Κρεμλίνο: Η επίθεση στο μετρό είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους

Κρεμλίνο: Η επίθεση στο μετρό είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους Facebook Twitter
0

Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβανομένου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.


«Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρωσικός Τύπος βλέπει σήμερα στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης μια πράξη αντιποίνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία, αλλά θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή σκλήρυνση της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.


Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (...) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα. Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός.

Σημειώνεται πως η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.


Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι' αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημιουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».


Όμως ο ανεξάρτητος Τύπος φαίνεται πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (...), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα Βεντομόστι.


Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.


«Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας RBK Αμπάς Γκαλιάμοφ. «Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM