Πολλές δεκάδες φίλοι και συγγενείς του Τζαμάλ Κασόγκι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμήσουν τη μνήμη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

 

Συνάδελφοι και φίλοι του Κασόγκι άναψαν κεριά στη μνήμη του, με την ευκαιρία της ίδρυσης της «Ένωσης φίλων του Τζαμάλ Κασόγκι», όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

«Από αυτό το μέρος όπου ο Τζαμάλ έχασε τη ζωή του, δηλώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε κανέναν συμβιβασμό (...) και δεν θα σιωπήσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να απαλλαγούν οι εγκληματίες» δήλωσε ο Αιγύπτιος Αϊμάν Νουρ, ο διευθυντής του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού καναλιού El-Sharq, διαβάζοντας την ανακοίνωση του συλλόγου.

 

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δικαστικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά μέσα για να διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζαμάλ και να μην υπάρξουν άλλες παρόμοιες υποθέσεις», πρόσθεσε.

 

Κάποιοι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το θάνατο του δημοσιογράφου.

 

ΕPA
ΕPA

 

ΕPA
ΕPA

 

Ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φίλος του Κασόγκι είπε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να κρύψει αυτήν την υπόθεση κάτω από το χαλί. Δεν κατάφερα να σώσω τον Τζαμάλ", συνέχισε, εμφανώς συγκινημένος, κάνοντας λόγο για "βαρβαρότητας (...) που την θεωρούσαμε αδιανόητη τον 21ο αιώνα».

 

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο γιος του Τζαμάλ Κασόγκι, Σάλαχ, έφυγε μαζί με την οικογένειά του από τη Σαουδική Αραβία και κατευθύνεται στην Ουάσινγκτον.

 

ΕPA
ΕPA

 

ΕPA
ΕPA

 

ΕPA
ΕPA

 

Η εφημερίδα Washington Post, με την οποία συνεργαζόταν ο Κασόγκι, κάλεσε σήμερα τους αναγνώστες της, με ολοσέλιδη καταχώριση, να απαιτήσουν την αλήθεια για την υπόθεση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου. Η εφημερίδα φιλοξενεί μια φωτογραφία του πανίσχυρου πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τη φράση :«Ζητείστε την αλήθεια», με κεφαλαία γράμματα.

 

Μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, η εφημερίδα είχε τυπώσει μια μαύρη στήλη στη σελίδα όπου έγραφε το άρθρο του ο δημοσιογράφος, κάτω από τον τίτλο «Μια φωνή χάθηκε».

 

Mε πληροφορίες από ΑΠE, Reuters, DPA