Ο Fin θέλει να δοκιμάσει όλους τους freddo cappuccino που κυκλοφορούν

Ο Fin θέλει να δοκιμάσει όλους τους freddo cappuccino που κυκλοφορούν εκεί έξω Facebook Twitter
Από hip στέκια της Αθήνας και πανάκριβους καφέδες σε ξενοδοχεία, μέχρι μεγάλες αλυσίδες και συνοικιακά στέκια, αυτός ο μύλος τα αλέθει όλα – τα δοκιμάζει και τα σχολιάζει με στυλ.
0


O ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είναι σοβαρή υπόθεση. Τον πίνουμε παντού, συνέχεια και με πάθος – και τον κρίνουμε αυστηρά. Από αριστουργήματα μέχρι σκέτο μπουγαδόνερο, υπάρχει άποψη, εύρος και πολλή όρεξη για πειραματισμό. Είμαστε τόσο obsessed, που σε κάθε γειτονιά θα βρεις τουλάχιστον ένα legit spot για να τον απολαύσεις.

Εδώ έρχεται ο Fin Christoforidis – ή, όπως του γράφουν στα σχόλια, ο «Adam Brody», επειδή του μοιάζει. Με chill vibes, καθαρή άποψη και απολαυστικά TikTok reviews αφιερωμένα κυρίως στον freddo cappuccino, έχει στήσει μια ολόκληρη κοινότητα γύρω από τον πιο ελληνικό παγωμένο καφέ. Με ωραία outfits, καπέλα που κρατάνε το μικρόφωνο στη θέση του και αυτήν τη χαρακτηριστική, ανάλαφρη καναδέζικη προφορά, σε κάνει να ανυπομονείς για τη στιγμή που θα χώσει το καλαμάκι στο καπάκι και θα ακούσεις τη λεπτή τσιρίδα που κάνει το πλαστικό μέχρι να φτάσει στον καφέ. Ένα κούνημα στα παγάκια και μετά μια ρουφηξιά και ο έξτρα τονισμένος ήχος από το κυπελλάκι που αδειάζει.

Από hip στέκια της Αθήνας και πανάκριβους καφέδες σε ξενοδοχεία, μέχρι μεγάλες αλυσίδες και συνοικιακά στέκια, αυτός ο μύλος τα αλέθει όλα – τα δοκιμάζει και τα σχολιάζει με στυλ. Κάτω από κάθε post γίνεται χαμός: προτάσεις, διαφωνίες, ο καθένας σπεύδει να προτείνει το δικό του αγαπημένο spot. Ο κόσμος έχει όρεξη και ο Fin φτιάχνει το τέλειο blend κοινότητας, χιούμορ και καφεΐνης.

«Kαταλαβαίνω γιατί κάποιοι προτιμούν τον espresso, αλλά προσωπικά θεωρώ τον cappuccino πιο ενδιαφέρων και μοναδικό. Ελπίζω να μη θίξω κανέναν, αλλά για μένα ο freddo espresso δεν διαφέρει πολύ από έναν iced americano».

― Πες μας λίγα πράγματα για σένα.
Η επαγγελματική μου πορεία είναι στη διαφήμιση, πιο συγκεκριμένα στο art direction. Έχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο Τορόντο και μερικά χρόνια στην Ελβετία, αλλά κάθε καλοκαίρι ερχόμουν στην Ελλάδα για να δω την οικογένειά μου. Και αγαπάω τον καφέ.

@finnchristoforidis How do we feel about the new ranking system? #coffee #greece ♬ original sound - finny

― Πότε δοκίμασες πρώτη φορά freddo και τι σκέφτηκες;
Πρέπει να ήταν πριν από πολλά χρόνια. Έρχομαι στην Ελλάδα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, και αγαπούσα τον καφέ πριν να είμαι καν αρκετά μεγάλος για να τον πίνω. Είχα κολλήσει και με τον φραπέ, γιατί στον Καναδά δεν έχουμε τέτοιους καφέδες. Θυμάμαι όμως πως ένα καλοκαίρι ήρθα και ξαφνικά όλα τα καφέ είχαν freddo. Δεν ήξερα τι ήταν, αλλά μόλις τον δοκίμασα, τον λάτρεψα.

― Freddo cappuccino ή freddo espresso;
Cappuccino. Ξέρω ότι είναι θέμα μεγάλης κουβέντας στα σχόλια των βίντεό μου, και καταλαβαίνω γιατί κάποιοι προτιμούν τον espresso, αλλά προσωπικά θεωρώ τον cappuccino πιο ενδιαφέρων και μοναδικό. Ελπίζω να μη θίξω κανέναν, αλλά για μένα ο freddo espresso δεν διαφέρει πολύ από έναν iced americano. Αντίθετα, η τεχνική αφρισμού στον cappuccino, με αυτό το μεταξένιο αφρόγαλα, τον κάνει ξεχωριστό.

― Τι κάνει τον freddo τόσο ελληνικό;
Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, έτσι δεν λέμε; Και ο freddo είναι ίσως η πρώτη μεγάλη καινοτομία στον χώρο του καφέ εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα ολοκαίνουριο ρόφημα που δεν υπάρχει αλλού. Σε άλλες χώρες μπορεί να έχουν νέες μηχανές ή τεχνικές, αλλά το μενού στα καφέ είναι το ίδιο: latte, cappuccino, iced latte. Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά τίποτα δεν είναι τόσο κομψό και φρέσκο όσο ο freddo cappuccino. Και φυσικά, σε μια χώρα τόσο ζεστή, είναι απολύτως λογικό να θέλεις κάτι κρύο το καλοκαίρι.

@finnchristoforidis

How do we feel about the growing burger scene in Greece?

♬ original sound - finny

― Πώς θα εξηγούσες έναν freddo cappuccino σε κάποιον στον Καναδά; Γιατί είναι τόσο σημαντικός στην Ελλάδα;
Στον Καναδά έχουμε ένα ρόφημα στο Tim Hortons που λέγεται Iced Capp, που μοιάζει με το Freddoccino. Είναι περισσότερο επιδόρπιο παρά καφές. Ο freddo cappuccino, όμως, είναι η τέλεια καλοκαιρινή εκδοχή του cappuccino: κρύος espresso με αφρόγαλα που γίνεται πλούσιος αφρός.

― Τι προσέχεις σ’ έναν καλό freddo;
Για μένα έχει να κάνει κυρίως με την υφή. Η γεύση φυσικά είναι σημαντική, αλλά όταν η υφή δεν είναι σωστή, μου χαλάει όλο το ρόφημα. Ο espresso πρέπει να είναι σωστά χτυπημένος για να έχει αφρό και να «δένει» με το γάλα. Το γάλα πρέπει να είναι πλούσιο και πυκνό. Ο αφρός εξαρτάται από το ποσοστό των λιπαρών αλλά και από το αν είναι παγωμένο πριν χτυπηθεί. Πιστεύω επίσης ότι το γάλα πρέπει να μπαίνει πρώτο, ώστε να επιτρέπει στον espresso να περάσει μέσα του και να ενωθούν οι γεύσεις.

― Τι έχεις μάθει για τους Έλληνες μέσα από τα freddo reviews σου;
Ότι όλοι έχουν άποψη για τον καφέ, και δικαίως. Επίσης, κάτι που ήδη ήξερα, πόσο ευγενικοί και φιλόξενοι είναι οι Έλληνες. Όπου κι αν πηγαίνω, ο κόσμος είναι πάντα ευχάριστος και θετικός με τα βίντεο.

― Πού έχεις πιει μέχρι τώρα τον καλύτερο καφέ στην Ελλάδα;
Μέχρι στιγμής, αγαπημένα μου είναι τα Sofi’s/Oven, Nine Grams Beta και High Hope.

― Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα freddo reviews;
Έψαχνα καιρό μια ιδέα για TikTok και απλώς συνειδητοποίησα ότι έτσι κι αλλιώς έπινα freddo κάθε μέρα, οπότε είπα να τα καταγράφω. Eίχα πολλές σκέψεις να μοιραστώ.

― Υπάρχει κάποια αγαπημένη στιγμή που έζησες χάρη στα βίντεο;
Ναι, στην αρχή δεν είχα ενεργοποιήσει τα σχόλια από αγνώστους, και αναρωτιόμουν γιατί κανείς δεν σχολιάζει. Μόλις το διόρθωσα, άρχισαν να έρχονται εκατοντάδες σχόλια. Ήταν τρομερό να βλέπω την απήχηση. Επίσης, με έχουν χαιρετήσει στον δρόμο άτομα που βλέπουν τα βίντεο, κάτι πολύ ωραίο.

@finnchristoforidis How do we feel about these local spots? Thanks @Blooms Coffee Neos Kosmos ♬ original sound - finny

― Τι καταλαβαίνεις από τα σχόλια; Τι χρειάζεται το κοινό σου;
Είναι υπέροχο που γίνονται συζητήσεις. Έχω μάθει πράγματα που δεν ήξερα για τον καφέ ή για μαγαζιά. Πολλοί έχουν άποψη και τη μοιράζονται και καμιά φορά κάνω επίτηδες κάποιο λάθος για να δω αν θα το εντοπίσει κάποιος.

― Τι πιστεύεις ότι ψάχνει ο κόσμος όταν βλέπει τα βίντεό σου;
Ελπίζω διασκέδαση. Αλλά νομίζω βρίσκουν ενδιαφέρον όταν βλέπουν κάτι δικό τους, είτε είναι ο freddo είτε η γειτονιά τους. Εύχομαι να μην τα παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά και να προσφέρουν λίγο γέλιο ή έναν νέο καφέ να δοκιμάσει κανείς.

― Πώς είναι η σύνδεση με το ελληνικό κοινό μέσω TikTok;
Είναι υπέροχο. Είμαι μισός Έλληνας (φαίνεται κι από το επίθετό μου), αλλά δεν μεγάλωσα εδώ. Δυστυχώς δεν μιλάω πολύ καλά ελληνικά ακόμα, αλλά προσπαθώ. Ανησυχούσα μήπως ο κόσμος με βλέπει σαν τουρίστα. Δεν θέλω να συμβάλω στον υπερτουρισμό. Ξέρω ότι κάποια πράγματα είναι πολύ προσωπικά για τον καθένα, προσπαθώ λοιπόν να δείξω σεβασμό και αγάπη για τον ελληνικό καφέ.

― Ο κόσμος σού προτείνει νέα μαγαζιά; Πόσο επηρεάζουν τα σχόλια το περιεχόμενό σου;
Ναι, συνέχεια. Είναι δύσκολο να τα προλάβω όλα, αλλά θέλω να δοκιμάσω όσο περισσότερα μπορώ. Προς το παρόν οι περισσότερες προτάσεις είναι για την Αθήνα, αλλά σκοπεύω να επεκταθώ και στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

@finnchristoforidis

Day 41 - Faidon’s | What are we calling this cup?

♬ original sound - finny

― Έχεις σκεφτεί να επεκταθείς και σε άλλα «ελληνικά rituals»;
Δεν είμαι σίγουρος αν είμαι αρκετά «ειδικός» για κάτι τέτοιο, αλλά θα ήθελα να επεκταθώ και σε άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Έκανα, π.χ., ένα burger review και πήγε καλά. Ίσως φαγητό, εστιατόρια γενικά. Μόνο που, αν τρώω σουβλάκι κάθε μέρα, δεν ξέρω πώς θα καταλήξω σωματικά.

― Freddo cappuccino με light, πλήρες ή φυτικό γάλα;
Light γάλα. Μου φαίνεται ότι αφρίζει καλύτερα. Με πλήρες γάλα ο αφρός εξαφανίζεται πιο γρήγορα. Και για φυτικό ας μην το συζητήσουμε τώρα.

― Ποιος ήταν ο πιο ακριβός καφές που έχεις πιει; Άξιζε;
Ήταν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, 6-8 ευρώ. Ήταν καλός, αλλά όχι, κανένας καφές δεν αξίζει τόσο, σε αυτή την οικονομική κατάσταση.

― Freddo ή iced latte, ποιο είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ρόφημα;
Freddo, χωρίς δεύτερη σκέψη!

TikTok: finnchristoforidis

Instagram: finnaroooo

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM