Κρεμλίνο: Η επίθεση στο μετρό είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους

Κρεμλίνο: Η επίθεση στο μετρό είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους Facebook Twitter
0

Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβανομένου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.


«Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρωσικός Τύπος βλέπει σήμερα στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης μια πράξη αντιποίνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία, αλλά θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή σκλήρυνση της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.


Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (...) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα. Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός.

Σημειώνεται πως η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.


Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι' αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημιουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».


Όμως ο ανεξάρτητος Τύπος φαίνεται πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (...), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελεύθερη εφημερίδα Βεντομόστι.


Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία θα υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.


«Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας RBK Αμπάς Γκαλιάμοφ. «Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM