Στα χνάρια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos η Πορτογαλία;

Στα χνάρια των ΣΥΡΙΖΑ και Podemos η Πορτογαλία; Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
5

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δίνει ώθηση στο πορτογαλικό κίνημα Juntos Podemos (Μαζί Μπορούμε), όπως γράφει η Deutsche Welle. Η νέα αυτή οργάνωση ζητά τη ρήξη με τις κατεστημένες δομές και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα. Για το τελευταίο χρειάζεται η συλλογή 7.500 υπογραφών και στη συνέχεια η υποβολή αιτήματος ίδρυσης πολιτικού κόμματος στο συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας.

«Θέλουμε να γίνουμε κόμμα μόνο επειδή ο νόμος δεν μας δίνει άλλη επιλογή. Αντιλαμβανόμαστε όμως τους εαυτούς μας ως κίνημα, μία δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, η οποία θέλει να είναι πολιτικά ενεργή. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, για παράδειγμα δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό μας διαφοροποιεί από τα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία είναι ιεραρχικά οργανωμένα και με δομή πυραμίδας», αναφέρει ο Ζοάο Λαμπρίντσα, εξέχον μέλος του Juntos Podemos, στη Deutsche Welle και τον Άρη Καλτιριμτζή.

Από την πλευρά του, ο Μανουέλ Αλφόνσο, μέλος ενός μικρού τροτσκιστικού κόμματος που ένωσε τις δυνάμεις του με το Juntos Podemos, τονίζει πως δεν θεωρεί σύμπτωση ότι το νέο κίνημα επέλεξε τα ίδια χρώματα με το ισπανικό Podemos. «Αυτό το νέο εγχείρημα θέλει να συνενώσει μικρές ομάδες και κόμματα στη βάση ορισμένων θεμελιωδών αρχών, οι οποίες εκπροσωπούνται στην Ισπανία από το Podemos και στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει πάνω από όλα αντίσταση κατά της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να σπάσουμε το μονοπώλιο των καθιερωμένων κομμάτων, όπως το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως θα μπορούσε να κάνει το Podemos στην Ισπανία», λέει ο Μανουέλ Αλφόνσο.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ορισμένοι Πορτογάλοι πολιτικοί επιστήμονες πάντως εκτιμούν τα δεδομένα στην Πορτογαλία διαφέρουν από τα αντίστοιχα της υπόλοιπης νότιας Ευρώπης. Υπογραμμίζουν ότι το σύστημα των παραδοσιακών κομμάτων πάντα προσέλκυε ψηφοφόρους διαμαρτυρίας -κυρίως το ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα- ενώ μια σειρά μικρών κομμάτων, που πασχίζουν να κερδίσουν ψήφους, δεν επιδεικνύουν διάθεση να ενωθούν με το Juntos Podemos.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΡΑΠ

Διεθνή / Μακρόν για πυροβολισμούς στην Τραπ: «Σημείο καμπής» για τη Δημοκρατία η τρομοκρατική και ρατσιστική επίθεση

«Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται μια τρομοκρατική ενέργεια με σκοπό να σκοτώσει τους συμπατριώτες μας, τα παιδιά μας, λόγω της θρησκείας τους ή του χρώματος του δέρματός τους», είπε
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΚΟ ΝΤΙΖΕΛ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ρωσικό ντίζελ: Στον δρόμο για τις ΗΠΑ το πρώτο δεξαμενόπλοιο μετά τη συμφωνία Πούτιν - Τραμπ

Το μεσαίου μεγέθους δεξαμενόπλοιο «Agioi Fanendes», με σημαία Μάλτας, φέρεται να ξεκίνησε το ταξίδι του - Θα είναι το πρώτο που θα εισαχθεί στις ΗΠΑ μετά την απαγόρευση που είχε ανακοινώσει το 2022 ο Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ STARLINK

Διεθνή / Ουκρανία: Παραμένουν τα όρια ταχύτητας στο Starlink, παρά τους ισχυρισμούς Τραμπ περί αποκατάστασης

Τα τεχνικά προβλήματα του Κιέβου με τα δορυφορικά συστήματα του Έλον Μασκ εκδηλώνονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΝΥΑ ΝΑΙΡΟΜΠΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

Διεθνή / Κένυα: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο στο Ναϊρόμπι – Φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους

Μια γυναίκα ανασύρθηκε τραυματισμένη από τα συντρίμμια, ενώ συγγενείς αγνοουμένων αναφέρουν ότι δέχτηκαν τηλεφωνήματα για βοήθεια – Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
@seleniteΟ Γαλιλαίος φίλε μου στηριζόταν σε επιστημονικά δεδομένα, οι κάθε λογής podemos σε ευχολόγια@ΠαρατηρητήςΝά 'σαι καλά βρε, αυτό έλειπε να συμφωνούν όλοι με αυτά που λέω, και τις αρνητικές τις χαίρομαι, απ' τη στιγμή που ασχολήθηκες να με βαθμολογήσεις :^)
Το ντομινο αρχισε. Θα προσπαθησουν να το σταματησουν οσο ειναι ακομα νωρις και μπορει να τα καταφερουν. Ξερουν ομως οτι αν δεν τα καταφερουν οσο ειναι νωρις, μετα θα ειναι πολυ αργα...