Οι ΗΠΑ ερευνούν τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ερευνούν τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών για τα σχέδια επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν Facebook Twitter
Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ΗΠΑ ερευνούν τη διαρροή άκρως απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών που περιγράφουν τις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα χτύπημα αντιποίνων στο Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Τα απόρρητα έγγραφα φαίνεται να έχουν συνταχθεί από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών και περιγράφουν τις αμερικανικές ερμηνείες του σχεδιασμού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με βάση δορυφορικές εικόνες από τις 15-16 Οκτωβρίου.

Άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή (18/10) μετά την ανάρτησή τους στο Telegram από έναν λογαριασμό με την ονομασία «Middle East Spectator». Χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα και έχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι προορίζονται να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes» - Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Βρετανία.

Ένα από τα έγγραφα έχει τίτλο «Ισραήλ: Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις προετοιμασίες για χτύπημα στο Ιράν» και περιγράφει πρόσφατες ασκήσεις ως «πρόβα» για την επικείμενη επίθεση στο Ιράν. Το δεύτερο έγγραφο περιγράφει λεπτομερώς πώς το Ισραήλ μετατοπίζει την τοποθέτηση των πυραύλων και των όπλων του σε περίπτωση που το Ιράν απαντήσει με δικά του χτυπήματα.

Η διαρροή έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις και θεωρείται βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Ισραηλινούς, οι οποίοι ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου. Ένα από τα έγγραφα υποδηλώνει επίσης κάτι που το Ισραήλ πάντα αρνιόταν να επιβεβαιώσει δημοσίως: ότι η χώρα διαθέτει πυρηνικά όπλα. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εναντίον του Ιράν.

Οι New York Times ανέφεραν ότι αξιωματούχοι αναγνώρισαν κατ' ιδίαν ότι τα απόρρητα έγγραφα ήταν αυθεντικά, αλλά ότι πιθανότατα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος των πληροφοριών που έχουν οι ΗΠΑ σχετικά με τους σχεδιασμούς του Ισραήλ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαρροή των εγγράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN, ο Τζόνσον δήλωσε ότι «διεξάγεται (σ.σ. έρευνα) και θα ενημερωθώ σχετικά σε λίγες ώρες».

*Με πληροφορίες από CNN, Reuters, NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM