Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ηλικία 86 ετών, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Την περασμένη Παρασκευή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπήκε ξανά στο νοσοκομείο του Μιλάνου, προκειμένου να κάνει «προγραμματισμένες εξετάσεις» καθώς έπασχε από χρόνια λευχαιμία. Όμως, τελικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται από το πρωί ο αδελφός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Πάολο, όπως και τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα, Μαρίνα και Πιερ Σίλβιο. 

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ και πολιτικός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα. Τις προηγούμενες εβδομάδες νοσηλεύθηκε για 45 ημέρες- προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για πνευμονική λοίμωξη που συνδεόταν με χρόνια λευχαιμία- και πήρε εξιτήριο στις 19 Μαΐου. 

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Facebook Twitter
Ήταν μια προσωπικότητα τουλάχιστον επιδεικτική

Το βιογραφικό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Υπήρξε επικεφαλής τριών κυβερνήσεων της Ιταλίας, από το 1994 έως το 2011 και το κόμμα του- το Forza Italia- συμμετέχει και στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό. Έπειτα από τα σεξουαλικά σκάνδαλα, τις αμέτρητες καταγγελίες για διαφθορά και την καταδίκη για φορολογική απάτη, το 2017 επέστρεψε στην πολιτική. 

Γεννήθηκε το 1936 στο Μιλάνο, παιδί οικογένειας της μεσαίας τάξης και άρχισε την επαγγελματική σταδιοδρομία του ασχολούμενος με τα ακίνητα, προτού ιδρύσει τη Mediaset, το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της Ιταλίας. Μεταξύ άλλων ήταν ιδιοκτήτης της Μίλαν από το 1986 έως το 2017. 

Το Forza Italia ιδρύθηκε το 1993. ένα χρόνο αργότερα, έγινε ο πρώτος που εξελέγη πρωθυπουργός στην Ιταλία χωρίς νωρίτερα να κατέχει κυβερνητικό πόστο. Στη δεύτερη θητεία του, από το 2001 έως το 2006, έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2008, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2011, εν μέσω της κρίσης χρέους. 

Το 2012 καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και του επιβλήθηκε ποινή ενός έτους, την οποία εξέτισε με κοινωνική εργασία. Το 2018 άρθηκε η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του είχε επιβληθεί, εγκαίρως για τις εκλογές εκείνης της χρονιάς, στις οποίες το Forza Italia «κατέβηκε» μαζί με τη Λέγκα και τους Αδελφούς της Ιταλίας.   

Ένα χρόνο αργότερα ο «Καβαλιέρε»- όπως ήταν επίσης γνωστός- εξελέγη ευρωβουλευτής. Μετά τις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2022 το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στην κυβέρνηση, στον συνασπισμό υπό τους Αδελφούς της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο ίδιος εξελέγη γερουσιαστής. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM