LIVE!

Eurovision 2025: Ένταση και αποδοκιμασίες με φόντο τη συμμετοχή του Ισραήλ

Eurovision 2025: Facebook Twitter
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision 2025/ Φωτογραφία: EBU
0

Το Ισραήλ προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2025, λίγες ώρες αφότου διαδηλωτές προσπάθησαν να διακόψουν την πρόβα της Ισραηλινής εκπροσώπου, καθώς και τις αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια και στο τέλος της εμφάνισής της στον Β' Ημιτελικό.

Η 24χρονη Yuval Raphael ερμήνευε το τραγούδι της «New Day Will Rise» κατά τη διάρκεια της απογευματινής πρόβας την Πέμπτη, όταν έξι άτομα με σφυρίχτρες και τεράστιες παλαιστινιακές σημαίες παρεμπόδισαν την εμφάνισή της. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της αρένας, επιτρέπονται όλες οι σημαίες, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθός τους.

Ο ελβετικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός SRG SSR, που διοργανώνει τον μουσικό διαγωνισμό, ανέφερε ότι οι θεατές απομακρύνθηκαν άμεσα από την αρένα St Jakobshalle στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης της 24χρονης Raphael στον Β' Ημιτελικό της Πέμπτης, ορισμένοι από το κοινό κρατούσαν υψωμένες σημαίες της Παλαιστίνης, ενώ ακούγονταν και γιουχαΐσματα.

@catherine.caty During Israel’s performance, part of the audience booed as a form of protest against the actions of the country, not against the artist herself. It was a gesture of solidarity with Palestine, with no intention to attack the singer or her performance. Music should unite us, even when political tensions arise.#eurovision2025 #israel #palestine #unitedforpalestine #love #stopwar #fy #eurovisionsongcontest #eurovisionsongcontest2025 #unitedbymusic ♬ original sound - Gheorghiu Chaterine

Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αποτελεί πηγή αντιπαραθέσεων, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα εντείνονται, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στην παροχή τροφίμων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, σε διάφορα σημεία στους δρόμους της Βασιλείας, επάνω σε διαφημιστικά stands της Eurovision, είχαν γραφτεί συνθήματα όπως «συνένοχη στη γενοκτονία» και «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη». Αυτή τη στιγμή όλα έχουν σβηστεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία έχουν ζητήσει να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση για την εμπλοκή του Ισραήλ, ενώ μικρές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους δρόμους της Βασιλείας στην Ελβετία, όπου διεξάγεται φέτος ο διαγωνισμός.

Μιλώντας στο BBC νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Raphael είπε ότι η ομάδα της αναπαρήγαγε ήχους του κοινού κατά τις πρόβες, «για να μπορώ να εξασκούμαι όταν υπάρχουν περισπασμοί στο παρασκήνιο».

Παρά την συνεχιζόμενη ένταση, το τραγούδι της βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών.

Με πληροφορίες από BBC

TV & Media
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ