Ανρί Ρουσό, Φράνσις Μπέικον, Τζόρτζια Ο' Κιφ σπάνε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες

Ανρί Ρουσσό, Φράνσις Μπέικον, Ο΄Κίφι σπάνε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίας, οι συλλέκτες επιστρέφουν στα κλασικά Facebook Twitter
Henri Rousseau, Les Flamants, 1910
0

Το έργο «Les Flamants» του Ανρί Ρουσό πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ στη δημοπρασία των Christie's για 43,5 εκατομμύρια δολάρια, σε μια βραδιά που έδειξε την τάση των συλλεκτών να επιστρέψουν σε κλασικές αξίες.

Τα συνολικά έσοδα της βραδιάς έφτασαν τα 500 και πλέον εκατομμύρια. «Ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε», όπως είπε ο υπεύθυνος των Christie's, εννοώντας τις επίμονες ανησυχίες για πιθανή ύφεση και τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ.

Η συλλογή των 16 έργων που βγήκε σε δημοπρασία ανήκε στον πρόεδρο της Condé Nast, S.I. Newhouse.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν ο μεγάλος, στυλιζαρισμένος πίνακας τροπικών τοπίων του Ρουσό, Les Flamants (1910), τον οποίο ο οίκος Christie's ανέμενε να πουλήσει σε τιμή μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή που τελικά σχεδόν διπλασιάστηκε.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν ο μεγάλος, στυλιζαρισμένος πίνακας τροπικών τοπίων του Ρουσό, Les Flamants (1910), τον οποίο ο οίκος Christie's ανέμενε να πουλήσει σε τιμή μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή που τελικά σχεδόν διπλασιάστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 10 φορές το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα πίνακα του Ρουσό, που σημειώθηκε το 1998.

Ανρί Ρουσσό, Φράνσις Μπέικον, Ο΄Κίφι σπάνε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίας, οι συλλέκτες επιστρέφουν στα κλασικά Facebook Twitter
Francis Bacon, Self-Portrait, 1969

Το ίδιο συνέβη με μια μικρή αυτοπροσωπογραφία του Φράνσις Μπέικον του 1969. Οι προσφορές ξεπέρασαν την αρχική εκτίμηση, με τον πίνακα να πουλιέται στα 34,6 εκατ. δολάρια, ενώ ένα πορτρέτο της φωτογράφου Λι Μίλερ του Πικάσο από το 1937 ξεπέρασε τη χαμηλή εκτίμηση των 20 εκατομμυρίων δολαρίων και ένας πίνακας του Ντε Κούνινγκ πουλήθηκε στα 30,8 εκατομμύρια δολάρια.

Λιγότερο καλά πήγε η πώληση τριών μεγάλων καμβάδων του Τζάσπερ Τζονς, ενώ αρκετά έργα αποσύρθηκαν και δέκα δεν κατάφεραν να πουληθούν πάνω από την εκτίμηση, όπως ένας πίνακας του Φίλιπ Γκάστον που δεν κατάφερε να πιάσει τη χαμηλή εκτίμηση των 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένας πίνακας του Άλεξ Κατζ, το Red Band (1978)μ πουλήθηκε στη χαμηλή εκτίμηση των 2 εκατομμυρίων.

Ανρί Ρουσσό, Φράνσις Μπέικον, Ο΄Κίφι σπάνε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες, οι συλλέκτες επιστρέφουν στα κλασικά Facebook Twitter
Ο δημοπράτης του οίκου Christie's, Jussi Pylkkänen, πουλά το κορυφαίο κομμάτι της βραδιάς, το έργο «Les Flamants» του Henri Rousseau, έναντι 37,5 εκατ. δολαρίων.

Η συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen πυροδότησε ενθουσιασμό και τα έργα των Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Τζόρτζια Ο' Κιφ και Έντουαρντ Χόπερ πουλήθηκαν πάνω από την εκτίμησή τους, με τους δυο πίνακες με τοπία του Χόκνεϊ να πιάνουν 16,5 εκατομμύρια δολάρια και 12,4 εκατομμύρια δολάρια.

Κορυφαίος πίνακας αυτής της παρτίδας, το έργο της Ο΄Κιφ Black Iris VI (1936) πουλήθηκε για 21,1 εκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο της συλλογής του Άλεν συνολικά έχει αποφέρει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εδώ και μερικούς μήνες.

Οι υπεύθυνοι του οίκου δημοπρασιών υποστηρίζουν ότι όλοι θέλουν μαζί με τα έργα να αγοράσουν και «ιστορία», και οι τρεις μεγάλοι οίκοι Christie's, Phillips και Sotheby's εκτιμούν ότι οι «ανοιξιάτικες πωλήσεις» τους στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να αποφέρουν περισσότερα από 2,2 δισ. δολάρια, παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες.

Ανρί Ρουσσό, Φράνσις Μπέικον, Ο΄Κίφι σπάνε κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες, οι συλλέκτες επιστρέφουν στα κλασικά Facebook Twitter
Georgia O'Keeffe, Black Iris VI, 1936

Με πληροφορίες από Artnewspaper

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

K- CRIME: Eννέα νέο-νουάρ ταινίες του σύγχρονου κορεατικού σινεμά

Πολιτισμός / Ιστορίες εκδίκησης, αστυνομικά αινίγματα, νέο-νουάρ αισθητική: Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στο νοτιοκορεατικό crime

9 ταινίες με την υπογραφή σκηνοθετών όπως ο Μπονγκ Τζουν-χο και ο Κιμ Κι-ντουκ, αλλά και λιγότερο γνωστές προτάσεις από μία από τις πιο ακμάζουσες κινηματογραφικές βιομηχανίες έρχονται στο θερινό Λαΐς.
NEWSROOM
14ο ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL

Πολιτισμός / Athens Open Air Film Festival: Επιστρέφει με εξαιρετικές ταινίες και υπαίθριες προβολές σε όλη την πόλη

Τσάι στη Σαχάρα, Zodiac, 12 Πίθηκοι, The Truman Show, Η Νύχτα του Κυνηγού, Moonstruck, μια ολονυχτία τρόμου, ένα full moon sleepover, αλλά και Ντελόν, Τριφό, Κασσαβέτης, Ντε Πάλμα: Αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμα του 14ου Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ.
NEWSROOM