πειραιάς, 210 4120066), ενώ στα βόρεια, στο Νέο Ψυχικό, οι Ευβιότοποι προσφέρουν βιολογικά κρέατα από δικό τους αγρόκτημα, είναι άπαιχτοι στο μοσχάρι, ενώ έχουν και πολύ καλό φιλέτο συκώτι. Στη Φιλοθέη, ο Λίτσας, που έχει φάρμα στον Κάλαμο, είναι προορισμός για τη μοσχίδα του. Για προβατίνα να πάτε στου Στουραΐτη στο Κορωπί (Αττικής 17, 210 6621032), αξίζει τα χιλιόμετρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Γεύση / Ένα κινητό κι ένας «διαστημικός» προβολέας: Πώς ο Νίκος Μαρόλης έγινε σταρ του μαγειρικού TikTok

Ο νεαρός σεφ και TikToker μάς υποδέχτηκε στην κουζίνα-στούντιο του σπιτιού του και μας εξήγησε πώς είναι να γίνεσαι αστέρι των social media με τα ελάχιστα, αν έχεις καλούς φίλους.
M. HULOT
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί

Γεύση / Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Από την τριάδα που έφτιαξε το Tsiftis gastrokoutouki+ και με την υπογραφή του Σφακιανού Σήφη Μανουσέλη, αυτό το καινούργιο κρητικό βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο των Ιλισίων, έχει αντικριστό και γαμοπίλαφο κάθε μέρα, παραδοσιακή κουζίνα χωρίς twists και πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ