ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα μοντέρνο καφενείο, ο χώρος που έχει σχεδιάσει το γραφείο Nine Design παραπέμπει με το ξύλο και τους οντάδες σε παλιό κρητικό σπίτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 τη χαρά τού να απολαμβάνουν τις γεύσεις του Σήφη Μανουσέλη είχαν οι πιστοί των Κουφονησίων και όσοι είχαν την περιέργεια να δουν πώς είναι τελικά η φάση σε αυτό το σημείο όπου ο σεφ διατηρεί το εστιατόριό του, τη Λaska. Tο καλοκαίρι του 2020 έστησε στο πάνω Κουφονήσι μια μοντέρνα ελληνική ταβέρνα με μπόλικο ψάρι και πρώτες ύλες από τα γύρω Κυκλαδονήσια, ενώ πριν από αυτό τον βρίσκαμε στο Black Rock του Santorini Secret. Από τότε που αποφάσισε να κάνει το αθηναϊκό του βήμα μαζί με τον Βάιο Κορομηλά και τον Μπάμπη Καζάνα σε ένα πεζόδρομο των Ιλισίων, ο Tsiftis με τις comfort ελληνικές γεύσεις που κρύβουν γαστρονομικά twists μπήκε αμέσως στο ραντάρ των foodies, και έχει κάνει πια σουξέ.

Στην ίδια περιοχή, λίγο πιο πέρα, στα πέντε λεπτά με τα πόδια για την ακρίβεια, πάλι σε πεζόδρομο, σε αυτήν τη μικρή ετερόκλητη πιάτσα που έχει δημιουργήσει το κουλ wine bar του Junior does wine κοντά στον παλιό της γειτονιάς Βλάσση με τους διάσημους λαχανοντολμάδες και την αστική κουζίνα, η ίδια τριάδα μόλις έστησε το δεύτερο μαγαζί της. Όταν μου πρωτοείπε ο Σήφης ότι ετοιμάζουν κρητικό, πολύ πριν το δω από κοντά δηλαδή, είχα φανταστεί κάτι εντελώς άλλο, με πειραγμένη κουζίνα, με υλικά και έμπνευση από το νησί. Τελικά όμως βρήκα ένα μέρος που ναι μεν φαίνεται ότι το έχουν στήσει νέοι άνθρωποι της γεύσης, στην κουζίνα τους, δε, ακολουθούν τον τρόπο των παλιών, και το κάνουν φανταστικά.

Αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν είπαν ότι θα προχωρήσουν με τον Αορίτη είναι να ικανοποιήσουν και τους Κρητικούς αλλά και τους Αθηναίους που θέλουν το φαγητό που τρώνε έξω να είναι λιτό, καθόλου επιτηδευμένο, και για μένα το πέτυχαν άψογα.

Αορίτης είναι εκείνος που κατοικεί στα βουνά και έτσι βάφτισαν το νέο εγχείρημά τους. Μάλιστα, επειδή τους αρέσει να βάζουν και υπότιτλους, όπως είναι το Tsiftis gastrokoutouki+, σε εκείνο της οδού Μαιάνδρου έβαλαν το «Κρήτης θύμησες». Με την καταγωγή του σεφ να είναι από τα Σφακιά και του Γιώργου Φουντουλάκη, που τρέχει την κουζίνα, από την Κίσσαμο Χανίων, το φαγητό στον Αορίτη είναι μεν πιο περιποιημένο στο πιάτο, χωρίς όμως να είναι στημένο, και οι συνταγές του είναι καθαρά παραδοσιακές.

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο Facebook Twitter
Μοσχάρι δεν θα δείτε καθόλου στο μενού, «ο πατέρας μου έφαγε πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αθήνα στα 18 του», θα μου πει ο Σήφης Μανουσέλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για ένα μοντέρνο καφενείο. Ο χώρος που έχει σχεδιάσει το γραφείο Nine Design παραπέμπει, με το ξύλο και τους οντάδες, σε παλιό κρητικό σπίτι. Στην ανοιχτή του κουζίνα μπαίνει κάθε μέρα ζυγούρι στην αντικριστιέρα, τα κρέατα τα φέρνουν από το νησί, εκτός από τον μαύρο χοίρο που είναι από μια φάρμα στο Αγρίνιο. Ο ξινόχοντρος και τα παξιμάδια είναι από τον συνεταιρισμό στην Κριτσά Λασιθίου, το σταμναγκάθι που είναι τώρα στην εποχή του έρχεται από τη Γραμβούσα των Χανίων, οι πατάτες που είτε μπαίνουν στη θράκα είτε τηγανίζονται σε ελαιόλαδο είναι από τη Μεσαρά Ηρακλείου, σε ό,τι μαγειρεύουν με κρασί χρησιμοποιούν Μαρουβά, τα τυριά τους προφανώς είναι κρητικά και όχι πάντα τα ίδια, φέρνουν ό,τι βρουν καλό και όλο το υπόλοιπο μενού θα συμβαδίζει με την εποχή.

Βγάζουν ένα ξηρό ανθότυρο από το Ασκύφου με θυμαρίσιο μέλι και γύρη, κάνουν μια φάβα από κουκιά με ξερό κρεμμύδι και αγκινάρες στο ξύδι – είναι μεζές κορυφαίος. Τα παλικάρια που θα διαβάσετε στον κατάλογό του είναι μια σαλάτα, μια οσπριάδα που κάνουν στην Κρήτη και μπορεί να την έχετε ακούσει και ως ψαροκόλυβα, τη λένε και φωτοκόλυβα, μια και συνδέεται με τη νηστεία της παραμονής των Φώτων. Είναι μια συνταγή που βοηθούσε τα νοικοκυριά να μην πετάνε τίποτα, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για zero waste προσπάθειες στο φαγητό, και στον Αορίτη την κάνουν με ξινόχοντρο, σιτάρι, κυδώνια και ανθότυρο στα κάρβουνα. Ξύγαλο Σητείας βάζει σε ένα ψωμί με χόρτα, χειροποίητο χοιρινό και αυγό μάτι. Ο Aντώνης Έξαρχος ζυμώνει δύο είδη ψωμιού για το μαγαζί, ένα κρίθινο και βαρύ που έκαναν παλιά στο νησί με το ζυμάρι των παξιμαδιών και ένα προζυμένιο, πάλι με κριθάρι και αλεύρι ζέας.

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο Facebook Twitter
Γαμοπίλαφο κάνουν κάθε μέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με το που είπα σε κάποιον ότι πήγα σε ένα νέο αλλά παραδοσιακό κρητικό με Σφακιανό σεφ, αμέσως σκέφτηκε σφακιανόπιτες, έχει λοιπόν τέτοιες στον Αορίτη, χειροποίητες, με θυμαρίσιο μέλι. Έχει και άλλα πιάτα που συνηθίζουν στον τόπο του, πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα, όπως ένα κουνέλι τηγανητό με Μαρουβά, που είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω δοκιμάσει τελευταία, είναι εθιστικά νόστιμο. Γενικά, έχει πολύ και πολύ καλό τηγάνι το μενού. Επίσης τηγανητός, ο σοτιρμάς είναι χοιρινό που γίνεται μόνο μέσα στο ζουμί που βγάζει σιγά σιγά και αφού πάρει χρώμα το σουρώνουν και του βάζουν κύμινο και λεμόνι, άλλο ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Στο σφακιανό τσιγαριαστό δεν βάζουν ούτε κρεμμύδι για να μαγειρευτεί, μόνο αλάτι, πιπέρι και καλό κρέας που θα γίνει και αυτό στα ζουμιά του. Το ξιδάτο λουκάνικο είναι χειροποίητο και δικό τους, γαμοπίλαφο κάνουν κάθε μέρα, όπως και ένα ακόμα γιορτινό πιάτο, το χοιρινό με πρασοσέλινο. Ανάμεσα στις μπόλικες προτάσεις με κρέας βγαίνουν και μερικά ημέρας χωρίς, σαν τον ξινόχοντρο με κουνουπίδι.

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Το κουνέλι τηγανητό με Μαρουβά είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω δοκιμάσει τελευταία, είναι εθιστικά νόστιμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και χοχλιούς με κρεμμύδια, άψογο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια, ψάρι ημέρας με ξινόχοντρο και κυδώνια, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά του Σήφη. Μοσχάρι δεν θα δείτε καθόλου στο μενού, «ο πατέρας μου έφαγε πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αθήνα στα 18 του», θα μου πει ο Σήφης. Για επιδόρπιο έχουν γαστρί, τον μπακλαβά του νησιού με τα πολλά μπαχαρικά και το πετιμέζι, καθώς και χανιώτικη μπουγάτσα με γαλομυζήθρα, κανέλα και ζάχαρη. Αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν είπαν ότι θα προχωρήσουν με τον Αορίτη είναι να ικανοποιήσουν και τους Κρητικούς αλλά και τους Αθηναίους που θέλουν το φαγητό που τρώνε έξω να είναι λιτό, καθόλου επιτηδευμένο, και για μένα το πέτυχαν άψογα.

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Στην ανοιχτή του κουζίνα μπαίνει κάθε μέρα ζυγούρι στην αντικριστιέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tα Σαββατοκύριακα ανοίγουν από το πρωί, από τις 11, και προσφέρουν κρητικό πρωινό, λίγα πιάτα, αυγά, στάκα και ελληνικό καφέ μόνο. Φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε το μεσημέρι μας εκεί, ξεκινώντας τις ρακές από νωρίς. Και αν πιείτε παραπάνω μπορούν να σας δώσουν για τον δρόμο μακαρόνια σύζουμα, στο ζουμί τους με τριμμένο  ξηρό ανθότυρο, όπως αυτά που έτρωγαν παλιά τα ξημερώματα στα πανηγύρια. Η οινική του λίστα αποτελείται μόνο από κρητικές ετικέτες, η μουσική του είναι παραδοσιακή αλλά όχι μόνο, τη χαλαρώνουν λίγο για να μην κουράζει, θα βάλουν και μια Χαρούλα Αλεξίου δηλαδή, ενώ αν βρεθεί εκεί κάποια παρέα με όργανα και αυτοσχέδιο γλέντι μπορεί να στηθεί, τα πράγματα στον Αορίτη θα είναι χαλαρά.

Μαιάνδρου 15, 210 7255699, 20-30 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Θα βρείτε και άψογο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 
Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ