Ελληνική πρωτιά στην παγκόσμια λίστα με τις σαλάτες: Ντάκος στην κορυφή

Ελληνική πρωτιά στην λίστα με τις σαλάτες: Ντάκος στην κορυφή και 4 ακόμη ανάμεσα στις 100 Facebook Twitter
Φωτ.: Taste Atlas
0

Παγκόσμια πρωτιά για τον ελληνικό ντάκο σε σχετική λίστα με τις καλύτερες σαλάτες. 

Στην ίδια λίστα, την οποία δημοσίευσε το Taste Atlas, πέραν από τον ντάκο περιλαμβάνονται ακόμη 5 πιάτα που σερβίρονται ως σαλάτες στην χώρα μας. 

Ο γαστρονομικός ιστότοπος TasteAtlas προωθεί «τοπικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο».

Η Ελλάδα, λοιπόν, κατέλαβε την πρώτη θέση στον κατάλογο του TasteAtlas με τις 100 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο με τον ντάκο, που συνηθίζεται στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας.

Πέντε άλλες εκδοχές ελληνικής σαλάτας περιλαμβάνονται στη λίστα, με την γνωστή χωριάτικη σαλάτα μάλιστα να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα. Πέρυσι, δύο ελληνικές σαλάτες είχαν επιλεγεί σε προηγούμενη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου από το TasteAtlas.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας», αναφέρει η περιγραφή στο TasteAtlas.

«Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ποικιλίες ελιάς όπως η κορωνέικη ή οι τσουνάτες. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως σερβίρεται στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», συνεχίζει η περιγραφή.

Οι υπόλοιπες ελληνικές σαλάτες 

Η χωριάτικη σαλάτα κατέλαβε, λοιπόν, την πέμπτη θέση. Σύμφωνα με την περιγραφή του TasteAtlas, η ελληνική σαλάτα-όπως αποκαλείται η χωριάτικη- αποτελείται συνήθως από «τεμαχισμένες ντομάτες, κομμένα κόκκινα κρεμμύδια και χοντροκομμένες φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά)».

«Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».

Ελληνική πρωτιά στην λίστα με τις σαλάτες: Ντάκος στην κορυφή και 4 ακόμη ανάμεσα στις 100 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash

Στο νούμερο 24 βρίσκονται τα χόρτα. Μια τυπική σαλάτα χόρτα αποτελείται από μαγειρεμένα χόρτα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Τα χόρτα της σαλάτας που περιγράφονται μεταξύ άλλων είναι τα βλίτα και τα ραδίκια, αλλά και άλλα.

Στην 33η θέση βρίσκεται η πατατοσαλάτα. Σύμφωνα με την περιγραφή του Taste Atlas η σαλάτα αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας που επικαλύπτονται με ένα νόστιμο ντρέσινγκ από συστατικά όπως ελαιόλαδο, μουστάρδα, γιαούρτι ή μαγιονέζα. Προστίθενται ανά περίπτωση βραστά αυγά, ελιές και άνηθο ή μαϊντανό.

Λίγο πιο κάτω από την πατατοσαλάτα στην 35η θέση βρίσκεται η παντζαροσαλάτα. Το TasteAtlas εξηγεί ότι «τα παντζάρια είναι το κύριο συστατικό σε αυτό το πολύχρωμο ελληνικό πιάτο που κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Τα μαγειρεμένα παντζάρια είτε επικαλύπτονται σε ένα ντρέσινγκ με βάση το γιαούρτι είτε απλά καρυκεύονται με ξύδι, ενώ ολόκληρο το πιάτο μπορεί να έρθει με τη μορφή ενός κρεμώδους, παχύρρευστου πουρέ ή ως κανονική σαλάτα με παντζάρια σε κύβους».

Η λίστα κλείνει με μια ακόμη ελληνική συμμετοχή, αυτή της τονοσαλάτας. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM