Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
0

Αυτές τις γιορτές κάποιοι άνθρωποι θα κάνουν μόνοι τους ρεβεγιόν. Ίσως, μάλιστα, τα Χριστούγεννα, που είναι μια μέρα αγάπης, να είναι ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή για να αφήσουμε πίσω μας τον κοινωνικό ρατσισμό που θέλει να κοιτάμε περίεργα τους μοναχικούς ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουμε σαν εγκαταλελειμμένους ή σαν ανθρώπους που έχουν κάνει ένα σωρό λάθη και τιμωρούνται μένοντας έξω από τα μεγάλα τραπέζια και τα ακόμα πιο μεγάλα πάρτι. 

Όταν ζητήσαμε από τον Γκίκα Ξενάκη να δημιουργήσει ένα σπέσιαλ χριστουγεννιάτικο μενού για 1 μόνο άτομο και να μαγειρέψει τα πιάτα του για εμάς, η άμεση ανταπόκρισή του, παρά το πιεσμένο του πρόγραμμα με τα εορταστικά μενού του Aleria, ήταν συγκινητική.

Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί. 


«Αυτές οι μέρες είναι μέρες αγάπης και συνηθίζουμε να τις περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Η πανδημία έχει βάλει άλλους όρους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να περνάς μόνος τις γιορτές και απομονωμένος. Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω» μου είπε αμέσως και άρχισα να νιώθω τα Χριστούγεννα μέσα μου.


Και συνέχισε: «Είναι όμορφο να τρώει κάποιος εκλεπτυσμένα και αξίζει να αφιερώνει χρόνο για το μαγείρεμα. Μπορεί σαφέστατα να παραγγείλει ένα μενού από κάποιο εστιατόριο και να αφήσει να τον φροντίσει κάποιος επαγγελματίας, αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Η μαγειρική θα του δώσει χαρά και συντροφιά και το αποτέλεσμά της θα τον κάνει να νιώσει ακόμη πιο όμορφα.

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
«Αν μπορώ να κάνω κάτι για να δώσω χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες θα είναι μόνοι τους. Και ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς είναι αναγκασμένοι να το κάνουν για την υγεία τους. Γι' αυτό, παρόλο που είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από πολλά χρόνια θα κάνω γιορτές στο σπίτι μου και κοντά σε όσους αγαπάω, η σκέψη μου είναι κοντά σε όσους δεν θα μπορέσουν να το κάνουν.

Είναι όμορφο να προσφέρουμε χαρά χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η πανδημία θα περάσει και σύντομα θα ξανακάτσουμε όλοι μαζί γύρω από μεγάλα τραπέζια και θα τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας, που θα είναι γεμάτα κρασί».


Έτσι μου απάντησε ο Γκίκας και δημιούργησε ένα μενού που τα βασικά συστατικά του είναι η αγάπη, η έγνοια, η φροντίδα αλλά και η αλήθεια. Ναι, δεν θα είναι οι γιορτές όπως παλιά. Ναι, έχουμε lockdown και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε όλοι να μείνουμε ασφαλείς, για να ανταμώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να ζήσουμε και πάλι τις γιορτές με τον τρόπο που θέλουμε.

Βελουτέ πατάτας με πράσο, απάκι και λαχανικά

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

250 γρ. πατάτα

2 πράσα

1 σκελίδα σκόρδο

200 ml. ζωμό λαχανικών

70 γρ. κρέμα γάλακτος

1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1 κλωναράκι σέλερι κομμένο σε κυβάκια

Ελαιόλαδο 50 ml.

1/3 ματσάκι σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο κομμένο σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά μας και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος., το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα υπόλοιπα λαχανικά. Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε τα λαχανικά περιμετρικά. Τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Ζεστή σαλάτα με χειμωνιάτικα λαχανικά, λάδι σουσαμιού, μανούρι και φιστίκι Αιγίνης

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 μέτριο καρότο κομμένο σε κυβάκια

70 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια

70 γρ. κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια

80 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κλωναράκι σέλερι

Λίγα φύλλα μαϊντανό

Λίγα φύλλα ρόκας

1 μέτριο κρεμμύδι

60 γρ. μανούρι κομμένο σε μικρά κομμάτια

40 ml. σησαμέλαιο

45 ml. teriyaki sauce

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το σησαμέλαιο να ζεσταθεί καλά με το κρεμμύδι και το σκόρδο να καραμελώσουν. Έπειτα, προσθέτουμε την κολοκύθα και το κουνουπίδι και τσιγαρίζουμε περίπου για δύο λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε τα λαχανάκια και το σέλερι και αφήνουμε να τσιγαριστούν για δύο λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Έπειτα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την teriyaki sauce και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Ρίχνουμε τα κομματάκια από το μανούρι, πασπαλίζουμε με το φιστίκι και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας.

Σιγοψημένο ορτύκι με πουρέ γλυκοπατάτας, γιορτινή γέμιση και σάλτσα παρμεζάνας

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για ένα άτομο

1 μέτριο ορτύκι περίπου 200 γρ. ή 2 μικρότερα

3 κρεμμυδάκια του στιφάδου

100 ml. ζωμό κοτόπουλο

Για τη γέμιση

100 γρ. κιμά χοιρινό από σπάλα

50 γρ. κάστανα προβρασμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια του στιφάδου ψιλοκομμένα

60 γρ. ρύζι Basmati

1/3 κ.γ. κύμινο

1/3 κ.γ. κανέλα

1/5 κ.γ. γαρύφαλλο

20 γρ. αμύγδαλο ψημένο σπασμένο

150 ml. ζωμό κοτόπουλο

40 ml. λευκό κρασί

10 φυλλαράκια δυόσμο

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

2 μέτριες γλυκοπατάτες

100 γρ. βούτυρο

Για την σάλτσα παρμεζάνας

100 ml. κρέμα γάλακτος 35%

80 γρ. παρμεζάνα Padano

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα μπαχαρικά, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό και το ρύζι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 15'. Στο τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Σκεπάζουμε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Έπειτα, ξεφλουδίζουμε και τοποθετούμε σ' ένα μπλέντερ, μαζί με το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει βελούδινος πουρές. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε αρκετά και ρίχνουμε τη ζεστή σάλτσα σ' ένα μπλέντερ μαζί με την παρμεζάνα. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία σάλτσα. Προσθέτουμε αλατοπίπερο στο ορτύκι και σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές στο τηγάνι. Βάζουμε το ορτύκι σε ένα ταψάκι με λίγο ζωμό κοτόπουλο και τα κρεμμυδάκια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου. Σερβίρουμε με τον πουρέ στη βάση του πιάτου, την γέμιση και από πάνω το ορτύκι και τα κρεμμυδάκια. Περιχύνουμε περιμετρικά τη σάλτσα παρμεζάνας.

Μους σοκολάτας υγείας με καραμελωμένα φουντούκια και μαρμελάδα πορτοκάλι

Ένα γιορτινό μενού με συνταγές για 1 άτομο από τον Γκίκα Ξενάκη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

Μους Σοκολάτας

120 γρ. σοκολάτα υγείας

63 ml. γάλα

125 γρ. κρέμα γάλακτος σαντιγί

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το προσθέτουμε σε δύο δόσεις στη σοκολάτα ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Κρυώνουμε το μείγμα της σοκολάτας μέχρι να φτάσει τους 40 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια ελαφριά και όχι σφιχτή σαντιγί. Τέλος, ενώνουμε το μείγμα της σοκολάτας με τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.

Καραμελωμένα φουντούκια

100 γρ. φουντούκια

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική


Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα φουντούκια με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά. Μόλις καραμελώσουν, τα απλώνουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα σπάμε στο μπλέντερ σε χοντρά κομμάτια.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

3 μεγάλα πορτοκάλια

400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό από μισό λεμόνι

Ξύσμα από τα πορτοκάλια

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε τα πορτοκάλια, παίρνουμε το ξύσμα τους, καθαρίζουμε από την άσπρη φλούδα και τοποθετούμε τα φιλέτα στο μπλέντερ. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές. Βάζουμε τη ζάχαρη με τον πουρέ και το ξύσμα σε κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά. Λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αποθηκεύουμε σε βάζο.


Στήνουμε το γλυκό όπως στη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας μια φόρμα. Στολίζουμε με τα φουντούκια και περιχύνουμε με την μαρμελάδα.

Για τα εορταστικά μενού του Aleria μπορείτε να καλέσετε στο 2105222633 ή να στείλετε e mail στο [email protected]. Περισσότερες πληροφορίες στο site του εστιατορίου www.aleria.gr

 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Γεύση / Ξέχνα τις προκάτ μπαγκέτες: Στο «Kora» θα βρεις αληθινό ψωμί με προζύμι

Ο νέος φούρνος της Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου στο Κολωνάκι δεν έχει κατεψυγμένες τυρόπιτες ούτε προκάτ κριτσίνια, παρά μόνο πραγματικά αρτοσκευάσματα και κρουασάν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Λέσχη Ανάγνωσης: Γαστρονομία / «Μαγειρεύοντας για βασιλιάδες»: Η συναρπαστική ζωή του Antonin Carême, του πρώτου διάσημου σεφ

Ένα αφήγημα του Ian Kelly για τη ζωή και το έργο του «μάγειρα των βασιλέων» και «βασιλιά των μαγείρων», του πρώτου σεφ-καλλιτέχνη, που ήταν τόσο νάρκισσος ώστε να προτιμήσει να αποσυρθεί και να πεθάνει μόνος του, παρά να επιτρέψει σε μια «φιλανθρωπία» να σκιάσει τη λάμψη της εικόνας του.
ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ