Βομβαρδισμοί και μάχες στη Γάζα, εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Ισραήλ: Πόλεμος σε δύο μέτωπα Facebook Twitter
Το αμυντικό σύστημα ±σιδηρούς θόλος», αποκρούει χτύπημα από τον νότιο Λίβανο, φωτ.: ΕΡΑ
0

Συνεχίζει το Ισραήλ τις μάχες σε δύο μέτωπα. Ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε το Σάββατο νέα φονικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αντήλλαξε διασυνοριακά πυρά με τη Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο. 

Την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται αύριο στον δέκατο μήνα του, οι διπλωματικές προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και μιας απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει την αποστολή την επόμενη εβδομάδα μιας αντιπροσωπείας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Καταριανούς μεσολαβητές. 

Τις τελευταίες 48 ώρες, τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον θύλακα, όπου τελούν υπό πολιορκία περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε συνθήκες που κρίνονται «καταστροφικές» από τον ΟΗΕ. Υπάρχει έλλειψη σε νερό και τρόφιμα, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί και πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους παιδιά, έχουν πεθάνει από υποσιτισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Σήμερα, διασώστες έκαναν λόγο για 10 νεκρούς, εκ των οποίων τρεις ντόπιους δημοσιογράφους σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον μιας κατοικίας στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ένας τέταρτος δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς. 

«Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά το σπίτι μας βομβαρδίστηκε. Συντρίμμια έπεσαν πάνω μας», αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ Άμπου Μαραχίλ, μετά την επίθεση στη Νουσεϊράτ, όπου διασώστες με τη βοήθεια κατοίκων ανέσυραν πτώματα από τα χαλάσματα. 

Την ίδια ώρα, οι μάχες συνεχίζονται στη Σουζαΐγια, ένα προάστιο στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, όπου στρατιώτες διεξάγουν μια χερσαία επιχείρηση με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας από την 27η Ιουνίου. 

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «τρομοκρατικά μέλη της Χαμάς εξουδετερώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών» στη Σουζαΐγια κι έκανε λόγο για «καταστροφή όπλων και υποδομών», μεταξύ άλλων σηράγγων, κατηγορώντας «τον εχθρό ότι επιδιώκει να εγκαταστήσει μία βάση» στη συνοικία. 

Μάχες διεξάγονται επίσης στη Ράφα (νότια), όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό «εξουδετερώθηκαν τρομοκρατικοί πυρήνες», «καταστράφηκαν πολλές σήραγγες και κατασχέθηκαν όπλα» με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας. 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) επιβεβαίωσε ότι δύο υπάλληλοί της σκοτώθηκαν στο αλ-Μπουρέιτζ (κεντρικά), χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Σημειώνεται ότι η ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 38.098 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας. 

Οι μάχες Ισραήλ - Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για μια επέκταση του πολέμου στον Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, κάθε φορά που εντείνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

Σήμερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά εναντίον ενός στρατιωτικού χώρου» στο Μπέιτ Χιλέλ, στο βόρειο Ισραήλ. 

Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, με τον στρατό να κάνει λόγο για «την αναχαίτιση ενός ύποπτου αεροπορικού στόχου». Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε «τρομοκρατικούς στόχους» στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα έπρεπε να κουβαλάει όπλο» - Οι νέες δηλώσεις για τη δολοφονία του Αλεξ Πρέτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα δύο περιστατικά «τρομερά», αναφερόμενος τόσο στη δολοφονία της Ρενέ Γκουντ νωρίτερα μέσα στον μήνα, όσο και στου Αλεξ Πρέτι
THE LIFO TEAM