Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
0

Τα γλυκά που ακολουθούν το πνεύμα των εορτών είναι ξεχωριστά και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην επιλογή τους και την παρασκευή τους για να είναι επιτυχημένα. Πρέπει να είναι πλούσια και χορταστικά ώστε να αντανακλούν τη γιορταστική διάθεση. Πρέπει επίσης να κρατούν τη χρονική συνέχεια και την επαφή με το παρελθόν γιατί αν αφαιρέσεις από αυτές τις μέρες το νήμα της παράδοσης τους στερείς την προσωπικότητά τους. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να μην βυθίζονται στην ανία της επανάληψης και της κοινοτοπίας ώστε να σου κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσδοκία.


Αυτό το ιδιότυπο... ζαχαρένιο παζλ αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κορυφαίος στο είδος του, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George που μας έβαλε στον γλυκό κόσμο του για να μοιραστεί με τους αναγνώστες της Lifo συνταγές για ξεχωριστή βασιλόπιτα και λαχταριστά επιδόρπια.

Βασιλόπιτα by Eugene V

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter

Υλικά για 8-10 άτομα

390 γρ. βούτυρο

360 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. μαχλέπι

220 γρ. αυγά

80 ml γάλα

30 ml κονιάκ

540 γρ. αλεύρι

9 γρ. μπέικιν πάουντερ

90 γρ. ψίχα καρυδιών, σπασμένη

1 τεμ. βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μαχλέπι, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το εξάρτημα «φτερό», μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά, το γάλα και το κονιάκ. Κατόπιν, εκτός μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και την καρυδόψιχα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλό τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του μείγματος με αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165° βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε αν η βασιλόπιτα είναι ψημένη, βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί. Τη διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Tip: όταν βγάλουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αλείφουμε με ένα πινέλο, ελαφρά, με ένα σιρόπι (60 γρ. ζάχαρης και 40 γρ. νερό) για να διατηρήσει την υγρασία της μέχρι να τη σερβίρουμε.

Σοκολατένιο δέντρο

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. bitter σοκολάτα

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

35 γρ. φουντούκι

30 γρ. πορτοκάλι γλασέ

40 γρ. σταφίδα ξανθή


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαίν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία να είναι μεταξύ 45 έως 50 βαθμούς.


Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου στους 28-29 βαθμούς ανακατεύοντας τακτικά. Ζεσταίνουμε πάλι ελαφρώς έως τους 32 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία λέγεται στρώσιμο σοκολάτας και είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί και πάλι.


Απλώνουμε στην επιθυμητή φόρμα ή σε έναν κώνο αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε αμέσως την σοκολάτα ώστε να μείνει στα τοιχώματα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε κατά προτίμηση.

Κέικ κάστανο χωρίς γλουτένη

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

135 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

270 γρ. πάστα κάστανο

135 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αυγό

135 γρ. πούδρα αμυγδάλου

100 γρ. κάστανο γλασέ


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στην πρώτη ταχύτητα, ανακατεύουμε το βούτυρο με την πάστα κάστανο. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη με τα αυγά και την πούδρα αμυγδάλου και τέλος τα κάστανα γλασέ.


Φορμάρουμε σε αντικολλητική φόρμα της αρεσκείας μας μέχρι τα 2/3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Αποσύρουμε, ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη μπάλα σοκολάτα καραμέλα (Boule Reve)

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Κρεμέ καραμέλας

207 γρ. ζάχαρη
14 γρ. μέλι
342 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. γάλα
7 γρ. ζελατίνη
1,2 γρ. ανθός αλατιού


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με τη χλιαρή κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε κρύο νερό ζελατίνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα ημισφαίριο γεμίζοντας τη μέχρι τη μέση.

Μους σοκολάτα καραμέλα

260 γρ. ζάχαρη
170 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. βούτυρο
1 γρ. αλάτι
215 γρ. bitter σοκολάτα
640 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με την χλιαρή κρέμα γάλακτος και το βούτυρο με το αλάτι. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και μόλις το μείγμα είναι χλιαρό το ρίχνουμε στη σαντιγί σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τη μους πάνω από την κρέμα καραμέλας και παγώνουμε.

Για brownies

450 γρ. αυγά

675 γρ. ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι

570 γρ. βούτυρο

315 γρ. σοκολάτα

450 γρ. καρύδι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το καρύδι χοντροσπασμένο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι 20Χ30cm που έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για την επικάλυψη

200 γρ. γάλα

160 γρ. bitter σοκολάτα

40 γρ. γλυκόζη


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη γλυκόζη και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και επικαλύπτουμε.


Τελική σύνθεση

Ξεφορμάρουμε τα ημισφαίρια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να σχηματίσουν μια μπάλα. Χρησιμοποιούμε το μείγμα για την επικάλυψη και τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι brownies και σερβίρουμε.

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
O Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.12.2018

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ