Γκαμπριέλ Ατάλ: Ο νεότερος και πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Γαλλίας

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Ικανός, φιλόδοξος και δημοφιλής Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας διορίστηκε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ηλικίας μόλις 34 ετών, ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, που είναι ανοιχτά γκέι.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι η πιο δημοφιλής προσωπικότητα της κυβέρνησης και της προεδρικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με έναν στους δύο Γάλλους, ενώ ταυτόχρονα είναι ο πρώτος αρχηγός της γαλλικής κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά γκέι.

Ο 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ διαδέχεται την Ελιζαμπέτ Μπορν στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο διορισμός του γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει σειρά δυσκολιών, όπως ότι δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ ανέφερε για τον Γκαμπριέλ Ατάλ πως «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην ενέργειά σου για να υλοποιήσεις το σχέδιο αναγέννησης της χώρας».

Ποιος είναι ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ φοίτησε στη φημισμένη Αλσατική Σχολή του Παρισιού. Ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δημιουργία, το 2016, του κόμματός του Εμπρός! (En Marche!) που αποτέλεσε το εφαλτήριό του για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τη νίκη του Μακρόν το 2017, ο Γκαμπριέλ Ατάλ εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Ο-ντε-Σεν, στα προάστια του Παρισιού. Του ανατέθηκε το ταπεινό υφυπουργείο Νεολαίας, αλλά αναδείχθηκε λόγω της «ικανότητάς του για δουλειά» και για την «πολιτική αίσθησή» του, καθώς και για την ομολογημένη φιλοδοξία του. «Αν απαγόρευα στον εαυτό μου πράγματα, τότε πιθανόν δεν θα βρισκόμουν εδώ που βρίσκομαι σήμερα», παραδεχόταν πρόθυμα την εποχή εκείνη.

Μετά την επανεκλογή του το 2022, ο Εμανουέλ Μακρόν του προσφέρει το υπουργείο Προϋπολογισμού (Οικονομικών), όπου η άνεσή του με τα μέσα ενημέρωσης του επιτρέπει να είναι ένας από τους ελάχιστους υπουργούς οι οποίοι εστάλησαν στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν τη διόλου δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Από τον Ιούλιο 2023, ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Παιδείας.

«Σοκ των γνώσεων», «σχολείο δικαιωμάτων και καθηκόντων», θέση υπέρ της μαθητικής στολής, απαγόρευση στο σχολείο της αμπάγια, της παραδοσιακής μουσουλμανικής φορεσιάς που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, ο νεαρός υπουργός, πανταχού παρών, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καλύπτει τον χώρο της επικοινωνίας και γοητεύει τους πιο ηλικιωμένους που αποτελούν την καρδιά του εκλογικού σώματος του Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Διεθνή / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM
Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές fashion weeks

Διεθνή / Το “China Chic” κυριαρχεί στις φετινές κινεζικές εβδομάδες μόδας

Παραδοσιακά υφάσματα, ιστορικά μοτίβα και πιο σύγχρονες σιλουέτες φέρνουν το “China Chic” στο προσκήνιο των φετινών εβδομάδων μόδας σε Πεκίνο και Σανγκάη, σε μια στιγμή που τα κινεζικά brands επανασυστήνονται και διεθνώς.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΗΠΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Εντείνονται τα σενάρια για χερσαία εισβολή των ΗΠΑ - «Ο Τραμπ ίσως στείλει άλλους 10.000 στρατιώτες»

Ο Τραμπ, βέβαια, συνεχίζει να κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις με το Ιράν», με την Τεχεράνη να το αρνείται και να θέτει τους δικούς της όρους για τερματισμό του πολέμου
THE LIFO TEAM