Σουδάν: Σφαγή αμάχων από παραστρατιωτικούς στο Νταρφούρ - Τουλάχιστον 57 νεκροί

Σουδάν: Σφαγή αμάχων από παραστρατιωτικούς στο Νταρφούρ - Τουλάχιστον 57 νεκροί Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Τουλάχιστον 57 άμαχοι, ανάμεσά τους 40 στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αμπού Σουκ, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο Βόρειο Νταρφούρ του Σουδάν, σε επίθεση μεγάλης κλίμακας των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) κατά της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ και του γειτονικού καταυλισμού.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, καταδίκασε με έντονο τρόπο τις φονικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για «αδιανόητη φρίκη» που υφίστανται οι άμαχοι, οι οποίοι εδώ και πάνω από έναν χρόνο ζουν υπό πολιορκία, συνεχή πυρά και καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν ενδείξεις για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Σουδάν: Πυρά κατά αμάχων από παραστρατιωτικούς

Τη Δευτέρα, οι παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ κατά αμάχων στον καταυλισμό Αμπού Σουκ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 19 ακόμη ανθρώπους, ενώ προωθούνταν προς την Ελ Φάσερ - την τελευταία πόλη της περιοχής Νταρφούρ που παραμένει υπό τον έλεγχο του στρατού.

Η Ελ Φάσερ και οι καταυλισμοί γύρω της έχουν γίνει στόχος των ΔΤΥ τους τελευταίους μήνες, μετά την αποχώρησή τους από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, την οποία ο στρατός ανακατέλαβε τον Μάρτιο. Ο καταυλισμός Αμπού Σουκ έχει δεχθεί τουλάχιστον 16 επιθέσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2025, με πάνω από 200 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο Τουρκ του ΟΗΕ προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο εθνοτικά υποκινούμενων διωγμών» καθώς οι ΔΤΥ επιχειρούν να καταλάβουν την Ελ Φάσερ και τον καταυλισμό. Παρόμοια καταγγελία έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, μιλώντας για «συστηματική βία» και «εσκεμμένη βαρβαρότητα» κατά αμάχων που έχουν παγιδευτεί χωρίς οδό διαφυγής, αντιμέτωποι με λιμό, επιδημίες και ένοπλες επιθέσεις.

Σουδάν: Πόλεμος για την εξουσία και ανθρωπιστική κρίση

Από τον Απρίλιο του 2023, το Σουδάν σπαράσσεται από πόλεμο για την εξουσία μεταξύ του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του πρώην αναπληρωτή του, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, επικεφαλής των ΔΤΥ. Ο στρατός ελέγχει το βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, ενώ οι παραστρατιωτικοί κυριαρχούν σχεδόν σε όλο το Νταρφούρ και σε ορισμένες περιοχές του νότου.

Οι ΔΤΥ φέρονται να επιδιώκουν τη δημιουργία παράλληλης κυβέρνησης στο δυτικό Σουδάν, κίνηση που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, απειλεί να επιδεινώσει τον κατακερματισμό της χώρας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε την κλιμάκωση και απέρριψε τη δημιουργία «παράλληλων αρχών» στις ζώνες που ελέγχουν οι παραστρατιωτικοί, κάνοντας λόγο για «άμεση απειλή στην εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα» του Σουδάν.

Σουδάν: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Ο Τουρκ κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να συμφωνήσουν σε προσωρινές ανθρωπιστικές παύσεις, προκειμένου να επιτραπεί η διανομή βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές. Παρά τις επανειλημμένες απόπειρες διαμεσολάβησης από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και αφρικανικούς περιφερειακούς οργανισμούς, δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική κατάπαυση του πυρός.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός αλ Μπουρχάν συναντήθηκε στην Ελβετία με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για την Αφρική, Μασάντ Μπούλος, για να συζητήσουν αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απτή πρόοδος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σουδάν – Τσαντ: Η αόρατη φρίκη του πολέμου μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Διεθνή / Σουδάν – Τσαντ: Η αόρατη φρίκη του πολέμου μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Σε ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό από τον καταυλισμό Adré στο ανατολικό Τσαντ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγράφουν τη βία, την απόγνωση και την ανθεκτικότητα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διέφυγαν από τον καταστροφικό πόλεμο στο Σουδάν
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Διεθνή / Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε σε σημαντική συνάντηση στο Κρεμλίνο και δεν αποτελεί μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο των G20, γεγονός που εγείρει εικασίες
LIFO NEWSROOM
Ιστορική αλλά διακριτική επίσκεψη αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Διεθνή / Ιστορική αλλά διακριτική η επίσκεψη αλ Σαράα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Οι ΗΠΑ «επιτρέπουν στη Συρία να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός ως προς τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»
LIFO NEWSROOM