«Ο Πούτιν ταπεινώθηκε»: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την εξέγερση της Wagner στη Ρωσία

«Ο Πούτιν ταπεινώθηκε»: Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για την εξέγερση της Wagner στη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/STRINGER
0

Πλούσια ρεπορτάζ σχετικά με την εξέγερση της μισθοφορικής ομάδας Wagner της Ρωσίας φιλοξενεί ο διεθνής Τύπος, μετά τις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα το Σάββατο. 

Η είδηση κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, διεθνώς, και είναι πολλά τα ερωτήματα που εκφράζονται σχετικά με την ισχύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν

Περί «εξέγερσης κατά του Πούτιν» γράφει η γερμανική Bild και «ντύνει» το άρθρο της με φωτογραφία μαχητών της Wagner. Ο υπότιτλος της εφημερίδας γράφει: «Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία και τι σημαίνει αυτό για εμάς».

Η Die Welt και το Der Spiegel κάνουν λόγο για «αγώνα εξουσίας» στη Ρωσία.

Οι New York Times έχουν ανάλυση σχετικά με το τι σημαίνει η βραχύβια ανταρσία για την εξουσία του Πούτιν. Ο ανταποκριτής του μέσου Πίτερ Μπέικερ σημειώνει τους κινδύνους και την ευκαιρία, που παρουσίασε η αστάθεια. Ο κίνδυνος είναι ένας στριμωγμένος Πούτιν, με πυρηνικά στη διάθεσή του, ενώ ως ευκαιρία παρουσιάζει η αποδυνάμωση της Ρωσίας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

Η Washington Post χαρακτήρισε τις τελευταίες 24 ώρες ως τη σοβαρότερη απειλή για την προεδρία του Πούτιν, «η οποία μέχρι τώρα έχει ευδοκιμήσει χάρη στην ικανότητά του να διαιρεί και να κυβερνά, (...) λειτουργώντας ως ο απόλυτος διαιτητής μεταξύ των αντιμαχόμενων ελίτ». «Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης, η ύβρις του Πούτιν έχει επανειλημμένα θολώσει την κρίση του - τόσο στην εισβολή στην Ουκρανία όσο και στην εσφαλμένη εκτίμηση του κατά πόσον ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή». 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «γύρισε μπούμερανγκ στον Πούτιν» γράφει η Wall Street Journal στον κύριο τίτλο της. Σχολιάζει, δε, πως η Δύση κρατά μεγάλες αποστάσεις για να μην φανεί πως εμπλέκεται στην ανταρσία. 

Η εφημερίδα Sunday Times δημοσιεύει μία φωτογραφία των μισθοφόρων της Wagner που κραδαίνουν τα όπλα τους, με το άρθρο να τιτλοφορείται: «Ο Πούτιν ταπεινώθηκε από την ανταρσία».

Ο Observer  γράφει: «Ο αρχηγός των ανταρτών σταματά την προέλαση των τανκς στη Μόσχα "για να σταματήσει την αιματοχυσία"» - απηχώντας και τις σχετικές δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν - δίπλα στην εικόνα ενός τανκ της Wagner.

Στο πρωτοσέλιδο φιλοξενείται, επίσης, ανάλυση ειδικού ο οποίος επισημαίνει πως η ανταρσία με επικεφαλής τον Πριγκόζιν, δείχνει πως η δύναμη και επιρροή του Πούτιν είναι σε χαμηλό δεκαετιών. 

Η Sunday Mirror έχει στην πρώτη σελίδα της τον τίτλο «Ο Πούτιν ωθείται στο χείλος του γκρεμού», μαζί με τις φωτογραφίες των δύο πρωταγωνιστών: του Ρώσου προέδρου και του Πριγκόζιν. Σχολιάζει, δε, πως «η τρομοκρατία στρέφεται κατά του δικτάτορα». 

Η Sunday Telegraph γράφει «Οι στασιαστές της Wagner γυρίζουν πίσω μετά τη συμφωνία με τον Πούτιν», ενώ ειδικός εκτιμά πως η Ρωσία απέφυγε, τελευταία στιγμή, μία επανάσταση.

Η Mail on Sunday κάνει εικασίες για το γιατί ήταν τόσο σύντομη η εξέγερση. Ο τίτλος της εφημερίδας αναφέρει: «Μήπως ο Πούτιν δωροδόκησε τον ηγέτη του πραξικοπήματος για να εγκαταλείψει τη Ρωσία;». Επικαλείται ανώνυμες βρετανικές πηγές ασφαλείας για να υποστηρίξει την υπόθεση ότι ο Πούτιν προσέφερε στον Πριγκόζιν εκατομμύρια ευρώ για να ματαιώσει την εξέγερσή του.

Ο Independent εξετάζει τις επιπτώσεις της εξέγερσης στη Μόσχα, όπου ελήφθησαν «αντιτρομοκρατικά» μέτρα, στήθηκαν οδοφράγματα και οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους καθώς πλησίαζε η αυτοκινητοπομπή της Wagner. Ο τίτλος της είναι «Ανταρσία, χάος και πανικός στους δρόμους της Μόσχας».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM