Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε μετά από σύγκρουση πλοίων μολύνει τις ακτές στη Σιγκαπούρη, με τις αρχές να πασχίζουν να τις καθαρίσουν όσο πιο άμεσα γίνεται.

Οι αρχές στη Σιγκαπούρη προσπαθούν να καθαρίσουν τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει μαυρίσει τη νότια ακτογραμμή της πόλης - κράτους, σχεδόν τέσσερις ημέρες μετά από το ναυτικό ατύχημα που την προκάλεσε. Την Παρασκευή, ένα σκάφος βυθοκόρησης με σημαία Ολλανδίας συγκρούστηκε ελαφρά με πλοίο μεταφοράς καυσίμων της Σιγκαπούρης που ήταν αγκυροβολημένο στα ναυτιλιακά στενά ανοιχτά της χώρας. Οι αρχές είπαν ότι εξαιτίας της απώλειας ισχύος του κινητήρα το σκάφος υπό την ολλανδική σημαία έπεσε πάνω στο αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο, προκαλώντας διαρροή καυσίμων.

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Τουλάχιστον το μισό πετρέλαιο που υπήρχε στη δεξαμενή του πλοίου, περίπου 400 τόνοι, χύθηκε στη θάλασσα και μεγάλες ποσότητες ξεβράστηκαν στη στεριά. «Η σύγκρουση προκάλεσε ρήξη μιας από τις δεξαμενές πετρελαίου του πλοίου Marine Honour και το περιεχόμενό της που ήταν μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο απελευθερώθηκε στη θάλασσα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Σιγκαπούρης.

Οι επισκέπτες σε μερικά από τα παραλιακά κλαμπ στο δημοφιλές θέρετρο Σεντόσα ανέφεραν ότι το νερό ήταν ακόμα σκούρο και λιπαρό και η μυρωδιά ήταν έντονη, τρεις ημέρες μετά το περιστατικό. Το κολύμπι και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες απαγορεύονται προς το παρόν στη Σεντόσα, ενώ αρκετές παραλίες σε όλη τη χώρα είναι κλειστές.

Εκφράζονται ανησυχίες για την άγρια ​​ζωή στην περιοχή - με αναφορές από ανταποκριτές για θαλάσσια σαλιγκάρια και άλλα πλάσματα που έχουν καλυφθεί από το πετρέλαιο. Ωστόσο, οι αρχικές έρευνες για τη βιοποικιλότητα δεν ανέφεραν σημαντικές ζημιές. «Δεν είχε παρατηρηθεί καμία σημαντική επίδραση στη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αν και παρατηρήθηκε πετρέλαιο στις ρίζες ορισμένων φυτών στην περιοχή», δήλωσε η Δρ Karenne Tun από το Συμβούλιο Εθνικών Πάρκων στην εφημερίδα Straits Times της Σιγκαπούρης.

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ωστόσο, οι εθελοντές που συμμετέχουν στον καθαρισμό λένε ότι μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για μια τέτοια αποτίμηση. «Είναι ένα καλό σημάδι ότι δεν είδαμε άγρια ​​ζωή σε κίνδυνο σήμερα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Θα μπορούσε να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα», δήλωσε ο Kua Kay Yaw στην εφημερίδα.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν προσφερθεί εθελοντικά για να βοηθήσουν στον καθαρισμό, δήλωσε η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς εκτελείται από συμβασιούχους εργάτες - με αρκετούς να φαίνονται στην παραλία της Σεντόσα την Κυριακή, να φτυαρίζουν μαυρισμένους σωρούς.

Το πρωί της Δευτέρας, ένα μέλος του προσωπικού σε ένα beach club λίγα μέτρα μακριά από την τουριστική παραλία είπε ότι το νερό ήταν «ακόμα μαύρο». «Η παραλία είναι ανοιχτή, αλλά απλά δεν μπορείς να μπεις στο νερό, δεν είναι ακόμα καθαρή», είπε ο Siobhan Chan στο BBC.

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αναπτύξει περίπου 1,5 χλμ. βραχίονες απορρόφησης πετρελαίου κοντά στις παραλίες, καθώς και στις πλωτές οδούς των δημόσιων πάρκων στο East Coast Park, στο West Coast Park και στο Labrador Nature Reserve.

Η επιχείρηση στο νερό για τον καθαρισμό της διαρροής περιελάμβανε επίσης ψεκασμό χημικών ουσιών διασποράς για να «διασπαστεί το επιφανειακό λάδι σε σταγονίδια για να ενισχυθεί η βιοαποδόμηση», ανέφερε η κοινή δήλωση των αρχών. Αλλά ένα τέτοιο επεξεργασμένο πετρέλαιο που βρίσκεται στο νερό θα μπορούσε να «μεταφερθεί από παλιρροιακά ρεύματα στις ακτές».

Σιγκαπούρη: Πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές μετά από σύγκρουση πλοίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Οι αρχές δήλωσαν ότι πετρέλαιο εντοπίστηκε επίσης στα νερά που περιβάλλουν το προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο Sisters' Islands, το οποίο είναι κλειστό για το κοινό. Η Σιγκαπούρη είναι ένας σημαντικός κόμβος ναυτιλίας και ανεφοδιασμού καυσίμων - και εκατοντάδες πλοία είναι διάσπαρτα στη νότια ακτογραμμή.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM
Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε άξιοι της ομορφιάς της

Περιβάλλον / Mattias Klum: Η Γη θα επιβιώσει — το θέμα είναι αν εμείς θα παραμείνουμε αντάξιοι της ομορφιάς της

Ο διακεκριμένος Σουηδός φωτογράφος και σκηνοθέτης μιλά για τη βιοποικιλότητα, την περιβαλλοντική κρίση και πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει δράση και συνείδηση.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περιβάλλον / Μικροπλαστικά: Τα παπούτσια πεζοπορίας «μολύνουν» τα βουνά – Τι δείχνει νέα έρευνα

Νέα έρευνα στις λίμνες των Adirondack αποκαλύπτει ότι τα παπούτσια και τα ρούχα πεζοπορίας είναι σημαντική πηγή μικροπλαστικών στη φύση. Οι επιστήμονες καλούν τη βιομηχανία και τους λάτρεις της πεζοπορίας να δράσουν
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η ξηρασία απειλεί τη βρετανική φύση - Σκαντζόχοιροι και πουλιά πεθαίνουν από δίψα

Η Natural England προειδοποιεί ότι η ξηρασία στη Βρετανία έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική κρίση: σκαντζόχοιροι, πουλιά και σολομοί πεθαίνουν, οι υγρότοποι στεγνώνουν και οι πυρκαγιές καταστρέφουν προστατευόμενες περιοχές
LIFO NEWSROOM