Στενεύει ο ρωσικός κλοιός στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Υπό κατάληψη ο πύργος τηλεπικοινωνιών στη Χερσώνα

Στενεύει ο ρωσικός κλοιός στο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - Υπό κατάληψη ο πύργος τηλεπικοινωνιών στη Χερσώνα Facebook Twitter
0

Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως έχουν κυκλώσει το μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη, στη Ζαπορίζια. 

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο και τώρα δίνει μάχη να θέσει υπό τον έλεγχό της και το σημαντικό αυτό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. 


Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, μπαίνοντας με άρματα στην πόλη που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις τής Ζαπορίζια, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Μάλιστα, νωρίτερα, διακινήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες για πλήγμα σε σημείο των πυρηνικών εγκαταστάσεων, κάτι ωστόσο το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. 

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι και εργαζόμενοι στον σταθμό, είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, προκειμένου να εμποδίσουν πιθανή κατάληψή του. 

Ανησυχία από την ΙΑΕΑ

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ουκρανία, αφότου αναφέρθηκαν μάχες στη γειτονική πόλη Ενεργκοντάρ.

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Στα χέρια των Ρώσων ο πύργος τηλεπικοινωνιών στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από Ρώσους στρατιώτες.

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ