Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
0

Τα γλυκά που ακολουθούν το πνεύμα των εορτών είναι ξεχωριστά και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην επιλογή τους και την παρασκευή τους για να είναι επιτυχημένα. Πρέπει να είναι πλούσια και χορταστικά ώστε να αντανακλούν τη γιορταστική διάθεση. Πρέπει επίσης να κρατούν τη χρονική συνέχεια και την επαφή με το παρελθόν γιατί αν αφαιρέσεις από αυτές τις μέρες το νήμα της παράδοσης τους στερείς την προσωπικότητά τους. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να μην βυθίζονται στην ανία της επανάληψης και της κοινοτοπίας ώστε να σου κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσδοκία.


Αυτό το ιδιότυπο... ζαχαρένιο παζλ αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κορυφαίος στο είδος του, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης που μας έβαλε στον γλυκό κόσμο του για να μοιραστεί με τους αναγνώστες της Lifo συνταγές για ξεχωριστή βασιλόπιτα και λαχταριστά επιδόρπια.

Βασιλόπιτα by Eugene V

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter

Υλικά για 8-10 άτομα

390 γρ. βούτυρο

360 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. μαχλέπι

220 γρ. αυγά

80 ml γάλα

30 ml κονιάκ

540 γρ. αλεύρι

9 γρ. μπέικιν πάουντερ

90 γρ. ψίχα καρυδιών, σπασμένη

1 τεμ. βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μαχλέπι, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το εξάρτημα «φτερό», μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά, το γάλα και το κονιάκ. Κατόπιν, εκτός μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και την καρυδόψιχα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλό τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του μείγματος με αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165° βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε αν η βασιλόπιτα είναι ψημένη, βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί. Τη διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Tip: όταν βγάλουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αλείφουμε με ένα πινέλο, ελαφρά, με ένα σιρόπι (60 γρ. ζάχαρης και 40 γρ. νερό) για να διατηρήσει την υγρασία της μέχρι να τη σερβίρουμε.

Σοκολατένιο δέντρο

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. bitter σοκολάτα

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

35 γρ. φουντούκι

30 γρ. πορτοκάλι γλασέ

40 γρ. σταφίδα ξανθή


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαίν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία να είναι μεταξύ 45 έως 50 βαθμούς.


Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου στους 28-29 βαθμούς ανακατεύοντας τακτικά. Ζεσταίνουμε πάλι ελαφρώς έως τους 32 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία λέγεται στρώσιμο σοκολάτας και είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί και πάλι.


Απλώνουμε στην επιθυμητή φόρμα ή σε έναν κώνο αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε αμέσως την σοκολάτα ώστε να μείνει στα τοιχώματα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε κατά προτίμηση.

Κέικ κάστανο χωρίς γλουτένη

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

135 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

270 γρ. πάστα κάστανο

135 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αυγό

135 γρ. πούδρα αμυγδάλου

100 γρ. κάστανο γλασέ


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στην πρώτη ταχύτητα, ανακατεύουμε το βούτυρο με την πάστα κάστανο. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη με τα αυγά και την πούδρα αμυγδάλου και τέλος τα κάστανα γλασέ.


Φορμάρουμε σε αντικολλητική φόρμα της αρεσκείας μας μέχρι τα 2/3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Αποσύρουμε, ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη μπάλα σοκολάτα καραμέλα (Boule Reve)

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Κρεμέ καραμέλας

207 γρ. ζάχαρη
14 γρ. μέλι
342 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. γάλα
7 γρ. ζελατίνη
1,2 γρ. ανθός αλατιού


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με τη χλιαρή κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε κρύο νερό ζελατίνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα ημισφαίριο γεμίζοντας τη μέχρι τη μέση.

Μους σοκολάτα καραμέλα

260 γρ. ζάχαρη
170 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. βούτυρο
1 γρ. αλάτι
215 γρ. bitter σοκολάτα
640 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με την χλιαρή κρέμα γάλακτος και το βούτυρο με το αλάτι. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και μόλις το μείγμα είναι χλιαρό το ρίχνουμε στη σαντιγί σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τη μους πάνω από την κρέμα καραμέλας και παγώνουμε.

Για brownies

450 γρ. αυγά

675 γρ. ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι

570 γρ. βούτυρο

315 γρ. σοκολάτα

450 γρ. καρύδι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το καρύδι χοντροσπασμένο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι 20Χ30cm που έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για την επικάλυψη

200 γρ. γάλα

160 γρ. bitter σοκολάτα

40 γρ. γλυκόζη


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη γλυκόζη και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και επικαλύπτουμε.


Τελική σύνθεση

Ξεφορμάρουμε τα ημισφαίρια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να σχηματίσουν μια μπάλα. Χρησιμοποιούμε το μείγμα για την επικάλυψη και τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι brownies και σερβίρουμε.

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
O Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.12.2018

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ