Συναγερμός στη Γερμανία για το φυσικό αέριο: «Σπάνιο αγαθό - Να μειώσουμε την κατανάλωσή του»

«Συναγερμός» στη Γερμανία για το φυσικό αέριο: «Σπάνιο αγαθό - Να μειώσουμε την κατανάλωσή του» Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

«Σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κηρύσσοντας το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου.

Ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε πάντως ότι η παροχή φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, «αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχει μία ψευδής εντύπωση ασφάλειας», τόνισε και ανέφερε ότι η αναγκαία ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δεν αποθηκευτεί για γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου - τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια - με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.

Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.

Η ενεργοποίηση του β' επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM
Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM