Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Facebook Twitter
10

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

O Mπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 του αντιπάλου του, του Τζέρεμι Χαντ. 

Ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχθεί την Τερέζα Μέι, στην κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζόνσον είναι ίσως ο σημαντικότερος Βρετανός πολιτικός που είχε ταχθεί υπέρ του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016. Τον Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη μέσω Twitter η Τερέζα Μέι. 

«Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit»

 

Στην πρώτη του δήλωση, ο Μπόρις Τζονσον υποσχέθηκε σήμερα να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου αφού επελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε ο Τζόνσον σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η νίκη του Τζόνσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου. Η επικράτηση του Τζόνσον αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς και στο Συντηρητικό Κόμμα. Πληροφορίες των Times ανέφεραν πως ο Άλαν Ντάνκαν, υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του σήμερα το πρωί».

Ο ίδιος κατηγόρησε πρόσφατα τον Τζόνσον ότι για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στην διαμάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του Βρετανού διπλωμάτη για τον αμερικανική κυβέρνηση.

Η έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε «ταπείνωση», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, ανακοινώνοντας στους Sunday Times και αυτός ότι θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον ανέβει στην εξουσία.

Και ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμμοντ, δήλωσε στο BBC πως θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού δεν θα μπορεί να είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του από πολιτική σκοπιά.

«Αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, εγώ καταλαβαίνω ότι οι όροι του για να υπηρετήσει κάποιος στην κυβέρνησή του θα περιλαμβάνουν την αποδοχή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να συμφωνήσω», τόνισε χθες.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit, υπογράμμισε εξάλλου ότι θα παραιτηθεί προτού ακόμη του ζητήσουν να φύγει, καθώς τα καθήκοντά του παύουν με το τέλος της κυβέρνησης Μέι.

Όπως επισημαίνει η Guardian, «η θριαμβευτική πορεία του Τζόνσον προς την Ντάουνινγκ Στριτ» μπορεί «να ανακοπεί από μια σειρά από προσεκτικά σχεδιασμένες παραιτήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, οι οποίοι θα αποσυρθούν με την ελπίδα να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας».

Διεθνή
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε τις κόρες του Άντριου στο Royal Ascot παρά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Παρότι οι δύο πριγκίπισσες δεν θα συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες
THE LIFO TEAM
ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM