Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Την περασμένη Παρασκευή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπήκε ξανά στο νοσοκομείο του Μιλάνου, προκειμένου να κάνει «προγραμματισμένες εξετάσεις» καθώς έπασχε από χρόνια λευχαιμία. Όμως, τελικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται από το πρωί ο αδελφός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο, όπως και τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα, Μαρίνα και Πιερ Σίλβιο. 

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και πολιτικός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα. Τις προηγούμενες εβδομάδες νοσηλεύθηκε για 45 ημέρες- προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για πνευμονική λοίμωξη που συνδεόταν με χρόνια λευχαιμία- και πήρε εξιτήριο στις 19 Μαΐου. 

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
Ήταν μια προσωπικότητα τουλάχιστον επιδεικτική

Το βιογραφικό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Υπήρξε επικεφαλής τριών κυβερνήσεων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2011 και το κόμμα του- το Forza Italia- συμμετέχει και στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό. Έπειτα από τα σεξουαλικά σκάνδαλα, τις αμέτρητες καταγγελίες για διαφθορά και την καταδίκη για φορολογική απάτη, το 2017 επέστρεψε στην πολιτική. 

Γεννήθηκε το 1936 στο Μιλάνο, παιδί οικογένειας της μεσαίας τάξης και άρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ασχολούμενος με τα ακίνητα, προτού ιδρύσει τη Mediaset, το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων ήταν ιδιοκτήτης της Μίλαν από το 1986 έως το 2017. 

Το Forza Italia ιδρύθηκε το 1993. ένα χρόνο αργότερα, έγινε ο πρώτος που εξελέγη πρωθυπουργός στην Ιταλία χωρίς νωρίτερα να κατέχει κυβερνητικό πόστο. Στη δεύτερη θητεία του, από το 2001 έως το 2006, έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2008, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011, εν μέσω της κρίσης χρέους. 

Το 2012 καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και του επιβλήθηκε ποινή ενός έτους, την οποία εξέτισε με κοινωνική εργασία. Το 2018 άρθηκε η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του είχε επιβληθεί, εγκαίρως για τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, στις οποίες το Forza Italia «κατέβηκε» μαζί με τη Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας.   

Ένα χρόνο αργότερα ο «Καβαλιέρε»- όπως ήταν επίσης γνωστός- εξελέγη ευρωβουλευτής. Μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2022 το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στην κυβέρνηση, στον συνασπισμό υπό τους Αδελφούς της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο ίδιος εξελέγη γερουσιαστής. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM