No.1

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ, όταν η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς εισέβαλε στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η επίθεση άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς και 250 ομήρους, ενώ καταγράφηκαν ωμότητες που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Παρά τη σοβαρότητα των γεγονότων, κανείς δεν έχει ακόμα καταδικαστεί ή καν δικαστεί για την επίθεση της Χαμάς. Περίπου 200 Παλαιστίνιοι παραμένουν υπό κράτηση με υποψίες άμεσης εμπλοκής, ενώ συνολικά 2.700 κρατούνται από το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, κυρίως με την κατηγορία της «συμμετοχής» στη Χαμάς ή σε άλλες ένοπλες οργανώσεις, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις άμεσης συμμετοχής στην επίθεση.

Ορισμένοι από τους ηγέτες της Χαμάς που θεωρούνταν «εγκέφαλοι» της σφαγής έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιχειρήσεις, ωστόσο οι καθυστερήσεις στις διώξεις προκαλούν ανησυχία ότι κάποιοι δράστες μπορεί να γλιτώσουν την τιμωρία. Δικηγόροι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη, κακομεταχείριση, περιορισμένη πρόσβαση σε νομική υποστήριξη και σχεδόν πλήρη απουσία δημοσίων στοιχείων για πολλούς κρατούμενους.

Ισραήλ: Πολιτικές σκοπιμότητες, νομικά εμπόδια και ειδικό δικαστήριο

Η ισραηλινή κυβέρνηση επικαλείται το χάος που επικράτησε αμέσως μετά την επίθεση ως λόγο για τις καθυστερήσεις: αποδείξεις συλλέχθηκαν αποσπασματικά, ο όγκος των υποθέσεων ξεπέρασε τις δυνατότητες του δικαστικού συστήματος και η κατάσταση πολλών τεκμηρίων ήταν προβληματική. Ορισμένα θύματα θάφτηκαν πριν εξεταστούν ιατροδικαστικά, ενώ οι μαρτυρίες διασκορπίστηκαν και χάθηκαν.

Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση φοβάται πως η έναρξη δικών θα φέρει στο προσκήνιο τις αποτυχίες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας ή θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων με τους εναπομείναντες ομήρους.

Τον Μάιο, η Κνεσέτ ενέκρινε σε πρώτη ψηφοφορία τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου με 15 δικαστές και εξουσίες να παρακάμπτει τυπικές διαδικασίες, ώστε να εκδικάσει υποθέσεις σχετικές με την 7η Οκτωβρίου, με κατηγορίες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη γενοκτονία — έγκλημα που επισύρει τη θανατική ποινή στο Ισραήλ. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι πρώτες δίκες.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 48 κρατούμενοι έχουν πεθάνει στη φυλακή, ενώ πρώην κρατούμενοι καταγγέλλουν ξυλοδαρμούς, σπασμένα κόκαλα και βασανιστήρια, κατηγορίες που ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας αρνούνται ως «συστημικές πρακτικές». Παράταση έκτακτων διατάξεων έως τον Ιανουάριο του 2026 δείχνει ότι πολλοί από τους συλληφθέντες ενδέχεται να μείνουν για χρόνια χωρίς να δικαστούν — μια κατάσταση που, σύμφωνα με ειδικούς, ισοδυναμεί με «ισόβια χωρίς τις εγγυήσεις της ποινικής δίκης».

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM