Ανώτερη εισαγγελέας της Κύπρου φέρεται να προσέφερε ιδιωτικές συμβουλές στους Ρώσους

Ανώτερη εισαγγελέας της Κύπρου φέρεται να προσέφερε ιδιωτικές συμβουλές στους Ρώσους Facebook Twitter
0

Μία από τους ανώτερους εισαγγελείς στην Κύπρο φέρεται να προσέφερε ιδιωτικές συμβουλές και πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα Guardian που αναδημοσιεύει πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης». Σημειώνει, δε, πως η είδηση προκαλεί περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ασκήσει επιρροή στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Τα μέιλ της, που δημοσιεύθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, έδειξαν ότι η Ελένη Λοϊζίδου είχε επαφές με ρώσους αξιωματούχους για περιπτώσεις έκδοσης συγκεκριμένων ανθρώπων, αλλά και ασύλου. 

Μεταξύ των αποκαλύψεων υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο Λοϊζίδου προσέφερε συμβουλές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέστη σε νομικές διαδικασίες για λογαριασμό των Ρώσων.

Η Λοϊζίδου, όταν ρωτήθηκε από τον Guardian, αρνήθηκε σθεναρά τις αποκαλύψεις και είπε ότι ήταν εξίσου «φιλική» με τους Ρώσους ομολόγους της όπως και με Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ήταν καθήκον της να ενημερώνει ξένους ομολόγους σε περιπτώσεις έκδοσης και ότι έχουν δημοσιευτεί επιλεκτικά μόνο τα μέιλ που είχε ανταλλάξει με τους Ρώσους. 

«Πρόκειται για συνεργασία και νομίζω ότι είμαι καλός στη δουλειά μου», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως, «δεν έχω λάβει ποτέ δώρα από τη Ρωσία εκτός από κάποια βότκα και σοκολατάκια. Δεν κάνω ακριβή ζωή. Ο μισθός μου είναι μόνο 4.000 ευρώ το μήνα». 

Πάντως, το 2013, σε ανταλλαγή μέιλς με τον ρώσο αξιωματούχο Βλαντιμίρ Ζιμίν, η Λοϊζίδου τον ευχαρίστησε για «εξαιρετική φιλοξενία» κατά τη διάρκεια παραμονής της στη Μόσχα.

Σε άλλη περίπτωση, ο Λοϊζίδου φέρεται να προσφέρθηκε να παρέμβει σε μια υπόθεση, ώστε οι ρωσικές αρχές να μπορέσουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν τα έγγραφά τους σε ένα δικαστήριο, ενώ σε άλλο μήνυμα δίνει συμβουλές στη ρωσική πλευρά για το πώς κερδίσουν μια δίκη. 

Τη Δευτέρα, ο Κώστας Κληρίδης, γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι διέταξε πειθαρχική έρευνα της υπόθεσης. Στο μεταξύ η Λοϊζίδου μεταφέρεται σε άλλο τμήμα μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν: Πρωτοφανής συντονισμός Μυστικών Υπηρεσιών και τεχνολογίας

Διεθνή / Πώς το Ισραήλ εισχώρησε στο Ιράν: Οι Μυστικές Υπηρεσίες, η τεχνολογία, οι «μεταμφιέσεις»

Απόρρητες τηλεφωνικές επικοινωνίες, hack σε τηλέφωνα, δορυφορικές εικόνες και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δημιούργησαν μια «τράπεζα στόχων» που επέτρεψε ταυτόχρονες ακριβείς επιθέσεις κατά στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρήγμα στον Λευκό Οίκο: Η οργή Τραμπ για την Τούλσι Γκαμπάρντ και οι προειδοποιήσεις για πυρηνικό πόλεμο με Ιράν

Διεθνή / Νέα ρήξη στον Λευκό Οίκο: Οργή Τραμπ για την επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, Γκαμπάρντ για τα πυρηνικά του Ιράν

Η επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τούλσι Γκαμπάρντ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου με το Ιράν, προκαλώντας ένταση στον Λευκό Οίκο - Πώς αντιδρά ο Τραμπ και τι σημαίνει για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
LIFO NEWSROOM
Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διεθνή / Πού είναι ο «Άξονας Αντίστασης» του Ιράν: Γιατί οι σύμμαχοι της Τεχεράνης είναι άφαντοι μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι σύμμαχοι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, εμφανίζονται αδρανείς μετά τις ισραηλινές επιθέσεις - Πώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν στη Μέση Ανατολή και τι φοβούνται οι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM