Η Ευρώπη ανοίγει τις πόρτες της στους Αμερικανούς ακαδημαϊκούς, επιχειρώντας να προσελκύσει κορυφαία επιστημονικά μυαλά που βλέπουν τη χρηματοδότηση της έρευνας στις ΗΠΑ να συρρικνώνεται δραματικά επί προεδρίας Τραμπ.
Μετά τις επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου σε ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Κολούμπια, με απειλές για περικοπές δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω προγραμμάτων ένταξης (DEI) και φερόμενης ανοχής σε αντισημιτικά φαινόμενα, η Ε.Ε. βλέπει μια μοναδική ευκαιρία.
Πανεπιστήμια στη Γαλλία και το Βέλγιο ήδη διαθέτουν επιπλέον κονδύλια για να προσελκύσουν Αμερικανούς επιστήμονες, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας (ERC) διπλασιάζει τα ατομικά ερευνητικά του grants στα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η οικονομική στήριξη δεν αρκεί: οι μισθοί στα ευρωπαϊκά δημόσια πανεπιστήμια υπολείπονται σημαντικά, ειδικά για νέους επιστήμονες. Παράλληλα, η ακαδημαϊκή κινητικότητα εξαρτάται από το δίκτυο επαφών, το κύρος του ιδρύματος και την προοπτική μονιμότητας.
«Το να πούμε απλώς "δώστε τους ένα grant και θα έρθουν", δεν αρκεί», λέει η οικονομολόγος Ράινχιλντε Βέουγκελερς από το KU Leuven. Χρειάζεται δομικός σχεδιασμός ώστε η Ευρώπη να γίνει ελκυστικός τόπος παραμονής, όχι μόνο προορισμός μετάβασης.
Η Ε.Ε. προετοιμάζει την πρωτοβουλία Choose Europe, που θα περιλαμβάνει νέο μεταναστευτικό μονοπάτι και πιθανότητα μόνιμων ακαδημαϊκών θέσεων. Το στοίχημα είναι μεγάλο: αν η Ευρώπη καταφέρει να συνδυάσει οικονομικά κίνητρα με σταθερές και ανταγωνιστικές προοπτικές καριέρας, ίσως δει την πρώτη μαζική μετακίνηση ταλέντων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Με πληροφορίες από Euronews