Ουρές για χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και καφέ στη Νέα Ζηλανδία μετά τη χαλάρωση των μέτρων

Ουρές για χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και καφέ στη Νέα Ζηλανδία μετά τη χαλάρωση των μέτρων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Brett Phibbs/newstalkzb.co.nz
0

Ουρές έκαναν σήμερα οι Νεοζηλανδοί για χάμπουργκερ, τηγανιτές πατάτες και καφέ μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που τους είχαν επιβληθεί για έναν μήνα, στα οποία η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν απέδωσε την επιτυχία της εξάλειψης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Περίπου 400.000 άνθρωποι επέστρεψαν στις δουλειές τους, μετά τη μείωση από την Άρντερν κατά μία βαθμίδα του επιπέδου συναγερμού στη χώρα λόγω Covid-19, χαλαρώνοντας ορισμένους από τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν οδηγήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων για εβδομάδες. «Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τι ωραία γεύση έχει αυτό», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Κρίστοφερ Μπίσοπ, ένας βουλευτής, αφού ανήρτησε μια φωτογραφία με έναν καφέ που είχε πάρει απ' έξω.

 

Ουρές αυτοκινήτων είχαν σχηματιστεί στα καταστήματα MacDonald's στο Ώκλαντ και το Ουέλινγκτον από νωρίς σήμερα το πρωί. «Πήραμε μπέργκερ, Big Mac, αναψυκτικά (...) Μας έχουν μείνει ακόμη τρία χάμπουργκερ με τυρί, αλλά δεν μπορώ να τα τελειώσω», δήλωσε στην εφημερίδα New Zealand Herald ο Τάι Πέρεζ, ο οποίος έφτασε σε ταχυφαγείο της αλυσίδας στο Όκλαντ στις 4 τα ξημερώματα. Οι Νεοζηλανδοί έσπευσαν επίσης σήμερα να κάνουν σέρφινγκ, βόλτες στην παραλία και να παίξουν γκολφ στην πρώτη γεύση ελευθερίας που πήραν μετά την τήρηση μιας από τις πιο αυστηρές καραντίνες στον κόσμο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Η Άρντερν δήλωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα εξάλειψαν αποτελεσματικά τον νέο κορωνοϊό στη χώρα. Τα νέα κρούσματα Covid-19 ανέρχονταν σε μόλις 2 σήμερα στη Νέα Ζηλανδία ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 1.124 στη χώρα, ενώ το ποσοστό μετάδοσης στην κοινότητα ανερχόταν σε μόλις 0,4% και ο αριθμός των θανάτων σε 19. Ωστόσο η Άρντερν σημείωσε ότι η μείωση του επίσημου επιπέδου συναγερμού στο Επίπεδο 3 από το Επίπεδο 4 είναι μόνον το πρώτο βήμα και ότι θα χρειαστούν εβδομάδες προτού αρθούν σταδιακά όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

«Είναι μια συνεχιζόμενη μάχη», δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Ούτε για μια στιγμή δεν τελειώνει αυτή η αποστολή. Βρισκόμαστε στην επόμενη φάση της μάχης και δεν έχουμε τελειώσει», υπογράμμισε. Οποιοδήποτε βήμα για να μειώσουμε τον συναγερμό στο Επίπεδο 2 θα εξαρτηθεί από αξιολόγηση της κατάστασης που θα γίνει στις 11 Μαΐου, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι επίσης πιθανόν ορισμένοι περιορισμοί να ισχύσουν εκ νέου. Προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για μια χαλάρωση των μέτρων στο Επίπεδο 1 και μια επάνοδο στην ζωή μετά την κρίση, συμπλήρωσε.

«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο κύμα στη Νέα Ζηλανδία και θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να μην συμβεί αυτό», τόνισε η πρωθυπουργός. Στη Νέα Ζηλανδία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη συζήτηση όσον αφορά την ορολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατάσταση της Νέας Ζηλανδίας σε σχέση με την εξάπλωση του SARS-CoV-2, με ορισμένους ειδικούς να λένε ότι ο όρος «εξάλειψη» δεν επιτρέπει την επανεμφάνιση μικρών αριθμών κρουσμάτων.

«Εξάλειψη δεν σημαίνει μηδενικά κρούσματα», διευκρίνισε η Άρντερν. «Θα είναι μια συνεχιζόμενη εκστρατεία και θα υπάρχει μηδενική ανοχή για κρούσματα», κατέληξε.

 

Οικονομικές Επιπτώσεις

Η κυβέρνηση της Άρντερν αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της επανεκκίνησης της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας που εξαρτάται από το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε πορεία εκλογών ενόψει των βουλευτικών του Σεπτεμβρίου. Η Άρντερν δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί την περίοδο αυτή που ισχύουν οι περιορισμοί Επιπέδου 3 σε περίπου 60-70% των φυσιολογικών επιπέδων της.

Η Westpac Bank προειδοποίησε σε σημερινό υπόμνημά της ότι το κυβερνητικό πακέτο κινήτρων 20 δισεκ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (περίπου 11,11 δισεκ. ευρώ) μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποτρέψει μια απότομη ολίσθηση, προβλέποντας πτώση του ΑΕΠ 6,3% το 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM