ΟΗΕ: Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Γάζας «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου»

ΟΗΕ: Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Γάζας «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου» Facebook Twitter
Τι ανέφερε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τη βία στη Γάζα - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ
0

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πως η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Η Μισέλ Μπατσελέτ είπε πως το γραφείο της επαλήθευσε τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων 68 παιδιών, στη διάρκεια της βίας αυτόν τον μήνα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, όπου το Ισραήλ πολέμησε με μαχητές επί 11 ημέρες. Η σύγκρουση έληξε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν δέκα Ισραηλινούς και κατοίκους.

Η Μπατσελέτ απευθυνόταν σε μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται με αίτημα μουσουλμανικών κρατών τα οποία ζήτησαν τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων και να καταλογίσει ευθύνες.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος, που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν ζήτησε να λάβει τον λόγο στις συζητήσεις, όπου έχει καθεστώς παρατηρητή, μοιάζοντας να σνομπάρει την ένατη σύνοδο που πραγματοποιείται για τη Γάζα από το 2006.

«Δυστυχώς, αυτή που διατείνεται πως είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να προστατεύει την κατοχική δύναμη από τη λογοδοσία στη διεθνή κοινότητα, και κυριολεκτικά παρέχει όπλα και πυρομαχικά για τα ευρέως αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στον OIC, Χαλίλ Χασμί, μιλώντας εκ μέρους του διεθνούς ισλαμικού οργανισμού.

Η σύγκρουση ξέσπασε όταν η Χαμάς απαίτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και αργότερα άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Η Μπατσελέτ είπε πως «χωρίς διάκριση» πλήγματα από ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς συνιστούν «σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Είπε πως οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, περιλαμβανομένων βομβαρδισμών, πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων από τη θάλασσα, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές πολιτικών υποδομών και απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από τα κτίρια αυτά στέγαζαν ένοπλες οργανώσεις ή χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο», είπε η Μπατσελέτ.

«Αν αποδειχθεί πως ήταν χωρίς διάκριση και δυσανάλογες, αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

Η Μεϊράβ Έιλον Σαχάρ, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε πως η Χαμάς είναι μια "τζιχαντιστική, γενοκτονική, τρομοκρατική οργάνωση" και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να κρύψει τις ρουκέτες της.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή καταπίεση και αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Λέει πως οι ενέργειες του Ισραήλ εναντίον της Γάζας είναι μέρος μιας στρατηγικής συλλογικής τιμωρίας.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι είπε: "Το Ισραήλ, η δύναμη της κατοχής και του απαρτχάιντ, συνεχίζει τα εγκλήματά του, τις πολιτικές και τους νόμους του προκειμένου να εδραιώσει ένα αποικιοκρατικό σύστημα και ένα σύστημα απαρτχάιντ".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM