Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης Facebook Twitter
Γενικά, ένας άνθρωπος επειδή είχε την ατυχία να είναι διάσημος έγινε βορά στις αδηφάγες διαθέσεις της κοινής γνώμης. Φωτ.: via instagram
0


ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ
ο τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης έχει το στίγμα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, προφανώς απόνερα μιας δύσκολης ζωής. Σίγουρα όχι για όλους αλλά σίγουρα για πολλούς από όσους παρακολούθησαν τη δημόσια διαπόμπευσή του, ο Μαζωνάκης είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο άκουσαν, διάβασαν και είδαν εξαιρετικά πολλές λεπτομέρειες της περιπέτειάς του σε ένα ψυχιατρείο και γενικά της προσωπικής του ζωής, η οποία μάλλον δεν είναι διόλου ανέμελη και ωραία.

Άλλωστε, θα σκέφτονται, γιατί ένας άνθρωπος να οδηγηθεί ακούσια σε ψυχιατρική κλινική, αν δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα; Τελικά έχουν και οι διάσημοι δυσκολίες στη ζωή τους, δεν έχουμε μόνο εμείς, θα σκέφτονται επίσης, μάλλον ανακουφισμένοι. Αλλά δεν θα σκεφτούν ποτέ ότι οι ζωές των άλλων δεν θα έπρεπε να τους αφορούν καθόλου.

Το στίγμα ήδη συνοδεύει τον τραγουδιστή, ο οποίος για κάποιους είναι ένας διάσημος με σοβαρά προβλήματα, για άλλους που είδαν την περίπτωσή του πιο συγκαταβατικά ένα θύμα συγγενών, του συστήματος, κάποιας πλεκτάνης, αυτών τέλος πάντων που μάλλον τον μισούν επειδή είναι διάσημος.

Μια μέρα, σχεδόν όλα τα ειδησεογραφικά μέσα δημοσιοποίησαν την πληροφορία ότι ο τραγουδιστής οδηγήθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Τα πιο light από αυτά τα μέσα (ένας κατ’ ευφημισμόν όρος που χρησιμοποιείται για να τα χαρακτηρίσει, ουσιαστικά όμως πρόκειται για χυδαία και κίτρινα μέσα ενημέρωσης που επιβιώνουν κανιβαλίζοντας τις ζωές των άλλων και τα οποία αριθμητικά είναι πολλά και ασκούν σημαντική επιρροή στην κοινωνία) μπήκαν ή προσπάθησαν να μπουν ακόμα πιο βαθιά από την κλειδαρότρυπα και να δώσουν όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν στο κοινό τους. Γνωρίζουν ότι αυτό το κοινό διψάει για τέτοια θεάματα. Πρόκειται για ένα κοινό που επιθυμεί να ξέρει κάθε είδους λεπτομέρεια για ανάλογα θέματα αλλά δεν δείχνει, για παράδειγμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν πόλεμο που συμβαίνει σχεδόν δίπλα του. Αυτό όμως είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία.

Ακολούθησαν όσα συμβαίνουν συνήθως: περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του Μαζωνάκη, περισσότερα χυδαίας αντίληψης σχόλια αναγνωστών στα μέσα ή στα κοινωνικά δίκτυα, μια συνεχής αναπαραγωγή τοξικότητας, εισβολή στη ζωή ενός άλλου, απουσία οποιουδήποτε είδους σεβασμού γι’ αυτήν τη ζωή, εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων. Γενικά, ένας άνθρωπος επειδή είχε την ατυχία να είναι διάσημος έγινε βορά στις αδηφάγες διαθέσεις της κοινής γνώμης. Το στίγμα ήδη συνοδεύει τον τραγουδιστή, ο οποίος για κάποιους είναι ένας διάσημος με σοβαρά προβλήματα, για άλλους που είδαν την περίπτωσή του πιο συγκαταβατικά ένα θύμα συγγενών, του συστήματος, κάποιας πλεκτάνης, αυτών τέλος πάντων που μάλλον τον μισούν επειδή είναι διάσημος.

Αν έβγαζε κάποιος ένα συμπέρασμα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, θα έλεγε πως «όλα ήταν ένα λάθος». Ένα λάθος το οποίο πολλοί δεν το βλέπουν ως τέτοιο, καθώς θεωρούν αυτονόητο να μαθαίνουν πληροφορίες για τις ζωές των άλλων, ακόμα και αν αυτές έχουν δυσκολίες και απαιτούν σεβασμό. Τα λάθη αυτά αποτελούν πια κανόνα, έναν κανόνα που λέει πως η δημοσιοποίηση και η ανάδειξη τέτοιων θεμάτων, και μάλιστα σε όλη τους την έκταση, συνιστούν δείγμα καλής δημοσιογραφίας, και η αποδοχή από πάρα πολλούς αποδέκτες αποτελεί μια υγιή κοινωνική συμπεριφορά· όλο αυτό είναι εν τέλει ο τρόπος με τον οποίο τα πράγματα πρέπει να γίνονται. Το λάθος αποκτά μια κανονικότητα πια, η οποία αυτόματα του αφαιρεί τον χαρακτηρισμό του λάθους.

Το λάθος δεν αφορά μόνο τα μέσα που εισβάλλουν και διαπομπεύουν τις ζωές των άλλων· αφορά και τους αποδέκτες των πληροφοριών χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε λάθος, γιατί κανένας δεν θα ενδιαφερόταν για τα μυστικά πίσω από την κλειδαρότρυπα. Αφορά όμως και το ίδιο το σύστημα, το κράτος δηλαδή, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για εύκολους ακούσιους εγκλεισμούς σε ιδρύματα. Γιατί τελικά ίσως και εκεί βρίσκεται ένα σημαντικό ζήτημα: ο τρόπος με τον οποίο οδηγούνται οι άνθρωποι σε ιδρύματα…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ