Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
0

Αυτές τις γιορτές κάποιοι άνθρωποι θα κάνουν μόνοι τους ρεβεγιόν. Ίσως, μάλιστα, τα Χριστούγεννα, που είναι μια μέρα αγάπης, να είναι ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή για να αφήσουμε πίσω μας τον κοινωνικό ρατσισμό που θέλει να κοιτάμε περίεργα τους μοναχικούς ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουμε σαν εγκαταλελειμμένους ή σαν ανθρώπους που έχουν κάνει ένα σωρό λάθη και τιμωρούνται μένοντας έξω από τα μεγάλα τραπέζια και τα ακόμα πιο μεγάλα πάρτι. 

Όταν ζητήσαμε από τον Γκίκα Ξενάκη να δημιουργήσει ένα σπέσιαλ χριστουγεννιάτικο μενού για 1 μόνο άτομο και να μαγειρέψει τα πιάτα του για εμάς, η άμεση ανταπόκρισή του, παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα με τα εορταστικά μενού του Aleria, ήταν συγκινητική.

Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί. 


«Αυτές οι μέρες είναι μέρες αγάπης και συνηθίζουμε να τις περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η πανδημία έχει βάλει άλλους όρους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να περνάς μόνος τις γιορτές και απομονωμένος. Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω» μου είπε αμέσως και άρχισα να νιώθω τα Χριστούγεννα μέσα μου.


Και συνέχισε: «Είναι όμορφο να τρώει κάποιος εκλεπτυσμένα και αξίζει να αφιερώνει χρόνο για το μαγείρεμα. Μπορεί σαφέστατα να παραγγείλει ένα μενού από κάποιο εστιατόριο και να αφήσει να τον φροντίσει κάποιος επαγγελματίας, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Η μαγειρική θα του δώσει χαρά και συντροφιά και το αποτέλεσμά της θα τον κάνει να νιώσει ακόμη πιο όμορφα.

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
«Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες θα είναι μόνοι τους. Και ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς είναι αναγκασμένοι να το κάνουν για την υγεία τους. Γι' αυτό, παρόλο που είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από πολλά χρόνια θα κάνω γιορτές στο σπίτι μου και κοντά σε όσους αγαπάω, η σκέψη μου είναι κοντά σε όσους δεν θα μπορέσουν να το κάνουν.

Είναι όμορφο να προσφέρουμε χαρά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί».


Έτσι μου απάντησε ο Γκίκας και δημιούργησε ένα μενού που τα βασικά συστατικά του είναι η αγάπη, η έγνοια, η φροντίδα αλλά και η αλήθεια. Ναι, δεν θα είναι οι γιορτές όπως παλιά. Ναι, έχουμε lockdown και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε όλοι να μείνουμε ασφαλείς, για να ανταμώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ζήσουμε και πάλι τις γιορτές με τον τρόπο που θέλουμε.

Βελουτέ πατάτας με πράσο, απάκι και λαχανικά

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

250 γρ. πατάτα

2 πράσα

1 σκελίδα σκόρδο

200 ml. ζωμό λαχανικών

70 γρ. κρέμα γάλακτος

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1 κλωναράκι σέλερι κομμένο σε κυβάκια

Ελαιόλαδο 50 ml.

1/3 ματσάκι σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο κομμένο σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά μας και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος., το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα λαχανικά. Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε τα λαχανικά περιμετρικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικα λαχανικά, λάδι σουσαμιού, μανούρι και φιστίκι Αιγίνης

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια

70 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια

70 γρ. κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια

80 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κλωναράκι σέλερι

Λίγα φύλλα μαϊντανό

Λίγα φύλλα ρόκας

1 μέτριο κρεμμύδι

60 γρ. μανούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

40 ml. σησαμέλαιο

45 ml. teriyaki sauce

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το σησαμέλαιο να ζεσταθεί καλά με το κρεμμύδι και το σκόρδο να καραμελώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε την κολοκύθα και το κουνουπίδι και τσιγαρίζουμε περίπου για δύο λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το σέλερι και αφήνουμε να τσιγαριστούν για δύο λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Έπειτα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την teriyaki sauce και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Ρίχνουμε τα κομματάκια από το μανούρι, πασπαλίζουμε με το φιστίκι και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.

Σιγοψημένο ορτύκι με πουρέ γλυκοπατάτας, γιορτινή γέμιση και σάλτσα παρμεζάνας

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για ένα άτομο

1 μέτριο ορτύκι περίπου 200 γρ. ή 2 μικρότερα

3 κρεμμυδάκια του στιφάδου

100 ml. ζωμό κοτόπουλο

Για τη γέμιση

100 γρ. κιμά χοιρινό από σπάλα

50 γρ. κάστανα προβρασμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια του στιφάδου ψιλοκομμένα

60 γρ. ρύζι Basmati

1/3 κ.γ. κύμινο

1/3 κ.γ. κανέλα

1/5 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. αμύγδαλο ψημένο σπασμένο

150 ml. ζωμό κοτόπουλο

40 ml. λευκό κρασί

10 φυλλαράκια δυόσμο

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

2 μέτριες γλυκοπατάτες

100 γρ. βούτυρο

Για την σάλτσα παρμεζάνας

100 ml. κρέμα γάλακτος 35%

80 γρ. παρμεζάνα Padano

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και το ρύζι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15'. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σκεπάζουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Έπειτα, ξεφλουδίζουμε και τοποθετούμε σ' ένα μπλέντερ, μαζί με το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε αρκετά και ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα σ' ένα μπλέντερ μαζί με την παρμεζάνα. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο στο ορτύκι και σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές στο τηγάνι. Βάζουμε το ορτύκι σε ένα ταψάκι με λίγο ζωμό κοτόπουλο και τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου. Σερβίρουμε με τον πουρέ στη βάση του πιάτου, την γέμιση και από πάνω το ορτύκι και τα κρεμμυδάκια. Περιχύνουμε περιμετρικά τη σάλτσα παρμεζάνας.

Μους σοκολάτας υγείας με καραμελωμένα φουντούκια και μαρμελάδα πορτοκάλι

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Μους Σοκολάτας

120 γρ. σοκολάτα υγείας

63 ml. γάλα

125 γρ. κρέμα γάλακτος σαντιγί

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το προσθέτουμε σε δύο δόσεις στη σοκολάτα ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Κρυώνουμε το μείγμα της σοκολάτας μέχρι να φτάσει τους 40 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά και όχι σφιχτή σαντιγί. Τέλος, ενώνουμε το μείγμα της σοκολάτας με τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.

Καραμελωμένα φουντούκια

100 γρ. φουντούκια

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική


Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις καραμελώσουν, τα απλώνουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα σπάμε στο μπλέντερ σε χοντρά κομμάτια.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

3 μεγάλα πορτοκάλια

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από μισό λεμόνι

Ξύσμα από τα πορτοκάλια

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τα πορτοκάλια, παίρνουμε το ξύσμα τους, καθαρίζουμε από την άσπρη φλούδα και τοποθετούμε τα φιλέτα στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Βάζουμε τη ζάχαρη με τον πουρέ και το ξύσμα σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αποθηκεύουμε σε βάζο.


Στήνουμε το γλυκό όπως στη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας μια φόρμα. Στολίζουμε με τα φουντούκια και περιχύνουμε με την μαρμελάδα.

Για τα εορταστικά μενού του Aleria μπορείτε να καλέσετε στο 2105222633 ή να στείλετε e mail στο [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο site του εστιατορίου www.aleria.gr

 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Γεύση / Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Ο νέος φούρνος της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου στο Κολωνάκι δεν έχει κατεψυγμένες τυρόπιτες ούτε προκάτ κριτσίνια, παρά μόνο πραγματικά αρτοσκευάσματα και κρουασάν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Λέσχη Ανάγνωσης: Γαστρονομία / «Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Ένα αφήγημα του Ian Kelly για τη ζωή και το έργο του «μάγειρα των βασιλέων» και «βασιλιά των μαγείρων», του πρώτου σεφ-καλλιτέχνη, που ήταν τόσο νάρκισσος ώστε να προτιμήσει να αποσυρθεί και να πεθάνει μόνος του, παρά να επιτρέψει σε μια «φιλανθρωπία» να σκιάσει τη λάμψη της εικόνας του.
ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ