Η Γαλλία ζητά να μην υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν

Η Γαλλία ζητά να μην υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του από το Τόκιο και αναφερόμενος στην κλιμάκωση των σχέσεων του Ιράν και των ΗΠΑ είπε ότι ότι θα κάνει «τα μέγιστα» ώστε «να αποφευχθεί μια στρατιωτική κλιμάκωση».

«Θα κάνουμε τα μέγιστα» ώστε «κανείς να μην πράξει κάτι το ανεπανόρθωτο», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ιαπωνία. «Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα όλες οι πλευρές να αμβλύνουν την ένταση», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε ότι αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε «να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση στρατιωτικού τύπου».

Ο Τραμπ από την πλευρά του έκανε λόγο χθες Τετάρτη για το ενδεχόμενο ενός πολέμου με το Ιράν «ο οποίος δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ», δηλώσεις που ακούστηκαν σαν προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

Για τον Μακρόν πρέπει επίσης «να διατηρηθεί η πίεση» στο Ιράν, κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015.

«Συνομίλησα με τον πρόεδρο (του Ιράν Χασάν Ροχανί στο τηλέφωνο την Τρίτη) και του είπα ότι οποιαδήποτε αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία θα ήταν λάθος, όπως και κάθε ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε.

Ο Μακρόν διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι γαλλικές αρχές, το αμερικανικό μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου «ήταν στον διεθνή χώρο» και όχι στον ιρανικό εναέριο χώρο, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη.

Αντίθετα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε χθες Τρίτη ότι το drone κατερρίφθη στον ιρανικό εναέριο χώρο.

«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone βρισκόταν στον ιρανικό εναέριο χώρο», τόνισε ο Πατρούσεφ. «Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι το Παρίσι μοιράζεται με την Ουάσινγκτον «τον ίδιο στρατηγικό στόχο», δηλαδή να διασφαλίσουν ότι «το Ιράν δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM