ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ σήμερα γυρίζουν σελίδα, όλα όσα θα γίνουν στην τελετή

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ σήμερα γυρίζουν σελίδα, όλα όσα θα γίνουν στην τελετή Facebook Twitter
200.000 σημαίες τοποθετήθηκαν μπροστά από το Καπιτώλιο, για τους πολίτες που δεν θα παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας λόγω κορωνοϊού (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Τζο Μπάιντεν γίνεται και επίσημα σήμερα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της πανδημίας, της εισβολής στο Καπιτώλιο αλλά και δίχως τον απερχόμενο πρόεδρο για πρώτη φορά από το 1869.

Σύμφωνα με το σύνταγμα των ΗΠΑ, η τετραετής θητεία του προέδρου τελειώνει στις 12:00 της 20ης Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά όμως, όλα θα είναι διαφορετικά στην τελετή ορκωμοσίας. Λόγω της πανδημίας, που έχει κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 400.000 Αμερικανών, η τελετή θα γίνει χωρίς τα τεράστια πλήθη που υπάρχουν συνήθως. Τα προηγούμενα 24ωρα τοποθετήθηκαν 200.000 σημαίες μπροστά από το Καπιτώλιο, αντιπροσωπεύοντας τους πολίτες που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την ορκωμοσία. 

Επιπλέον, μετά τη βίαιη εισβολή στο Καπιτώλιο, η Ουάσινγκτον είναι σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού. Έως και 25.000 μέλη της εθνοφρουράς θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα, αριθμός που ξεπερνά αθροιστικά τα αμερικανικά στρατεύματα σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Από την ορκωμοσία θα απουσιάσει ο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό. Ο τελευταίος απερχόμενος πρόεδρος που δεν είχε παραστεί στην τελετή ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1869.

Ο Τραμπ αναμένεται να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν από τις 08:00 (τοπική ώρα), με προορισμό τη στρατιωτική βάση Andrews στο Μέριλαντ. Εκεί θα διοργανώσει μία πολυτελή δεξίωση, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει αεροπορικώς για το Μαρ-α-Λάγκο, όπου αναμένεται ότι θα εγκατασταθεί μετά την αποχώρηση από την εξουσία.

H τελετή ορκωμοσίας

Η τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν- μπροστά από το Καπιτώλιο- θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας), με επίκληση από τον Λιό Τζ. Ο'Ντόνοβαν, πάστορα που έχει μακροχρόνια φιλία με την οικογένεια Μπάιντεν.

Στη συνέχεια η Άντρεα Χολ, πυροσβέστης από την Τζόρτζια που έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα που προήχθη στη θέση του αρχηγού πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής της, θα είναι επικεφαλής της δήλωσης αφοσίωσης στη σημαία.

Θα ακολουθήσει ο εθνικός ύμνος από την Lady Gaga και η ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν θα διαβάσει ένα ποίημα. Στη συνέχεια ο αιδεσιμότατος Σιλβέστερ Μπίμαν, φίλος του Μπάιντεν και του γιου του που έχει φύγει από τη ζωή, θα δώσει την ευλογία του. Η τελετή περιλαμβάνει και εμφάνιση της Τζένιφερ Λόπεζ.

Λίγο πριν από τις 12:00 θα γίνει η ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ. Λίγα λεπτά αργότερα θα γίνει η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν από τον Τζον Ρόμπερτς, τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο Μπάιντεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη βίβλο που είναι στην οικογένειά του από το 1893.

Μετά την ορκωμοσία

Μόλις αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του για τον πρόεδρο. Σύμφωνα με την ομάδα του, θα αναλύσει το «όραμα για το πώς θα νικηθεί η πανδημία, όπως και για το πώς θα ενωθεί και θα επουλωθεί το έθνος».

Μετά τις 14:00 (τοπική ώρα), ο Μπάιντεν και η Χάρις, συνοδευόμενοι από τους συζύγους του, θα παρακολουθήσουν την πομπή κάθε σώματος των ενόπλων δυνάμεων, ένα τελετουργικό που σηματοδοτεί την ειρηνική μετάβαση εξουσίας στον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον νέο πρόεδρο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον θα παραστούν σε αυτή την τελετή, μαζί με τις πρώην Πρώτες Κυρίες Μισέλ Ομπάμα, Λόρα Μπους και Χίλαρι Κλίντον.

Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν θα φτάσει στον Λευκό Οίκο, συνοδευόμενος από κάθε σώμα των ενόπλων δυνάμεων. Φέτος, λόγω της πανδημίας, δεν θα υπάρξει η παρέλαση που γίνεται με τον πρόεδρο, μετά την ορκωμοσία, από το Καπιτώλιο ως τον Λευκό Οίκο.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ