Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν Facebook Twitter
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παραβρεθούν (EPA)
0

Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να ξεκινήσει τη θητεία του ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, σε μία τελετή ορκωμοσίας τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη διασφαλίσει ότι η μετάβαση της εκτελεστικής εξουσίας θα γίνει παρουσία λίγων. Η άρνηση του Τραμπ να παραβρεθεί στην τελετή αλλά και τα τραγικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου έχει φέρει την Ουάσιγκτον σε μία προετοιμασία της εθνικής ασφάλειας που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.

Πάνω από 20.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αναμένεται να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας D.C. Robert J. Contee III. Το Καπιτώλιο ήδη περιβάλλεται από περίφραξη και, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τον χώρο του Μνημείου του Ουάσιγκτον για σχεδόν μια εβδομάδα.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν Facebook Twitter
EPA

Ο Πρόεδρος Τραμπ σχεδιάζει να φύγει από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το πρωί πριν ορκιστεί ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της διοίκησης. Έτσι γίνεται ο πρώτος πρόεδρος σε 152 χρόνια, που δεν θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του.

Παρόλα αυτά θα υπάρξουν events, προσωπικότητες από την μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία, πολιτικοί και πρώην πρόεδροι αλλά και μία εικονική ορκωμοσία εφάμιλλη της διαδικτυακής εκδήλωσης της Εθνικής Συνέλευσης των Δημοκρατικών.

Πότε είναι η τελετή

 

Σύμφωνα με το νόμο, η ημέρα της ορκωμοσίας είναι η 20η Ιανουαρίου. Οι εναρκτήριες ομιλίες είναι συνήθως προγραμματισμένες για τις 11:30 (τοπική ώρα) και ο Τζο Μπάινετν και η Καμάλα Χάρις αναμένεται να ορκιστούν το μεσημέρι.

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να μετακομίσει στον Λευκό Οίκο αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το μόνο απαιτούμενο για την ορκωμοσία είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος να απαγγέλλει τον προεδρικό όρκο της θητείας του: «Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά (τα καθήκοντα) του Γραφείου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα το κάνω όσο καλύτερα μπορώ, να διατηρήσω, να προστατεύσω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μόλις εκφωνήσει αυτά τα λόγια, ο κ. Μπάιντεν θα πάρει τη θέση του ως 46ος πρόεδρος και η βασική τελετή ορκωμοσίας θα ολοκληρωθεί.

Η Καμάλα Χάρις θα γίνει αντιπρόεδρος μόλις ορκιστεί και αυτή, κάτι που συνήθως συμβαίνει λίγο πριν την ορκωμοσία του προέδρου.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν Facebook Twitter
EPA

Ποιος διοργανώνει την τελετή

 

Η Κοινή Επιτροπή Κογκρέσου για τις Τελετές Ορκωμοσίας (JCCIC) είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό στο Καπιτώλιο στις 20 Ιανουαρίου. Το θέμα της τελετής της ορκωμοσίας θα είναι «Η αποφασισμένη δημοκρατία μας: Σφυρηλατώντας μια πιο τέλεια ένωση».

Η εξαμελής επιτροπή διευθύνεται από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Roy Blunt και περιλαμβάνει τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, τον επίσης Ρεπουμπλικάνο Mitch McConnell, την γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Amy Klobuchar, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, τον ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής, Steny H. Hoyer και τον ηγέτη της μειοψηφίας αντίστοιχα, Kevin McCarthy.

 Η προεδρική επιτροπή ορκωμοσίας του Μπάιντεν (PIC), η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 30 Νοεμβρίου, είναι υπεύθυνη για το συντονισμό και τη χρηματοδότηση των τελετών της ίδιας της ορκωμοσίας, των παρελάσεων, των γκαλά και των χοροεσπερίδων (εάν υπάρξουν φέτος).

Το PIC διευθύνεται από τον Tony Allen, πρόεδρο του κρατικού πανεπιστημίου του Delaware, ο οποίος υπηρέτησε ως ειδικός βοηθός και συγγραφέας των ομιλιών του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών της καριέρας του στη Γερουσία.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν Facebook Twitter
Δεν θα παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν το Ντόναλντ Τραμπ (EPA)

Πού θα ορκιστεί ο Μπάιντεν

 

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις αναμένεται να ορκιστούν κατά τη διάρκεια τελετής στο Δυτικό Μέτωπο του Καπιτωλίου, σύμφωνα με την JCCIC.

Το PIC του Μπάιντεν είπε ότι θα δώσει μια εναρκτήρια ομιλία από την πλατφόρμα που έχει χτιστεί εκεί για την τελετή. Η συμμετοχή, η οποία θα είναι περιορισμένη, θα περιλαμβάνει άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους.

Μία παράδοση που θα διατηρηθεί είναι ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις θα ορκιστούν μπροστά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, με θέα στο Mall (μια παράδοση που ξεκίνησε με τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981). Περίπου 200 άτομα θα καθίσουν μαζί τους στην σκηνή, τηρώντας τις κοινωνικές αποστάσεις.

Θα φορoύν μάσκες και όλοι στην πλατφόρμα θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ κατά του κορωνοϊού εντός δύο ημερών από την ίδια την εκδήλωση, σύμφωνα με την Washington Post.

Στο παρελθόν, έως και 200.000 εισιτήρια ήταν διαθέσιμα ώστε να παραβρεθούν αξιωματούχοι και όχι μόνο στην επίσημη τελετή, αλλά φέτος λόγω του κορωνοϊού δόθηκαν μόνο 1.000 εισιτήρια.

Ο Μπάιντεν, η Χάρις και οι σύζυγοί τους στη συνέχει θα οδηγηθούν συνοδεία μελών του στρατού και μίας μπάντας, στον Λευκό Οίκο.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν Facebook Twitter
EPA

Χωρίς τον Τραμπ η ορκωμοσία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter διευκρίνισε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή. Ο Τραμπ γίνεται έτσι ο πρώτος πρόεδρος που δεν θα είναι παρών στην ορκωμοσία του διαδόχου του, μετά τον Άντριου Τζόνσον, ο οποίος αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή για τον νέο Πρόεδρο Οδυσσέα Σ. Γκραντ το 1869.

Παραδοσιακά, ο απερχόμενος πρόεδρος καλωσορίζει τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο το πρωί της τελετής. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοξένησε τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τσάι το 2017 προτού μεταβούν μαζί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Αντιπρόεδρος Πενς, ωστόσο, είπε ότι θα παραστεί στην ορκωμοσία Μπάιντεν.

Ποιος άλλος θα παρευρεθεί στην τελετή;

 

Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους δήλωσαν όλοι ότι θα παρευρεθούν στην ορκωμοσία του Μπάιντεν, καθώς και οι πρώτες κυρίες Μισέλ Ομπάμα και Λόρα Μπους αλλά και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και η πρώην Πρώτη Κυρία Ρόζαλιν Κάρτερ, ωστόσο, δεν θα είναι στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη. Αυτή θα είναι η πρώτη τελετή ορκωμοσίας που δεν θα παραβρεθεί ο 96χρονος Κάρτερ. Εκπρόσωπος του The Carter Center στην Ατλάντα είπε ότι οι Καρτέρ στέλνουν ωστόσο τις «καλύτερες ευχές» τους.

Στις λαμπερές παρουσίες περιλαμβάνονται οι Lady Gaga, η οποία θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο στην τελετή ορκωμοσίας, και η Τζένιφερ Λόπεζ, που θα δώσει μία ξεχωριστή μουσική παράσταση.

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Όλες οι αλλαγές λόγω κορωνοϊού και Τραμπ - Ποιοι θα παρευρεθούν Facebook Twitter
Τζο Μπάιντεν και Lady Gaga (Twitter)

Χοροεσπερίδα, events και παρελάσεις και ο Τομ Χανκς

 

Για πρώτη φορά από το 1949, δεν θα υπάρξουν οι παραδοσιακοί χοροί. Το Συνεδριακό Κέντρο Walter E. Washington, το οποίο εδώ και χρόνια φιλοξενεί τις χοροεσπερίδες, δεν είναι διαθέσιμο για χρήση καθώς έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για την προετοιμασία της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο εκπρόσωπος James E. Clyburn, πρόεδρος της εναρκτήριας επιτροπής του Μπάιντεν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια πιο ολοκληρωμένη γιορτή της προεδρίας του Μπάιντεν στις 4 Ιουλίου.

«Ας ελπίσουμε ότι, τότε τα πράγματα θα είναι υπό έλεγχο», είπε στο CNN.

Η παραδοσιακή παρέλαση στη λεωφόρο Pennsylvania δεν θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά αντ' αυτού θα γίνει μια εικονική «Parade Across America», δηλαδή μία ψηφιακού τύπου παρέλαση.

Την Τετάρτη το βράδυ, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα πρώτης ώρας διάρκειας 90 λεπτών με οικοδεσπότη τον βραβευμένο με Όσκαρ, Το Χανκς.

Στην ειδική τηλεοπτική εκπομπή θα παραστούν επίσης οι Jon Bon Jovi, John Legend, Demi Lovato, Justin Timberlake και Ant Clemons και θα μεταδοθεί ζωντανά από τα δίκτυα ABC, CBS, CNN, NBC και MSNBC στις 8:30 μ.μ. (τοπική ώρα). Εξαίρεση το Fox News, που έχει στηρίξει ανοιχτά τον Τραμπ. Η εκπομπή θα μεταδοθεί επίσης μέσω YouTube, Facebook, Twitter και Twitch, σύμφωνα με την ομάδα του Μπάιντεν.

Η απροσπέλαστη Ουάσιγκτον

Θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να κινηθεί κανείς σε περιοχές της Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες. Η Μυστική Υπηρεσία έχει ορίσει κόκκινες και πράσινες ζώνες για περιορισμένη κυκλοφορία.

Μεγάλα τμήματα του κέντρου βρίσκονται σε αποκλεισμό μέχρι την τελετή ορκωμοσίας. Δεκατρείς σταθμοί του μετρό κοντά στο πάρκο και το Καπιτώλιο είναι κλειστοί.

Το Arlington Memorial Bridge και το Rock Creek Parkway είναι κλειστά. Οι δρόμοι είναι κλειστοί και ισχύουν περιορισμοί στάθμευσης γύρω από το Καπιτώλιο, το Μνημείο του Λίνκολν, το Union Station, το Mall και τον Λευκό Οίκο.

 

Με πληροφορίες της Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ