Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ - Σε κλοιό τα προάστια της πρωτεύουσας

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ - Σε κλοιό τα προάστια της πρωτεύουσας Facebook Twitter
0

Λίγες ώρες μετά την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας Τζαλαλαμπάντ, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν την επίθεσή τους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πυροδοτήσει άμεσα ή σε μερικές εβδομάδες, όπως εκτιμούν τα διεθνή μέσα, την κατάρρευση της κυβέρνησης και την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, δύο δεκαετίες μετά την εισβολή των Αμερικανών στη χώρα. 
 


Η Καμπούλ ήταν η μόνη μεγάλη πόλη που παρέμενε στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Πέραν της Καμπούλ, υπό κυβερνητικό έλεγχο βρίσκονται μόλις λίγες μικρές πόλεις, διάσπαρτες, απομονωμένες και χωρίς μεγάλη στρατηγική σημασία. 


Σύμφωνα με το Associated Press, πολλοί Αφγανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται πλέον στα προάστια της Καμπούλ, Καλακάν, Κουαραμπάγκ και Παγκμάν. 


Όπως διαμηνύουν οι Ταλιμπάν, δεν σχεδιάζουν να καταλάβουν «με τη βία» την Καμπούλ. 

Εξέδωσαν, μάλιστα, ανακοίνωση όπου δίνουν οδηγίες στους μαχητές τους «να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην μπουν στην πόλη. Έως ότου γίνει η μετάβαση, για την ασφάλεια της Καμπούλ είναι υπεύθυνη η αφγανική κυβέρνηση».

«Δεν θέλουμε ούτε έναν Αφγανό τραυματία ή νεκρό καθώς αναλαμβάνουμε, όμως δεν έχουμε κηρύξει εκεχειρία» προστίθεται στην ανακοίνωση. 
 

Εκκενώνεται η αμερικανική πρεσβεία

Καθώς η Καμπούλ είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές, οι Αμερικανοί επισπεύδουν τις διαδικασίες εκκένωσης της πρεσβείας. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η πρεσβεία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί «με περιορισμένο προσωπικό» από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συστήνουν σε πρεσβείες άλλων χωρών να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, λειτουργώντας με περιορισμένο προσωπικό σε κατάλλληλες, ασφαλείς τοποθεσίες.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Με πληροφορίες από Guardian/Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση του Ιράν και συζητά την παράταση του ναυτικού αποκλεισμού

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει μέτρα για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου, καθώς και τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ναυτικού αποκλεισμού στους Αμερικανούς καταναλωτές
THE LIFO TEAM