Ψυχρή λίμνη: Το φαινόμενο που προκαλεί καταστροφές στον Βόλο- Πώς δημιουργείται

Ψυχρή λίμνη: Πώς σχηματίζεται και γιατί είναι ο κύριος υπεύθυνος για πλημμύρες στη Θεσσαλία Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» αποτελεί τον κύριο λόγο για τις πιο εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στη Θεσσαλία από τον 19ο αιώνα.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, ο όρος της «ψυχρής λίμνης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ πάνω από την επιφάνεια.

Το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία ευνοούν τη δημιουργία νεφών και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.

Ειδικότερα, όταν δημιουργείται μία «ψυχρή λίμνη» πάνω από το Ιόνιο, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού. Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από τη Μεσόγειο πάνω από την Ελλάδα και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων.

Όταν μια «ψυχρή λίμνη» εντοπίζεται στο νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.

Γιατί η «ψυχρή λίμνη» επηρεάζει τόσο πολύ τον Βόλο

Παράλληλα, όταν σημειώνονται μικρές μετατοπίσεις των «ψυχρών λιμνών» και διαφοροποιούνται οι αέριες μάζες που μετακινούνται προς την Ελλάδα, μπορούν να προκληθούν καταστροφικά φαινόμενα σε διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγμα, η περιοχή του Βόλου πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες όταν το κέντρο της «ψυχρής λίμνης» εντοπίζεται νότια/νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. 

Σύμφωνα με το meteo.gr, αυτό συμβαίνει λόγω της πολύπλοκης μορφολογίας του εδάφους στη Μαγνησία, η οποία προκαλεί έντονες ανοδικές κινήσεις των αερίων μαζών. Μια στάσιμη συνοπτική κατάσταση στην κυκλοφορία των αερίων μαζών, σημαίνει ότι οι τοπικές ροές στην περιοχή του δυτικού Πηλίου θα προκαλέσουν ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις ή και χιονοπτώσεις τους χειμερινούς μήνες.

Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει τη θέση των «ψυχρών λιμνών» κατά τις έξι πιο καταστροφικές κακοκαιρίες τα τελευταία 20 χρόνια στον Βόλο και στο δυτικό Πήλιο:

Ψυχρή λίμνη: Πώς σχηματίζεται και γιατί είναι ο κύριος υπεύθυνος για πλημμύρες στη Θεσσαλία Facebook Twitter
Φωτ.: Meteo

Στον πίνακα του meteo.gr παρουσιάζονται επίσης τα ημερήσια ύψη βροχής στον Βόλο και στο δυτικό Πήλιο, καθώς και οι επιπτώσεις που είχαν οι έξι κακοκαιρίες:

Ψυχρή λίμνη: Πώς σχηματίζεται και γιατί είναι ο κύριος υπεύθυνος για πλημμύρες στη Θεσσαλία Facebook Twitter
Φωτ.: Meteo

Ως συμπέρασμα, το meteo σημειώνει πως οι μετεωρολόγοι πρέπει να μελετούν και να αναλύουν τις ατμοσφαιρικές διατάξεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο παρελθόν, και ειδικά σε περιπτώσεις δημιουργίας «ψυχρών λιμνών». 

Παράλληλα, επισημαίνεται πως τα μετεωρολογικά μοντέλα υπερ-υψηλής ανάλυσης που χρησιμοποιούνται σήμερα, τα οποία έχουν μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην πρόγνωση των καιρικών συνθηκών για χρονικές περιόδους μικρότερες των 72 ωρών, θα πρέπει να εμπλουτιστούν με πολλαπλά σενάρια στατιστικής πρόγνωσης, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του επικρατέστερου καιρικού σεναρίου που θα επηρεάσει μια περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από meteo

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές σε όλη ην Ελλάδα: Νύχτα μάχης με τα πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Ελλάδα / Φωτιές σε όλη την Ελλάδα: Πύρινα μέτωπα σε Μεσσηνία, Εύβοια, Χανιά, Δροσοπηγή, Κύθηρα

Εκτός ελέγχου εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων η φωτιά στον Αητό Μεσσηνίας - Μάχη με τον χρόνο στην Εύβοια - Διάσπαρτες εστίες χωρίς ανέμους στη Δροσοπηγή - Ζητήθηκε διεθνής βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί, καίγονται γραμμές της ΔΕΗ

Ελλάδα / Φωτιά στην Εύβοια: Εκτός ελέγχου τα μέτωπα - Εκκενώνονται οικισμοί

Το πύρινο μέτωπο που κινείται προς το Αφράτι παρουσιάζει μεγάλη ένταση και ταχύτητα εξάπλωσης - Τεράστιες φλόγες ξεπέρασαν ακόμα και αντιπυρικές ζώνες πλάτους 15 μέτρων σε παραποτάμιες περιοχές
LIFO NEWSROOM
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Ελλάδα / Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Δροσοπηγή: Το δεύτερο μέτωπο μπήκε στο Κρυονέρι - Μηνύματα από το 112

Το ένα μέτωπο καίει σπίτια στο Κρυονέρι - Το άλλο μέτωπο είναι στα όρια της Δροσοπηγής - Επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 44 οχήματα, εθελοντές, 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα
LIFO NEWSROOM