Ο Fin θέλει να δοκιμάσει όλους τους freddo cappuccino που κυκλοφορούν

Ο Fin θέλει να δοκιμάσει όλους τους freddo cappuccino που κυκλοφορούν εκεί έξω Facebook Twitter
Από hip στέκια της Αθήνας και πανάκριβους καφέδες σε ξενοδοχεία, μέχρι μεγάλες αλυσίδες και συνοικιακά στέκια, αυτός ο μύλος τα αλέθει όλα – τα δοκιμάζει και τα σχολιάζει με στυλ.
0


O ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ είναι σοβαρή υπόθεση. Τον πίνουμε παντού, συνέχεια και με πάθος – και τον κρίνουμε αυστηρά. Από αριστουργήματα μέχρι σκέτο μπουγαδόνερο, υπάρχει άποψη, εύρος και πολλή όρεξη για πειραματισμό. Είμαστε τόσο obsessed, που σε κάθε γειτονιά θα βρεις τουλάχιστον ένα legit spot για να τον απολαύσεις.

Εδώ έρχεται ο Fin Christoforidis – ή, όπως του γράφουν στα σχόλια, ο «Adam Brody», επειδή του μοιάζει. Με chill vibes, καθαρή άποψη και απολαυστικά TikTok reviews αφιερωμένα κυρίως στον freddo cappuccino, έχει στήσει μια ολόκληρη κοινότητα γύρω από τον πιο ελληνικό παγωμένο καφέ. Με ωραία outfits, καπέλα που κρατάνε το μικρόφωνο στη θέση του και αυτήν τη χαρακτηριστική, ανάλαφρη καναδέζικη προφορά, σε κάνει να ανυπομονείς για τη στιγμή που θα χώσει το καλαμάκι στο καπάκι και θα ακούσεις τη λεπτή τσιρίδα που κάνει το πλαστικό μέχρι να φτάσει στον καφέ. Ένα κούνημα στα παγάκια και μετά μια ρουφηξιά και ο έξτρα τονισμένος ήχος από το κυπελλάκι που αδειάζει.

Από hip στέκια της Αθήνας και πανάκριβους καφέδες σε ξενοδοχεία, μέχρι μεγάλες αλυσίδες και συνοικιακά στέκια, αυτός ο μύλος τα αλέθει όλα – τα δοκιμάζει και τα σχολιάζει με στυλ. Κάτω από κάθε post γίνεται χαμός: προτάσεις, διαφωνίες, ο καθένας σπεύδει να προτείνει το δικό του αγαπημένο spot. Ο κόσμος έχει όρεξη και ο Fin φτιάχνει το τέλειο blend κοινότητας, χιούμορ και καφεΐνης.

«Kαταλαβαίνω γιατί κάποιοι προτιμούν τον espresso, αλλά προσωπικά θεωρώ τον cappuccino πιο ενδιαφέρων και μοναδικό. Ελπίζω να μη θίξω κανέναν, αλλά για μένα ο freddo espresso δεν διαφέρει πολύ από έναν iced americano».

― Πες μας λίγα πράγματα για σένα.
Η επαγγελματική μου πορεία είναι στη διαφήμιση, πιο συγκεκριμένα στο art direction. Έχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο Τορόντο και μερικά χρόνια στην Ελβετία, αλλά κάθε καλοκαίρι ερχόμουν στην Ελλάδα για να δω την οικογένειά μου. Και αγαπάω τον καφέ.

@finnchristoforidis How do we feel about the new ranking system? #coffee #greece ♬ original sound - finny

― Πότε δοκίμασες πρώτη φορά freddo και τι σκέφτηκες;
Πρέπει να ήταν πριν από πολλά χρόνια. Έρχομαι στην Ελλάδα όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, και αγαπούσα τον καφέ πριν να είμαι καν αρκετά μεγάλος για να τον πίνω. Είχα κολλήσει και με τον φραπέ, γιατί στον Καναδά δεν έχουμε τέτοιους καφέδες. Θυμάμαι όμως πως ένα καλοκαίρι ήρθα και ξαφνικά όλα τα καφέ είχαν freddo. Δεν ήξερα τι ήταν, αλλά μόλις τον δοκίμασα, τον λάτρεψα.

― Freddo cappuccino ή freddo espresso;
Cappuccino. Ξέρω ότι είναι θέμα μεγάλης κουβέντας στα σχόλια των βίντεό μου, και καταλαβαίνω γιατί κάποιοι προτιμούν τον espresso, αλλά προσωπικά θεωρώ τον cappuccino πιο ενδιαφέρων και μοναδικό. Ελπίζω να μη θίξω κανέναν, αλλά για μένα ο freddo espresso δεν διαφέρει πολύ από έναν iced americano. Αντίθετα, η τεχνική αφρισμού στον cappuccino, με αυτό το μεταξένιο αφρόγαλα, τον κάνει ξεχωριστό.

― Τι κάνει τον freddo τόσο ελληνικό;
Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, έτσι δεν λέμε; Και ο freddo είναι ίσως η πρώτη μεγάλη καινοτομία στον χώρο του καφέ εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα ολοκαίνουριο ρόφημα που δεν υπάρχει αλλού. Σε άλλες χώρες μπορεί να έχουν νέες μηχανές ή τεχνικές, αλλά το μενού στα καφέ είναι το ίδιο: latte, cappuccino, iced latte. Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά τίποτα δεν είναι τόσο κομψό και φρέσκο όσο ο freddo cappuccino. Και φυσικά, σε μια χώρα τόσο ζεστή, είναι απολύτως λογικό να θέλεις κάτι κρύο το καλοκαίρι.

@finnchristoforidis

How do we feel about the growing burger scene in Greece?

♬ original sound - finny

― Πώς θα εξηγούσες έναν freddo cappuccino σε κάποιον στον Καναδά; Γιατί είναι τόσο σημαντικός στην Ελλάδα;
Στον Καναδά έχουμε ένα ρόφημα στο Tim Hortons που λέγεται Iced Capp, που μοιάζει με το Freddoccino. Είναι περισσότερο επιδόρπιο παρά καφές. Ο freddo cappuccino, όμως, είναι η τέλεια καλοκαιρινή εκδοχή του cappuccino: κρύος espresso με αφρόγαλα που γίνεται πλούσιος αφρός.

― Τι προσέχεις σ’ έναν καλό freddo;
Για μένα έχει να κάνει κυρίως με την υφή. Η γεύση φυσικά είναι σημαντική, αλλά όταν η υφή δεν είναι σωστή, μου χαλάει όλο το ρόφημα. Ο espresso πρέπει να είναι σωστά χτυπημένος για να έχει αφρό και να «δένει» με το γάλα. Το γάλα πρέπει να είναι πλούσιο και πυκνό. Ο αφρός εξαρτάται από το ποσοστό των λιπαρών αλλά και από το αν είναι παγωμένο πριν χτυπηθεί. Πιστεύω επίσης ότι το γάλα πρέπει να μπαίνει πρώτο, ώστε να επιτρέπει στον espresso να περάσει μέσα του και να ενωθούν οι γεύσεις.

― Τι έχεις μάθει για τους Έλληνες μέσα από τα freddo reviews σου;
Ότι όλοι έχουν άποψη για τον καφέ, και δικαίως. Επίσης, κάτι που ήδη ήξερα, πόσο ευγενικοί και φιλόξενοι είναι οι Έλληνες. Όπου κι αν πηγαίνω, ο κόσμος είναι πάντα ευχάριστος και θετικός με τα βίντεο.

― Πού έχεις πιει μέχρι τώρα τον καλύτερο καφέ στην Ελλάδα;
Μέχρι στιγμής, αγαπημένα μου είναι τα Sofi’s/Oven, Nine Grams Beta και High Hope.

― Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα freddo reviews;
Έψαχνα καιρό μια ιδέα για TikTok και απλώς συνειδητοποίησα ότι έτσι κι αλλιώς έπινα freddo κάθε μέρα, οπότε είπα να τα καταγράφω. Eίχα πολλές σκέψεις να μοιραστώ.

― Υπάρχει κάποια αγαπημένη στιγμή που έζησες χάρη στα βίντεο;
Ναι, στην αρχή δεν είχα ενεργοποιήσει τα σχόλια από αγνώστους, και αναρωτιόμουν γιατί κανείς δεν σχολιάζει. Μόλις το διόρθωσα, άρχισαν να έρχονται εκατοντάδες σχόλια. Ήταν τρομερό να βλέπω την απήχηση. Επίσης, με έχουν χαιρετήσει στον δρόμο άτομα που βλέπουν τα βίντεο, κάτι πολύ ωραίο.

@finnchristoforidis How do we feel about these local spots? Thanks @Blooms Coffee Neos Kosmos ♬ original sound - finny

― Τι καταλαβαίνεις από τα σχόλια; Τι χρειάζεται το κοινό σου;
Είναι υπέροχο που γίνονται συζητήσεις. Έχω μάθει πράγματα που δεν ήξερα για τον καφέ ή για μαγαζιά. Πολλοί έχουν άποψη και τη μοιράζονται και καμιά φορά κάνω επίτηδες κάποιο λάθος για να δω αν θα το εντοπίσει κάποιος.

― Τι πιστεύεις ότι ψάχνει ο κόσμος όταν βλέπει τα βίντεό σου;
Ελπίζω διασκέδαση. Αλλά νομίζω βρίσκουν ενδιαφέρον όταν βλέπουν κάτι δικό τους, είτε είναι ο freddo είτε η γειτονιά τους. Εύχομαι να μην τα παίρνει κανείς πολύ στα σοβαρά και να προσφέρουν λίγο γέλιο ή έναν νέο καφέ να δοκιμάσει κανείς.

― Πώς είναι η σύνδεση με το ελληνικό κοινό μέσω TikTok;
Είναι υπέροχο. Είμαι μισός Έλληνας (φαίνεται κι από το επίθετό μου), αλλά δεν μεγάλωσα εδώ. Δυστυχώς δεν μιλάω πολύ καλά ελληνικά ακόμα, αλλά προσπαθώ. Ανησυχούσα μήπως ο κόσμος με βλέπει σαν τουρίστα. Δεν θέλω να συμβάλω στον υπερτουρισμό. Ξέρω ότι κάποια πράγματα είναι πολύ προσωπικά για τον καθένα, προσπαθώ λοιπόν να δείξω σεβασμό και αγάπη για τον ελληνικό καφέ.

― Ο κόσμος σού προτείνει νέα μαγαζιά; Πόσο επηρεάζουν τα σχόλια το περιεχόμενό σου;
Ναι, συνέχεια. Είναι δύσκολο να τα προλάβω όλα, αλλά θέλω να δοκιμάσω όσο περισσότερα μπορώ. Προς το παρόν οι περισσότερες προτάσεις είναι για την Αθήνα, αλλά σκοπεύω να επεκταθώ και στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

@finnchristoforidis

Day 41 - Faidon’s | What are we calling this cup?

♬ original sound - finny

― Έχεις σκεφτεί να επεκταθείς και σε άλλα «ελληνικά rituals»;
Δεν είμαι σίγουρος αν είμαι αρκετά «ειδικός» για κάτι τέτοιο, αλλά θα ήθελα να επεκταθώ και σε άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Έκανα, π.χ., ένα burger review και πήγε καλά. Ίσως φαγητό, εστιατόρια γενικά. Μόνο που, αν τρώω σουβλάκι κάθε μέρα, δεν ξέρω πώς θα καταλήξω σωματικά.

― Freddo cappuccino με light, πλήρες ή φυτικό γάλα;
Light γάλα. Μου φαίνεται ότι αφρίζει καλύτερα. Με πλήρες γάλα ο αφρός εξαφανίζεται πιο γρήγορα. Και για φυτικό ας μην το συζητήσουμε τώρα.

― Ποιος ήταν ο πιο ακριβός καφές που έχεις πιει; Άξιζε;
Ήταν σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, 6-8 ευρώ. Ήταν καλός, αλλά όχι, κανένας καφές δεν αξίζει τόσο, σε αυτή την οικονομική κατάσταση.

― Freddo ή iced latte, ποιο είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ρόφημα;
Freddo, χωρίς δεύτερη σκέψη!

TikTok: finnchristoforidis

Instagram: finnaroooo

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ