Απεργία την Πρωτομαγιά

Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον 12 χρόνια μετά

Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον 12 χρόνια μετά Facebook Twitter
Πυροσβεστικά σκάφη μάχονται με τις φλόγες στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού στις 21 Απριλίου 2010 - Φωτ.: Getty Images.
0

Η πετρελαιοκηλίδα της Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού δεν αποτελεί δυστυχώς μια οικολογική καταστροφή διάρκειας μόνο μερικών μηνών.

Πάνω από 10 χρόνια μετά από μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ανθρώπινη ιστορία, ένα κολλώδες υπόλειμμα πετρελαίου εξακολουθεί να καλύπτει ορισμένους βαλτότοπους στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αποκαλύπτει έρευνα, με τις επιπτώσεις του υπολείμματος να μην είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

Τους μήνες που ακολούθησαν την καταστροφή της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deepwater της BP το 2010, έγιναν απέλπιδες προσπάθειες να καθαριστεί όλο το αργό πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει στο περιβάλλον. Ωστόσο, το πετρέλαιο είναι ακόμη ανιχνεύσιμο.

Μέσα σε μήνες, τα μικρόβια και ο ήλιος άλλαξαν πολλές από τις χημικές ουσίες που βρέθηκαν στη ρύπανση από πετρέλαιο. Σταδιακά, αυτές οι χημικές ουσίες μετατράπηκαν σε μια κολλώδη ουσία που κάλυψε τους βάλτους του Κόλπου, όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Frontiers in Marine Science».

«Καθώς διαβρώνεται το πετρέλαιο, το υπόλειμμα γίνεται ανθεκτικό σε περαιτέρω ταχείες αλλαγές στη σύνθεσή του και αυτό σημαίνει πως αν δεν καθαριστεί, μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον για παρατεταμένο χρονικό διάστημα προκαλώντας μακροπρόθεσμες διαταραχές στις επηρεαζόμενες περιοχές», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης. 

Για παράδειγμα, υπολείμματα πετρελαίου από μια πετρελαιοκηλίδα το 1979, βρέθηκαν στη χερσόνησο του Γιουκατάν το 2020, σχεδόν 40 χρόνια μετά την αρχική καταστροφή.

Τώρα οι ακτές κατά μήκος του βόρειου τμήματος του Κόλπου έχουν επηρεαστεί παρόμοια από μια κολλώδη ουσία που μοιάζει με τη σύνθεση αργού πετρελαίου.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μετά τη διαρροή του Deepwater, το αργό πετρέλαιο που δεν είχε καθαριστεί και δεν εξατμίστηκε σταδιακά παρασύρθηκε μέσω του ανέμου και των κυμάτων. Στη συνέχεια, οι παλίρροιες μετέφεραν αυτές τις χημικές ουσίες στην ακτή ή σε βαθύτερα νερά.

Το καλοκαίρι του 2011, ένα χρόνο μετά τη διαρροή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες από τις χημικπές ενώσεις του αργού πετρελαίου είχαν ουσιαστικά αλλάξει από την εξάτμιση, τη διάλυση, τις φωτοχημικές οξειδώσεις και τη μικροβιακή αποικοδόμηση.

Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για το τι συμβαίνει στο αργό πετρέλαιο που παραμένει στο περιβάλλον για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πόσο μάλλον για την επίδραση αυτών των αλλαγών στα ζώα ή τα φυτά. Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, ορισμένες από τις ουσίες που προκύπτουν, είναι πιο επικίνδυνες για τα ζώα και καποιες από αυτές, είναι καρκινογόνες.

Το 2021, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα Deepwater εξακολουθούσε να επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς αναπαραγωγής για τα τοπικά ζώα, όπως τα ψάρια και τα δελφίνια.

Με πληροφορίες από Science Alert

Περιβάλλον
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM