Στα χνάρια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos η Πορτογαλία;

Στα χνάρια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos η Πορτογαλία; Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
5

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δίνει ώθηση στο πορτογαλικό κίνημα Juntos Podemos (Μαζί Μπορούμε), όπως γράφει η Deutsche Welle. Η νέα αυτή οργάνωση ζητά τη ρήξη με τις κατεστημένες δομές και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα. Για το τελευταίο χρειάζεται η συλλογή 7.500 υπογραφών και στη συνέχεια η υποβολή αιτήματος ίδρυσης πολιτικού κόμματος στο συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας.

«Θέλουμε να γίνουμε κόμμα μόνο επειδή ο νόμος δεν μας δίνει άλλη επιλογή. Αντιλαμβανόμαστε όμως τους εαυτούς μας ως κίνημα, μία δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θέλει να είναι πολιτικά ενεργή. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, για παράδειγμα δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό μας διαφοροποιεί από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία είναι ιεραρχικά οργανωμένα και με δομή πυραμίδας», αναφέρει ο Ζοάο Λαμπρίντσα, εξέχον μέλος του Juntos Podemos, στη Deutsche Welle και τον Άρη Καλτιριμτζή.

Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Αλφόνσο, μέλος ενός μικρού τροτσκιστικού κόμματος που ένωσε τις δυνάμεις του με το Juntos Podemos, τονίζει πως δεν θεωρεί σύμπτωση ότι το νέο κίνημα επέλεξε τα ίδια χρώματα με το ισπανικό Podemos. «Αυτό το νέο εγχείρημα θέλει να συνενώσει μικρές ομάδες και κόμματα στη βάση ορισμένων θεμελιωδών αρχών, οι οποίες εκπροσωπούνται στην Ισπανία από το Podemos και στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πάνω από όλα αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να σπάσουμε το μονοπώλιο των καθιερωμένων κομμάτων, όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως θα μπορούσε να κάνει το Podemos στην Ισπανία», λέει ο Μανουέλ Αλφόνσο.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ορισμένοι Πορτογάλοι πολιτικοί επιστήμονες πάντως εκτιμούν τα δεδομένα στην Πορτογαλία διαφέρουν από τα αντίστοιχα της υπόλοιπης νότιας Ευρώπης. Υπογραμμίζουν ότι το σύστημα των παραδοσιακών κομμάτων πάντα προσέλκυε ψηφοφόρους διαμαρτυρίας -κυρίως το ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα- ενώ μια σειρά μικρών κομμάτων, που πασχίζουν να κερδίσουν ψήφους, δεν επιδεικνύουν διάθεση να ενωθούν με το Juntos Podemos.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
@seleniteΟ Γαλιλαίος φίλε μου στηριζόταν σε επιστημονικά δεδομένα, οι κάθε λογής podemos σε ευχολόγια@ΠαρατηρητήςΝά 'σαι καλά βρε, αυτό έλειπε να συμφωνούν όλοι με αυτά που λέω, και τις αρνητικές τις χαίρομαι, απ' τη στιγμή που ασχολήθηκες να με βαθμολογήσεις :^)
Το ντομινο αρχισε. Θα προσπαθησουν να το σταματησουν οσο ειναι ακομα νωρις και μπορει να τα καταφερουν. Ξερουν ομως οτι αν δεν τα καταφερουν οσο ειναι νωρις, μετα θα ειναι πολυ αργα...