Μινεάπολη: Για ανθρωποκτονία διώκεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Μινεάπολη: Για ανθρωποκτονία διώκεται ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ Facebook Twitter
0

Ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσάβιν, συνελήφθη απόψε από επιθεωρητές στην Μινεάπολη των ΗΠΑ για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του. 

Ο εισαγγελέας Μάικ Φρίμαν ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την ανθρωποκτονία του Φλόιντ. 

Σε βίντεο που προκάλεσε οργή παγκοσμίως ο αξιωματικός φαίνεται να πατά στον λαιμό τον Φλόιντ, με το γόνατό του, ενώ 46χρονος βρίσκεται στο έδαφος και εκλιπαρεί να μην τον πιέζουν καθώς δεν μπορεί να αναπνεύσει. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ακούγονται περαστικοί να ζητούν από τον αστυνομικό να αφήσει τον Φλόιντ να αναπνεύσει. Όταν έχασε τις αισθήσεις του, κάποιοι φώναξαν στους αστυνομικούς να ελέγξουν τον σφυγμό του. 

Η σύλληψη του Ντέρεκ Τσάβιν γνωστοποιήθηκε ενώ έχουν ξεσπάσει ταραχές στην πόλη, και σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις και οδομαχίες μεταξύ των διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Χθες, ένα αστυνομικό τμήμα τυλίχτηκε στις φλόγες και σημειώθηκαν λεηλασίες.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο εν λόγω αξιωματικός είχε ιστορικό βίας και σε βάρος του είχαν γίνει τουλάχιστον 17 καταγγελίες στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατά το παρελθόν, ο λευκός αστυνομικός έχει ανοίξει πυρ κατά δύο ατόμων και είχε δεχτεί δύο επιστολές επίπληξης για την συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Δημόσιας Ασφάλειας, Τζον Χάρινγκτον, ο Τσάβιν, που αποπέμφθηκε από το Σώμα μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την Δευτέρα, είναι υπό κράτηση για την υπόθεση. 

Το τελευταίο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας έχει οδηγήσει στο χάος την πόλη, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί σήμερα ακόμα και τον δήμαρχο, ότι αν δεν μπει τάξη θα σταλεί η εθνοφρουρά σε συνεννόηση με τον κυβερνήτη της Πολιτείας. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουάλτς ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η αναταραχή που έχει συγκλονίσει την Μινεάπολη και το Στ. Πολ, είναι αποτέλεσμα «γενεών πόνου και οδύνης» εξαιτίας του ρατσισμού στην αστυνόμευση.  Ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι επισήμανε στο CBS ότι ο 46χρονος άνδρας δολοφονήθηκε από λευκό αστυνομικό ενώ οι συνάδελφοί του παρακολουθούσαν ατάραχοι.

Μερικά από τα τελευταία λόγια του Φλόιντ, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», έχουν γίνει σύνθημα από απλούς πολίτες και διάσημους που εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονία. Το βίντεο με τη ρατσιστική μεταχείριση που οδήγησε στον θάνατο ξεκίνησε από μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία πελάτης καταστήματος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο στο αυτοκίνητό του. Όπως ισχυρίστηκαν, τους είχαν πει ότι ο άνδρας «καθόταν πάνω στο μπλε αυτοκίνητό του και φαινόταν να είναι υπό την επήρεια ουσιών».

Αφού του έδωσαν εντολή να απομακρυνθεί από το όχημα, σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας ο Φλόιντ αντιστάθηκε. Αυτόπτης μάρτυρας τράβηξε το σοκαριστικό βίντεο διάρκειας 10 λεπτών, όπου ο Φλόιντ, ακινητοποιημένος στο έδαφος, εκλιπαρεί σε κάποιο σημείο: «Μην με σκοτώσετε».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε τον φόνο τονίζοντας ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού άνδρα κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη δεν πρέπει να θεωρείται κάτι «φυσιολογικό» στις ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να είναι 'φυσιολογικό' στην Αμερική του 2020. Δεν μπορεί να είναι "φυσιολογικό"» δήλωσε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σε ένα έθνος που ανταποκρίνεται στα υψηλότερα ιδανικά του, μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε καλύτερα» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μοιράζεται την «ίδια θλίψη που νιώθουν εκατομμύρια πολιτών για αυτόν τον θάνατο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ