Midnight Express: «Η Ψυχή Στο Στόμα» σε μεταμεσονύχτια προβολή

Η εμβληματική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη σε μία ξεχωριστή κινηματογραφική βραδιά

LIFOTEAM 10.12.2018 | 17:12

Συνεχίζοντας τις προβολές του, το μεταμεσονύχτιο, ιδιότυπο «φεστιβάλ» Midnight Express, παρουσιάζει αυτό το Σάββατο μια από τις πιο εμβληματικές στιγμές του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου.

 

Η γυρισμένη το 2006 «Ψυχή στο Στόμα», η δεύτερη ταινία του μετά το «μπαμ» του «Σπιρτόκουτου», είναι η πιο σκοτεινή και η πιο ακραία ολόκληρης της φιλμογραφίας του Γιάννη Οικονομίδη.

 

Αφηγείται την ιστορία του Τάκη, ενός μεσήλικα που εργάζεται σε βιοτεχνία φωτιστικών. Σαν άλλος Βόιτσεκ δέχεται παθητικά την κακομεταχείρηση και την εκμετάλλευση από όλους: Η γυναίκα του τον απατάει, το αφεντικό του και οι συνάδελφοί του τον υποβιβάζουν αδιάκοπα ασκώντας κάθε μορφής βία, λεκτική, ψυχική, σωματική. Ο ίδιος συσσωρεύει συνεχώς τη βία και την οργή όλων, πλησιάζοντας όλο και πιο πολύ σε ένα τυφλό, καταστροφικό ξέσπασμα.

 

Η ταινία θα προβληθεί από κινηματογραφική κόπια σε φιλμ 35 χιλιοστών, παρουσία συντελεστών, στο πλαίσιο των Μεταμεσονύχτιων Προβολών της κινηματογραφικής λέσχης Midnight Express που διοργανώνει στο σινεμά Ααβόρα ο κριτικός κινηματογράφου και μουσικός Άκης Καπράνος – ο οποίος μάλιστα υπογράφει και το μουσικό θέμα που «κλείνει» την ταινία, καθώς και τη μουσική επιμέλεια της.

 

«Προσπαθώ συνειδητά να αποφύγω τα κλισέ αλλά και τον ακαδημαϊσμό. Κάνω ταινίες οριακές, ταινίες που πηγαίνουν τους χαρακτήρες τους και τα θέματα τους στα άκρα. Ταινίες που τραβάνε το σκοινί και προκαλούν τον θεατή τους να πάρει μια θέση».

 

Ταινίες με τόσο έντονο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία δύσκολα συναντάς: ο Γιάννης Οικονομίδης έχει δει ατάκες-κλειδιά της φιλμογραφίας του να μπαίνουν στην καθημερινή μας «αργκό», και το σύνολο του έργου του (με τη βοήθεια και του διαδικτύου) να αγγίζει ένα κοινό που ξεπερνάει τα στενά όρια των σινεφίλ. Είναι επίσης ταινίες με φανατικούς οπαδούς αλλά και ορκισμένους πολέμιους – ο πρώτος ίσως Έλληνας κινηματογραφιστής που έχει «κατορθώσει» κάτι τέτοιο μετά τον Νίκο Νικολαΐδη.

 

Η προβολή από μόνη της είναι ένα σημαντικό γεγονός καθώς η ταινία έχει να παιχτεί σε αίθουσα εμπορικού κυκλώματος, από το 2006. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ένα ψηφιακό remaster σε high definition και έτσι ο μόνος τρόπος για να τη δει κανείς είναι είτε σε DVD φτωχής ανάλυσης, είτε σε φιλμ 35 χιλιοστών – η Ααβόρα θα προβάλει τη μοναδική κόπια φιλμ που υπάρχει.

 

Info

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Ξυκομηνός, Σάσα Κρίτση, Γιάννης Αναστασάκης

 

Ααβόρα (Ιπποκράτους 180 - Μετρό Αμπελόκηποι - τηλ: 210 64623271)

Σάββατο 15/12 (προς Κυριακή 16/12), ώρα έναρξης: 00:30 μετά τα μεσάνυχτα

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

 

Οδηγός Σινεμά